Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

15:28 23.4.2022

Обсаденият завод "Азовстал" в Мариупол отново е атакуван от руснаците, твърди Киев

Металургичният завор "Азовстал", който се превуърна в убежище на последните защитници на южния пристанищен град Мариупол в Украйна, отново е подложен на руски атаки, съобщи съветник на президента Володимир Зеленски.

Олексий Арестович съобщи в свой видеозапис, че Москва е възобновила въздушните си удари и опитите си да щурмува огромния индустриален комплекс.

Засега няма независимо потвърждение на твърдението на Арестович, пише Би Би Си, уточнявайки, че ако Русия действително е възобновила атаките си срещу "Азовстал", това ще е знак, че е възприела нова тактика.

В четвъртък президентът Владимир Путин отмени планирания щурм срещу металургичния завод, нареждайки на военния си министър Сергей Шойгу руските сили напълно да блокират комплекса.

11:04 23.4.2022

Шефът на ООН се среща с Путин и Зеленски следващата седмица 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще се срещне с президентите на Русия и Украйна следващата седмица.

Очаква се във вторник Гутериш да разговаря с руския лидер Владимир Путин и да има работна среща и обяд с външния министър на страната Сергей Лавров в Москва.

Два дни по-късно той заминава за Киев, където ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба.

Това става на фона на критиките, че генералният секретар на ООН трябва да поеме по-активна роля в посредничеството за разрешаване на конфликта.

В писма до двамата лидери чрез техните мисии на ООН той призова за обсъждане на "спешни стъпки за постигане на мир в Украйна и бъдещето на многостранността". И Русия, и Украйна са сред основателите на ООН.

16:00 22.4.2022

Службата на Върховния комисар по правата на човека към ООН констатира все повече доказателства за военни престъпления на руската армия в Украйна. Това става ясно от изявление на говорителката на службата Равина Шамдасани в петък.

“Руските въоръжени сили безразборно обстрелваха и бомбардираха населени райони, убивайки цивилни и разрушавайки болници, училища и друга цивилна инфраструктура - действия, които могат да се равняват на военни престъпления“, коментира тя.

ООН е документирала в близкия до Киев град Буча поне 50 убити цивилни, включително чрез екзекуции. След оттеглянето на руските войски от града в края на март там бяха открити масови гробове и тела на убити цивилни по улиците.

По думите на ръководителката на службата Мишел Бачелет "през тези осем седмици [от началото на войната] международното хуманитарно право не просто е било игнорирано, но и видимо захвърлено настрана".

За какво свидетелстват ексхумираните тела в Буча
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

14:56 22.4.2022

Русия иска пълен контрол над Южна Украйна и Донбас, твърди командващ генерал

Зам.-командир на централния военен окръг на Русия ген. Рустам Минекаев обяви, че страната му иска да установи пълен контрол над цяла Южна Украйна и източния регион Донбас. По думите му целта е да бъде изграден сухопътен коридор до Крим. Освен това контролът над южните райони на Украйна ще даде на руските въоръжени сили още един излаз към Приднестровието.

13:06 22.4.2022

Нито един коридор за евакуация няма да бъде отворен в петък в Украйна

Нито един коридор за евакуиране на цивилни няма да може да бъде отворен в петък в Украйна, заяви вицепремиерката Ирина Верешчук, цитирана от Франс прес.

"Поради опасността, която застрашава нашите маршрути, днес няма да има хуманитарни коридори", заяви тя в "Телеграм". "Обръщам се към всички, които чакат да бъдат евакуирани: моля, имайте търпение, изчакайте!"

Преди ден три автобуса с евакуирани от обсадения пристанищен град Мариупол пристигнаха в Запорожие, голям град в югоизточната част на страната.

Междувременно кметът на Мариупол отново призова в петък за "пълна евакуация" на южния град, който според президента Владимир Путин сега се контролира предимно от руски сили.

