Връзки за достъпност

Извънредни новини
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.

на живо Войната: Украински дрон порази оръжеен склад в руската Тверска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

08:54 25.3.2022

Русия напредва в Мариупол според данни на Института за изучаване на войната. На 24 март руската армия е влязла в централната част на града.

Пристанищният град в югоизточна Украйна е обграден от руските сили от началото на март. Той се смята за важен стратегически за Москва, тъй като контрол над него ще позволи на Кремъл да свърже анексирания полуостров Крим с проруските сепаратистки области Донецк и Луганск.

Според информация на Института украинските власти са напуснали града, за да координират операциите в областта по-ефективно. Множество опити да се евакуират последните около 100 000 цивилни жители на Мариупол бяха неуспешни. Тяхната ситуация е много тежка, тъй като нямат достъп до храна, вода и вещи от първа необходимост.

Освен в Мариупол руската армия е напреднала малко и в Донецк и Луганск. През последните 24 часа е продължила и непрекъснато да обстрелва Харкив, където при една въздушна атака са убити 6 души и ранени 15, съобщават от организацията, базирана в САЩ.

От Института потвърждават, че Украйна е бомбардирала руски военен кораб до пристанището Бердянск, спрели са атаката на руските войски в северозападната част на столицата Киев и са предотвратили обсада на област Чернигов.

18:32 24.3.2022

Повече от половината деца в Украйна са напуснали домовете си. 4,3 милиона от приблизително 7,5 милиона вече са разселени. Това е статистиката след месец война в Украйта, съобщи УНИЦЕФ.

От тях 1,8 милиона са избягали в съседни страни, а 2,5 милиона са вътрешно разселени в Украйна.

„Това е мрачен крайъгълен камък, който може да има трайни последици за бъдещите поколения“, каза изпълнителният директор на организацията Катрин Ръсел.

УНИЦЕФ отчита и спад в редовните детски ваксинации срещу полиомиелит и морбили в цялата страна.

18:18 24.3.2022

НАТО одобри разполагането на съюзнически батальони в България, Румъния, Словакия и Унгария. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след края на днешното извънредно заседание на съюза. ​Румен Радев оцени решението положително.

Договорена е бойна група от 150 военни, които Великобритания ще изпрати в България, каза Радев след края на срещата. Тези военни ще се присъединят към многонационалния батальон, който вече се подготвя в страната. Текат преговори и за военни от Италия.

По-рано стана ясно, че в България пристига и американска рота с бойни машини "Страйкър".

13:09 24.3.2022

България връща за консултации посланика си в Москва Атанас Кръстин. Това съобщи в четвъртък министър-председателят Кирил Петков, цитиран от БТА. Той каза още, че София очаква "реципрочна стъпка" спрямо посланика на Русия в България.

Ден по-рано от правителството съобщиха, че се обмислят санкции срещу руския посланик в София Елеонора Митрофанова.

12:36 24.3.2022

Русия твърди, че е установила контрол над град Изюм в Харковска област в Източна Украйна, съобщава руският държавен новинарски канал "Россия 24".

"Руските въоръжени сили продължават да изпълняват мисиите от специалната военна операция. До сутринта на 24 март части на руската армия поеха пълен контрол над град Изюм в Харковска област", каза говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков.

Украинската администрация на града обаче отрича тази информация, заявявайки, че боевете продължават.

По-рано тази седмица високопоставен служител на Пентагона, пожелал да запази анонимнсот, каза, че украинската армия е предприела контраатака в малкия град, разположен югоизточно от Харков.

Изюм се намира на пътя на руските сили към източния регион на Донбас. Превземането му би позволило руските сили в североизточната и югоизточната част да се свържат. Това е регионален център в Харковска област с население от около 50 000 души и важен железопътен възел.

11:22 24.3.2022

Голям руски десантен кораб е бил унищожен в четвъртък сутринта близо до южния пристанищен град Бердянск, съобщиха украинските Военноморски сили.

„Големият десантен кораб „Орск“ на Черноморския флот на окупаторите е унищожен в пристанището Бердянск, превзето от Русия“, се казва в публикация на флота във Фейсбук.

