Връзки за достъпност

Извънредни новини
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар

Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна и Русия се атакуват с дронове;

  • Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски;

  • Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти;

  • С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони;

  • Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски.

19:11 19.4.2022

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба е на посещение в България. Във вторник той се срещна с премиера Кирил Петков и външната министърка Теодора Генчовска, а в сряда ще разговаря с президента Румен Радев.

18:37 19.4.2022

Русия започна настъпление по цялата фронтова линия в Източна Украйна. Украински позиции по целия 480-километров фронт са атакувани от хиляди руски военни. Руската армия обаче среща съпротива от украинските сили.

18:25 19.4.2022

Русия няма да използва ядрени оръжия в Украйна. Това заяви външният министър на страната Сергей Лавров.

Пред телевизионният канал Индия Тудей, той каза, че руските сили ще използват само конвенционални оръжия.

В началото на войната президентът Владимир Путин издаде заповед за привеждането на ядрените сили на Русия в бойна готовност. Тогава високопоставени фигури в правителството казаха, че е възможно използването на подобни оръжия.

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски призова „светът да се подготви“ за това Русия да използва ядрените си оръжия. Седмици по-рано това допусна и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

15:22 19.4.2022

Близо 5 милиона украински граждани са напуснали страната си заради войната, показват данните на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Това е най-сериозната бежанска вълна от края на Втората световна война.

Около 90% от украинските бежанци са жени и деца. На мъжете между 18 и 60-годишна възраст им е забранено да напускат страната освен при изключителни обстоятелства.

Близо две трети от украинските деца са били принудени да напуснат домовете си заради войната, която Русия започна срещу Украйна. Това включва и тези, които са се преместили на друго място в страната си.

Най-много украински бежанци е приела Полша - над 2,8 милиона.

Данните на ООН показват, че 645 хиляди украинци са избягали от войната през февруари, 3,4 милиона са напуснали страната си през март, а 945 хиляди са избягали от началото на април досега, съобщи Би Би Си.

14:03 19.4.2022

Руската армия атакува украински позиции по целия 480-километров фронт в Донбас, съобщи Генералният щаб на Украйна. Продължават ракетните удари срещу обсадения пристанищен град Мариупол и други големи градове в Източна Украйна.

Според Киев целта на Москва е да превземе целия регион. Съобщено е за един превзет град - Кременная в Луганска област. Украински медии, цитирани от Би Би Си, съобщиха за ракетни удари срещу Краматорск, Маринка и Славянск.

Руското министерство на отбраната твърди, че руската армия е поразила 1260 цели в Украйна през нощта в понеделник срещу вторник. Москва твърди, че е ударила 60 военни цели и е свалила украински изтребител в Донецк. Досега няма независимо потвърждение на тези твърдения.

По-рано президентът на Украйна Володимир каза, че мащабната офанзива на Русия в източния регион Донбас е започнала. Началникът на кабинета на президента Андрий Йермак нарече офанзивата “втората фаза на войната”.

13:34 19.4.2022

Руски самолет направи обиколка от над 15 000 км, за да прибере руски дипломати, изгонени от европейски държави. Заради забраната за преминаване на руски самолети през европейското въздушно пространство, самолетът е трябвало да измине два пъти повече път, отколкото е реалното разстояние между Москва, Атина и Мадрид.

12:52 19.4.2022

Руският президент Владимир Путин награди военен отряд, обвинен от властите в Украйна за убийства на цивилни в Буча. Градът беше окупиран от руската армия повече от месец, а след изтеглянето ѝ бяха открити стотици тела на цивилни по улиците, в къщите и в масове гробове.

11:15 19.4.2022

Тази карта показва територията на Украйна, къде са разположени руските войски и какво контролират по данни на Института за изследване на войната.

10:26 19.4.2022

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба пристигна на посещение в България.

“Натоварен от президента Зеленски да търся стъпки за спечелване на мир в Украйна, пристигнах в София, за да се срещна в българските управляващи”, написа Кулеба в Туитър във вторник сутринта.

“България е наш приятел и партньор в рамките на ЕС и двустранно. Усещаме и подкрепата на народа на България в този критичен момент.”

Министерството на външните работи съобщи, че във вторник Кулеба ще се срещне с българския външен министър Теодора Генчовска. БНР съобщи, че той ще разговаря и с премиера Кирил Петков.

България изпраща на Украйна хуманитарна помощ, както и каски и бронежилетки. София обаче не предоставя оръжия на Киев. Една от партиите в управляващата коалиция - БСП - заплаши да напусне правителството, ако бъде взето решение за предоставяне на военна помощ на Украйна.

08:14 19.4.2022

Президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе разговор с българския премиер Кирил Петков, съобщиха двамата в Туитър. Двамата са обсъдили корабоплаването в Черно море.

Зеленски е благодарил за подкрепата за Украйна, включително за кандидатурата ѝ за членство в Европейския съюз (ЕС) и за “силната позиция по отношение на санкциите срещу Русия”.

Петков е изразил солидарност и подкрепа за Украйна и преговорите за членството ѝ в ЕС и е потвърдил отново “важността на санкциите срещу Русия”.