"Нуждаем се само от едно: пълна евакуация на населението. Около 100 000 души остават в Мариупол", каза кметът Вадим Бойченко по националната телевизия, предаде Ройтерс.

12:09 22.4.2022

Русия твърди, че е ударила 58 военни цели в Украйна за една нощ

Русия обяви, че е ударила 58 военни цели в Украйна за една нощ, включително обекти, където са концентрирани войски, складове за гориво и военно оборудване.

Това гласи последната официална информация, разпространена от руското Министерство на отбраната, цитирано от Би Би Си с уточнението, че данните не са потвърдени от независим източник.

Москва твърди, че са поразени и три цели с помощта на високоточни ракети, включително украинска зенитно-ракетна система С-300 и голяма концентрация на украински войски с тяхното оборудване.

08:28 22.4.2022

Украйна се нуждае от 7 млрд. долара на месец, за да се възстанови от войната

Украйна има нужда от 7 милиарда долара на месец, за да компенсира икономическите си загуби, причинени от водената от Русия война. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеовръзка на кръгла маса, посветена на помощта за Украйна, в рамките на срещите на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон.

"Ще имаме нужда от стотици милиарди долари за възстановяване", добави Зеленски, цитиран от Франс прес.

Във виртуалното си обръщение на форума той призова световната общност да изключи Русия веднага от международните финансови институции и призова всички страни да скъсат отношенията си с Москва. Зеленски добави, че руската блокада на черноморски пристанища спира украинския износ и това влияе негативно на хранителната сигурност на глобално ниво, предаде Ройтерс.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас каза, че оценката на банката за щетите по сгради и инфраструктура в Украйна е 60 милиарда долара. Това не включва щетите за украинската икономика от войната, каза Малпас, отбелязвайки, че „войната все още продължава, така че тези разходи се увеличават“.

07:40 22.4.2022

Сателитни снимки разкриха изкоп в Мариупол, в който може да са погребани около 200 души

Сателитни снимки от района на Мариупол показват траншея, дълга над 300 метра, която може да е място на масов гроб, съобщи украинската редакция на Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL). Снимките са на американските компании Maxar и Planet Labs.

Траншеята е изкопана между 23 и 29 март, сочат снимките. Тя се състои от четири последователно изкопани ями в които може да са погребани около 200 души, съобщава Би Би Си, като цитира компанията Maxar и уточнява, че все още не е потвърдила информацията през независим източник. Русия не е коментирала случая.

07:37 22.4.2022

Русия обяви списък със санкционирани американци, включително Камала Харис

Американската вицепрезидентка Камала Харис, главният изпълнителен директор на Мета Марк Зукърбърг и говорителите на Пентагона и Държавния департамент на САЩ Джон Кърби и Нед Прайс са сред американците, попаднали в руски списък със санкционирани.

Той беше обявен от руското Министерство на външните работи в четвъртък вечерта и включва общо 29 души, на които е “отказано влизане в Руската федерация за неопределено време”. Причната е “русофобски наратив”.

23:36 21.4.2022

Байдън обяви нова военна помощ за Украйна и се усъмни, че Русия е превзела Мариупол

Американският президент Джо Байдън обяви в четвъртък вечерта, че САЩ ще отпуснат нова военна помощ за Украйна на стойност 800 милиона долара. Освен това те ще подпомогнат воюващата с Русия страна и с още 500 милиона долара, за да стабилизира икономиката си.

По време на изявлението си в Белия дом Байдън се усъмни в твърдението на руския си колега Владимир Путин, който по-рано през деня заяви, че пристанищния град на Азовско море Мариупол е бил “освободен” след близо двумесечна обсада.

“Все още няма доказателства, че Мариупол е напълно паднал“, каза американският държавен глава, добавяйки, че новата американска военна помощ за украинците е предназначена “директно към предните линии на защитата на свободата“.

Той направи това изявление докато украинските сили, защитаващи Мариупол продължават да се намират в капан в стоманодобивния завод Азовстал.

