Връзки за достъпност

Извънредни новини
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар

Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна и Русия се атакуват с дронове;

  • Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски;

  • Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти;

  • С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони;

  • Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски.

08:23 15.4.2022

Над 500 цивилни жители на втория най-голям украински град Харков са били убити от началото на руската инвазия на 24 февруари.

Това съобщава в Телеграм областният управител Олег Синегубов, цитиран от Би Би Си. По думите му сред тези жертви са и 24 деца. Британската медия уточнява, че не може да потвърди независимо това твърдение.

Харков се намира на 40 км от руската граница и преди началото на войната имаше население от 1,5 милиона души. За разлика от други части на Украйна, в които от края на март има прекъсване на огъня заради изтеглянето на руските сили на изток, там руските атаки продължават.

23:37 14.4.2022

Най-големият руски военен кораб "Москва" потъна, съобщи руското Министерство на отбраната. Крайцерът беше сериозно повреден след експлозия на борда, а екипажът от над 500 души - евакуиран.

"Москва" е флагманът на руския Черноморски флот. Корабът е бил теглен към пристанището, когато е потънал заради "бурното море".

Причините за експлозията на борда на кораба са противоречиви. Русия твърди, че е следствие на пожар, а Украйна - че крайцерът е поразен целенасочено от украинска ракета.

16:42 14.4.2022

30 украинци бяха освободени при нова размяна на военнопленници с Русия, съобщиха украинските власти.

"По нареждане на президента Володимир Зеленски беше извършена четвърта размяна на военнопленници. Петима офицери и 17 войници бяха освободени, а също така осем цивилни, сред които една жена", написа в Телеграм украинската вицепремиерка Ирина Верешчук.

14:03 14.4.2022

Руското министерство на отбраната публикува съобщение, в което твърди, че „пожарът на крайцера „Москва“ е овладян. Няма видими пламъци. Запасите от боеприпаси вече не избухват".

Според руските власти „крайцерът „Москва“ все още е на повърхността. Основният ракетен арсенал не е повреден. Екипажът на крайцера е евакуиран в близките кораби на Черноморския флот".

В момента се установяват причините за пожара.

От своя страна украинските военни твърдят, че руският флагман е започнал да потъва, след като е бил ударен с ракети "Нептун", предаде Би Би Си. В съобщение на командрането се казва, че "корабът е претърпял значителни щети и е започнал пожар след удара".

Украинските власти твърдят, че руските спасителни кораби са били възпрепятствани от "взривяване на боеприпаси на борда, както и от лошо време, което преобърна крайцера и той започна да потъва“.

Сателитна снимка на компанията Maxar от 7 април
Сателитна снимка на компанията Maxar от 7 април

12:30 14.4.2022

197 деца са загинали от началото на войната в Украйна, съобщават от главната прокуратура на страната. Ранените деца са 351. Най-високите нива на детска смъртност са в регионите на Донецк, Киев и Харков.

11:23 14.4.2022

Ракетният крайцер "Москва" на черноморския флот на Русия е бил сериозно повреден при избухването на боеприпаси на борда, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Интерфакс.

"В резултат на пожар на ракетния крайцер "Москва" детонираха боеприпаси. Корабът е сериозно повреден", съобщи министерството на отбраната на Русия в изявление. "Екипажът е напълно евакуиран". Според информацията взривът е станал в резултат на пожар, причината за който се разследва.

По-рано украински официален представител заяви, че "Москва" е бил ударен от две ракети, но не представи доказателства, посочва Ройтерс. 12 500-тонният кораб е с екипаж от около 500 души.

Ракетният крайцер "Москва", който е най-големият надводен кораб в целия черноморски регион. Той стана известен още в началото на войната на Русия срещу Украйна с репликата, изречена от украинските защитници на Змийския остров: „Руски военен кораб, ходи се ш****“.

13:46 13.4.2022

В сряда Украйна няма да отвори нито един хуманитарен коридор, защото това е твърде опасно. Това каза вицепремиерката на страната Ирина Варешчук. По думите ѝ за това вина носи Русия, която „нарушава нормите на международното право“.