08:11 19.4.2022

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че мащабната офанзива на Русия в източния регион Донбас е започнала. Военното ръководство в Киев съобщи, че Русия е предприела нова атака.

"Сега можем да потвърдим, че руските войски започнаха битката за Донбас", каза Зеленски вечерта в понеделник.

18:34 18.4.2022

Русия обяви служители на посолството на България в Москва за персона нон грата. За това съобщи Руското министерство на външните работи.

Решението идва в отговор на изгонените през март 10 руски дипломати. От съобщението на ведомството не става ясно точно колко български дипломати са изгонени. В подобни ситуации действията са "огледални" т.е. се очаква изгонените български дипломати да са 10 души.

През март България изгони руските дипломати след обвинения, че те са участвали в шпионаж в полза на Русия. Тогава Москва обяви това за "враждебен демарш"

18:23 18.4.2022

Част от българския екипаж на кораба "Царевна" вече се прибра във Варна. Историята с евакуацията на моряците стана обект на редица фалшиви новини, които дойдоха от Русия. В България случаят беше използван за политически цели.

18:21 18.4.2022

Двама души загинаха, а десетки други бяха ранени след атаки срещу североизточния украински град Харков. Това съобщават няколко украински медии, цитирани от Би Би Си.

Под обстрел са били подложени жилищни райони в града. Местните власти съобщават и за удари по сгради, в които се предоставя медицинска помощ. Поразен е и родилен център, твърди кметът на града Игор Терехов.

„В момента прехвърляме родилки, които всеки момент ще родят, в други болници“, каза още той.

16:45 18.4.2022

Първо видео с потъващия руски крайцер „Москва“, което Би Би Си определи за достоверно, се появи в социалните мрежи. Часове по-рано излязоха и снимки, за които се твърди, че са направени малко преди плавателният съд да остане под водата.

Видеото и снимките напълно покриват формата и дизайна на „Москва“. За тях се твърди, че са направени от спасителни кораби, които са били на място.

На тях се виждат тежки щети по кораба, както и дупки в неговия корпус.

Украйна твърди, че корабът е бил потопен след удари на техни ракети „Нептун“. Русия казва, че корабът е потънал след „необясним пожар“ и заради тежка буря, която го е потопила по време на изтеглянето му на буксир.

13:33 18.4.2022

Руските държавни медии съобщават, че Москва е ударила 315 цели в Украйна през нощта. Данните засега не са потвърдени, пише Би Би Си.

От Министерството на отбраната на Русия казват, че са унищожили четири склада за оръжия в страната с ракети "Искандер". Те твърдят още, че са свалили и два руски изтребителя.

Русия твърди, че не извършва удари срещу цивилни цели. На няколко пъти след началото на войната, данните за военните действия, подавани от Москва, се оказваха неверни.

11:14 18.4.2022

Най-малко седем души са загинали, а осем други са били ранени след ракетни удари в Лвов.

За тях съобщи управителят на западната област, в която се намира градът. По думите му сред загиналите има и едно дете.

Ракетните удари са били насочени към военни съоръжения и сервиз за автомобилни гуми.

В понеделник под обстрел е попаднал и районът на юг около Днипропетровск. Ударите там са попаднали в района на железопътна гара.

07:42 18.4.2022

Жителите на Луганск бяха призовани незабавно да се евакуират.

Украинските медии цитират ръководителя на регионалната администрация Серхий Гайдай, че "следващата седмица ще бъде трудна".

Русия се фокусира върху превземането на Донецк и Луганск, част от Донбаския регион в източна Украйна, където са мощностите за производство на въглища и стомана.

Руският президент Владимир Путин призна за независими двата региона в цялост два дни преди началото на войната. Малка част от тях е контролирана от проруски сепаратисти в т.нар. Донецка и Луганска народни републики.

Украинските сили се подготвят за масирана руска офанзива в региона.

19:34 17.4.2022

Украинските военни в Мариупол отказаха да се предадат на Русия. Сутринта в неделя руската армия обеща да запази живота на украинците, ако те се предадат.

„Градът още не е паднал“, каза пред ABC украинският премиер Денис Шмигал. Според него Киев все още държи под контрол някои части на града.

Според руското Министерство на отбраната градът е изцяло превзет от руската армия, като единствено на територията на завода Азовстал могат да се укриват неколкостотин украински военни.

В неделя 250 цивилни успяха да напуснат Мариупол и да се качат на влак, който да ги отведе от Запорожие до Лвов. Те разказаха, че руските войници в Мариупол раздават на останалите жители пропуски за придвижване из града.

19:18 17.4.2022

В неделя руската армия обстреля 18 населени места в Донецка и Луганска области. Властите в Киев съобщават за убити и ранени, но не могат да посочат за колко души става дума.

Обстрелът е бил извършван от системи „Град“, танкове и тежка артилерия. Те са поразили 17 граждански цели, в това число жилищни и административни сгради.

По-рано украинските власти съобщиха за нови обстрели на Мариупол и Харков.

Заредете още

XS
SM
MD
LG