Украинските власти твърдят, че руснаците продължават опитите си да щурмуват завода, въпреки че по-рано в четвъртък Путин нареди на военния си министър Сергей Шойгу да отмени планирания щурм и вместо това Азовстал да бъде обсаден.

20:16 21.4.2022

Българските депутати отложиха най-малко с 10 дни гласуването на решение за изпращане на помощ за Украйна.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов за първи път заяви ясна позиция за изпращане на военна помощ за Украйна.

17:11 21.4.2022

Около 200 души чакат да се евакуират от Мариупол, каза кметът на града Вадим Бойченко. По думите му около 100 000 души остават в обсадения град, предава Би Би Си.

Кметът казва, че е трудно да се изчисли колко цивилни има в стоманодобивния завод "Азовстал", където се задържа последна група украински бойци, но броят им е между 300 и 1000.

По-рано руският президент Владимир Путин заповяда на войските си да блокират комбината, така че „да не може да избяга дори муха“. Путин също така твърди, че Мариупол, който е почти напълно разрушен от руски обстрел, е бил „освободен“ от Москва.

„Каквито и изявления да се правят, градът е и си остава украински град“, каза Бойченко.

13:36 21.4.2022

Два масови гроба са открити в сряда в град Бородянка, северозападно от украинската столица, предаде Асошиейтед прес. Началникът на областната полиция Андрий Небитов каза, че сред "цивилните, убити от руските окупатори", има две жени и един тийнейджър.

"Искам да подчертая, че тези хора са цивилни. Руската армия преднамерено е разстрелвала цивилни, които не са оказвали никаква съпротива и не са представлявали никаква заплаха", каза Небитов, като допълни, че се вижда, че някои от жертвите са били измъчвани.

Всички тела са транспортирани в морги в региона на Киев за съдебномедицинско изследване. Над 1000 тела на цивилни се намират в моргите в района на Киев, каза пред Франс прес Олга Стефанишина, вицепремиер на Украйна. "Тела на 1020 цивилни, само цивилни, са (в моргите) от целия Киевски район“, каза Стефанишина.

След изтеглянето на руските сили от района на Киев в края на март украинските власти откриха стотици тела на мирни граждани и заедно със Запада обвиняват Русия във "военни престъпления" - нещо, което Москва отрича.

13:11 21.4.2022

Кой какво контролира в Украйна

Тази карта показва територията на Украйна, къде са разположени руските войски и какво контролират по данни на Института за изследване на войната.

11:39 21.4.2022

Руският президент Владимир Путин нареди на руските военни да отменят плановете за щурмуване на "Азовстал" и заяви, че вместо това иска да продължи блокадата му, съобщи Би Би Си. В телевизионна среща Путин каза, че "няма нужда да се катерят тези катакомби и да се пълзи под земята през тези промишлени съоръжения".

Металургичният комплекс „Азовстал“ е последната отбранителна линия на Мариупол. В него се укриват близо 1000 човека, сред които има и цивилни.

Путин определи предложението за щурм на предприятието като нецелесъобразно. Вместо щурм той призова руските военни сили да „блокират тази индустриална зона, така че дори муха да не може да избяга“.

Военният министър Сергей Шойгу докладва на Путин, че Мариупол е под руски контрол.

07:39 21.4.2022

Украйна покани Русия на "специален кръг" преговори в обсадения Мариупол

Украйна предложи на Русия провеждането на "специален кръг" преговори в обсадения град Мариупол. Това стана след като изтече руският ултиматум към защитниците на града да се предадат.

Главният преговарящ от украинска страна и президентски съветник Михайло Подоляк написа в Туитър, че Украйна е готова да преговаря без условия.

"Един срещу друг. Двама срещу двама. За да спасим нашите момчета, "Азов", военните, цивилните, децата, живите и ранените. Всички. Защото са наши. Защото са в сърцето ми. Завинаги", написа той.