„Окупаторите не само не спазват нормите на международното хуманитарно право, но и не могат да контролират правилно хората си на място“, каза още тя.

Украйна обвинява Русия в системно нарушаване на прекратяването на огъня в хуманитарните коридори, както и за убийството на хиляди цивилни граждани. Москва отрича тези обвинения.

09:03 13.4.2022

Над 720 души са били избити в Буча и други предградия на Киев по време на руската окупация в района. За това съобщи външното министерство на Украйна, цитирано от Асошиейтед прес.

До момента само в Буча са открити 403 тела. Главната прокуратура на Украйна заяви вчера, че разследва и събитията в района на град Бровари.

15:14 12.4.2022

Европейският съюз окончателно одобри отпускането на 3,5 милиарда евро за страните членки, които са приютили украински бежанци, предаде БТА.

Решението беше подкрепено преди седмица от мнозинството в Европейския парламент. Посочената сума е само част от финансирането, предвидено до края на годината за тази цел.

Държавите, които ще получат 45% предварително финансиране, са Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които имат обща граница с Украйна, както и Австрия, България, Чехия, Естония и Литва, които са приели бежанци, чийто брой надвишава 1% от местното население към 23 март.

ЕС ще осигури общо около 17 милиарда евро от неизползвани бюджетни средства за бежанците от Украйна. Средствата ще послужат за осигуряване на подслон, образование и здравни грижи.

15:09 12.4.2022

Москва ще постигне "благородните си цели" в Украйна, а Западът ще се провали в опитите си да изолира Русия. Това каза руският президент Владимир Путин във вторник по време на посещението си на космодрума "Восточни" в Амурска област в Източна Русия.

"Целите са абсолютно ясни и благородни", каза Путин, цитиран от агенция Интерфакс.

"Това, което правим, е да помагаме на хората, да спасяваме хора, от една страна, а от друга страна, ние просто предприемаме мерки, за да гарантираме сигурността на самата Русия. Очевидно е, че нямахме избор. Това беше правилното решение", добави той.

Изявлението му идва на 48-ия ден от войната, която Москва започна в Украйна и която принуди над 4 млн. 500 хил. украинци да напуснат страната си.

10:36 12.4.2022

Великобритания проверява твърденията за руска химическа атака в обсадения украински град Мариупол. Това съобщи британската министърка на външните работи Лиз Тръс, цитирана от Би Би Си.

По-рано в понеделник подразделението "Азов" на украинските въоръжени сили каза, че войниците са се почувствали замаяни и са имали проблеми с дишането, след като "отровно вещество с неизвестен произход" е било хвърлено върху тях от руски дрон.

"Информации сочат, че руските сили може да са използвали химически агенти при нападение срещу населението на Мариупол. Работим спешно с нашите партньори, за да проверим сведенията", написа Тръс в Туитър.

Тя подчерта, че всяка употреба на химически оръжия "би представлявала груба ескалация в този конфликт и ние ще потърсим отговорност от Путин и неговия режим".

09:27 12.4.2022

Още в началото на март множество училища и детски градини в страната започнаха да публикуват съдържание, с което подкрепят войната в социалните мрежи и медиите. Те пропагандират латинската буква Z, която Русия превърна в символ на подкрепата за инвазията, а на Запад взеха да я оприличават на фашистка свастика.

В началото на март тези изяви в училища и детски градини изглеждаха спорадични, но днес те вече са синхронизирани с представителите на местната и държавна власт. Децата учат песни, пишат писма и слушат беседи за „истината“ за войната в Украйна. Много родители не са съгласни с това, но нямат голяма възможност да му се противопоставят.

09:15 12.4.2022

Близо две трети от всички украински деца са били принудени да напуснат домовете си през шестте седмици след нахлуването на Русия. Това съобщи в понеделник УНИЦЕФ – детският фонд на ООН.

ООН потвърждава и смъртта на 142 деца. От организацията предупредиха обаче, че действителният брой на загиналите деца почти със сигурност е много по-висок.