Друг участник в преговорите, Давид Арахамия написа в Телеграм, че той и Подоляк са "готови да пристигнат в Мариупол за разговори с руската страна по евакуацията на нашите военни и цивилни".

Засега няма реакция от Москва на предложението. По-рано Русия обяви, че е представила на Украйна документ с условията за прекратяване на конфликта. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че "топката е у тях".

Това се случва на фона на неуспешни опити за евакуиране на цивилни от Мариупол. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че ситуацията се влошава. Планираните коридори за евакуация не проработиха и в сряда и в града остават блокирани близо 100 хиляди души.

Преди два дни Русия отвори 480-километрова фронтова линия в Източна Украйна. Сухопътни войски и артилерия атакуват регионите Харков, Донецк и Луганск. Зеленски нарече нападението "битката за Донбас".

18:26 20.4.2022

Руският ултиматум в Мариупол изтече без признаци за украинска капитулация

Ултиматумът, който Русия постави на украинските бойци в металургичния комплекс "Азовстал" в Мариупол, изтече. По информация на Би Би Си украинските сили не са се предали.

По-рано Русия предложи на украинските военни, намиращи се в комбината, да прекратят военните действия до 14 часа местно време на 20 април и да предадат оръжието си. Това засега не се е случило.

Украинските сили съобщиха, че в бомбоубежищата под "Азовстал" се намират 500 ранени бойци и стотици цивилни. Русия твърди, че на територията на комплекса има "националистическите батальони и чуждестранни наемници".

18:16 20.4.2022

Молдова и Литва забраниха показването на знака Z и руската Георгиевска лентичка

Президентката на Молдова Мая Санду подписа закон, който забранява Георгиевската лента, оранжево-черен символ на руския патриотизъм и агресията срещу Украйна, както и знаците "Z" и "V", с които руските войски отбелязват машините си в украинската война. Същата промяна беше одобрена във вторник и от парламента на Литва.

Законът в Молдова предвижда глоба от най-малко 900 леи (49 долара) за производството, носенето и показването на забранените символи. С подписа си президентката активира действието на приетия пет дни по-рано от парламента закон.

Руските военни машини в Украйна са отбелязвани с буквата Z, която по-късно започна да се използва като знак в подкрепа на войната. В Русия тя може да бъде видяна върху дрехи, по сгради, дори деца в училища са строявани под формата на Z.

16:21 20.4.2022

Крие ли Русия смъртта на моряци от потъналия "Москва"

След потъването на крайцера "Москва", на борда на който е имало 500 души, Кремъл отрича да има жертви. Няколко родители на моряци от екипажа обаче казват, че Русия крие смъртта на децата им.

Младият Егор Шкребец например е назначен като готвач на борда на крайцера "Москва". След потъването на кораба на 14 април морски офицери се свързват с бащата Дмитрий Шкребец, за да му съобщят, че синът му не е мъртъв, а е включен в списъка с "изчезналите".

Той не вярва на това. Пред Крим Реалии, регионална украинска служба на Радио Свободна Европа, Шкребец казва, че е наясно с истинската съдба на 20-годишния си син, въпреки че Кремъл все още не му я казва.

13:50 20.4.2022

Шарл Мишел посети Киев и Бородянка

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пристигна на неочаквано посещение в Киев, предаде Ройтерс. Визитата на Мишел има за цел да покаже европейската подкрепа за Украйна на фона на започналото нов руско настъпление в източната част на страната.

"Днес съм в Киев. В сърцето на демократична Европа", написа Мишел в "Туитър", където публикува своя снимка от гарата в украинската столица.

Няколко часа по-късно Мишел публикува и снимки от град Бородянка, който се намира на около 60 км от Киев. По-рано този месец президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че ситуацията в Бородянка е "много по-страшна" от това, което беше открито в Буча.

Заредете още

XS
SM
MD
LG