Манюел Фонтен, директор на програмите за спешни случаи на УНИЦЕФ, който посети Украйна, каза, че разселването на 4,8 милиона от 7,5 милиона деца в Украйна за толкова кратко време е нещо, което никога не е виждал за всичките си 31 години хуманитарна дейност.

„От 3,2 милиона деца, за които се смята, че са останали в домовете си, почти половината може да са изложени на риск от липса на достатъчно храна“, каза Фонтен пред Съвета за сигурност на ООН.

Междувременно посланикът на Украйна в ООН Сергей Кислиця каза, че Русия е извела повече от 121 000 деца от Украйна. По думите му Москва е изготвила законопроект за опростяване и ускоряване на процедурите за осиновяване. Фонтен каза, че досега „няма доказателства“ за подобни обвинения, но УНИЦЕФ ще разследва въпроса.

18:57 11.4.2022

Близо половината от територията на Украйна се нуждае от деактивиране на мини. Това каза Олег Бондар, представител на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна в понеделник, цитиран от Би Би Си.

По негови думи около 300 000 кв. км изискват хуманитарни усилия за разминиране, като голяма част от експлозивите са на територии, които Украйна си е върнала от Русия. Проверени са районите около Киев, като продължават и проверките в Харковска и Николаевска област.

18:56 11.4.2022

Руските войски обстрелват Донецк и Луганск, двата региона, които сформират източната част от Украйна Донбас. Това съобщи Министерството на отбраната на Великобритания в понеделник. Украинските сили са предотвратили няколко нападения, като са унищожили руски танкове, превозни средства и артилерийско оборудване. Информацията не може да бъде проверена независимо.

Министерството съобщи, че Русия продължава да използва бомби със свободно падане, като това значително увеличава риска от нови цивилни жертви.

14:20 11.4.2022

Десетки хиляди са жертвите от войната в Мариупол. Това каза украинският президент Володимир Зеленски пред южнокорейския парламент чрез видеовръзка в понеделник.

"Мариупол е унищижен. Има десетки хиляди убити, но въпреки това руснаците не спират офанзивата си", каза още Зеленски.

По негови думи Русия десетки хиляди войници за следващата си офанзива в източната част на страната, след като е унищожила огромно количество инфраструктура около Украйна, включително най-малко 300 здравни заведения.

13:53 11.4.2022

Русия е унищожила четири системи за противовъздушна отбрана C-300, изпратени на Украйна от Европейския съюз. Това съобщи в понеделник руското Министерство на отбраната.

"В неделя, 10 април, високоточни ракети с морско базиране "Калибр" в южните покрайнини на град Днепропетровск (Днипро) унищожиха оборудване на зенитно-ракетния дивизион С-300, скрито в хангар", каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Той уточни, че става дума за системи, получени от европейска държава.

Преди дни Словакия съобщи, че е предоставила свои системи със същия модел в замяна на американска "Пейтриът". В понеделник правителството на Словакия категорично отрече, че системите, които страната е изпратила, са вече унищожени.

13:47 11.4.2022

Подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна засилват битката си срещу украинските войски. Това каза в понеделник ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин, цитиран от Би Би Си. По негови думи причината е, че цивилните са „заложници на ситуацията“ там.

В региона има сражения от 2014 г. Преди началото на войната в края на февруари руският президент Владимир Путин официално призна регионите на Луганск и Донецк за независими държави.

13:34 11.4.2022

Има „масивни индикации за военни престъпления“ в Украйна. Това каза в понеделник германският външен министър Аналена Бербок преди срещата на външните министри на Европейския съюз в Люксембург.

„В крайна сметка съдилищата ще трябва да решат, но за нас е от основно значение да осигурим всички доказателства“, каза още тя.

10:22 11.4.2022

Кремъл променя бойната си стратегия, като изпраща дълъг конвой към Донбас. Той се простира на около 13 километра и се очаква да се отправи към Изюм, град в украинската Харковска област, контролиран от руските сили.

Заредете още

XS
SM
MD
LG