Украинските медии съобщават, че един руски кораб е потънал, а други два горят, както и че са били ударени складове за боеприпаси и гориво на пристанището.

Би Би Си уточни, че няма възможност да потвърди тази информация от независими източници.

Русия превзе Бердянск преди седмици и използва пристанището за презареждане. То се намира между Крим и обсадения град Мариупол.

11:09 24.3.2022

Мирно шествие в подкрепа на Украйна е организирано в центъра на София в четвъртък по повод първия месец от началото на руската инвазия. Демонстрацията започва в 18:30 часа на пл. "Независимост".

10:36 24.3.2022

Съветът за сигурност на ООН отхвърли изготвена от Русия декларация с призив за допускане на хуманитарна помощ в Украйна, но без да споменава ролята на Москва във войната.

Тя беше подкрепена единствено от Русия и Китай, а останалите 13 членове на съвета се въздържаха.

Британската посланичка в ООН Барбара Удуърд коментира, че “ако Русия се интересуваше от хуманитарната ситуация, тя щеше да спре да бомбардира деца и да сложи край на тактиката им на обсада”.

Руският ѝ колега Василий Небензя пък обвини въздържалите се, че са го направили “по политически причини”, отричайки руските военни действия не са засегнали цивилни украинци.

09:49 24.3.2022

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че намиращият се до столицата град Ирпен вече почти изцяло отново е под контрола на украинските сили. Той беше сцена на ожесточени сражения с руснаците през последните седмици.

09:10 24.3.2022

Руската журналистка и бивша сътрудничка фондацията на опозиционера Алексей Навални - Оскана Баулина, е била убита при руски ракетен обстрел в украинската столица Киев, съобщи Би Би Си.

Тя е работила като кореспендент на разследващия сайт Инсайдър от Киев и западния украински град Лвов, информира изданието.

Руският журналист Алексей Ковальов, който наскоро също напусна родината си, описа Баулина като човек с „феноменално чувство за морална чистота“.

В момента на фаталния за Баулина обстрел тя е снимала щетите от руските атаки по градския квартал Подил.

Преди да се присъедини към сайта Инсайдър тя е била част от екипа на фондацията за борба с корупцията на Навални, заради което е напуснала Русия.

Миналата година организацията на известния критик на Кремъл беше обявена за екстремистка от руските власти, което принуди много от служителите ѝ да избягат в чужбина.

08:23 24.3.2022

Украинският президент Володимир Зеленски призова за масови протести по целия свят срещу руската военна инвазия в страната му по повод изминаването на един месец от нейното начало.

В свое емоционално видеообръщение, което за първи път беше на наглийски език, той заяви, че войната на Русия не е само срещу Украйна, но и срещу свободата на хората навсякъде.

“Излезте от вашите офиси, от домовете си, от вашите училища и университети, излезте в името на мира с украински символи, за да подкрепите Украйна, да подкрепите свободата, да подкрепите живота”, каза Зеленски.

Обръщението на Зеленски стана факт часове преди срещата на върха на НАТО в Брюксел, на която ще присъства и президентът на САЩ Джо Байдън. На нея се очаква западните страни да се споразумеят за изпращане на подкрепления в Централна и Източна Европа, за да укрепят отбраната на алианса.

В четвъртък предстоят още срещи на върха на Г-7 и Европейския съюз. По този повод Зеленски каза, че руснаците вече са започнали да лобират за своите “интереси на войната”.

“На тези три срещи на върха ще видим: кой е приятел, кой е партньор и кой ни предаде за пари”, обобщи президентът на Украйна.

07:56 24.3.2022

Между 7 000 и 15 000 руски войници са загинали от началото на руската военна инвазия в Украйна точно преди месец. Това съобщи в сряда Асошиейтед прес, позовавайки се на висш представител на НАТО.

Според данните на алианса между 30 и 40 хиляди руснаци са били убити или ранени по време на сраженията с украинската отбрана.

Москва не е предоставяла официален брой на своите загинали военнослужещи от 2 март насам, когато призна за 500 убити войници.

За сравнение руската армия загуби около 15 хиляди души по време на 10-годишната окупация на Афганистан, припомня Би Би Си.

Украйна също не предоставя актуална информация за своите загуби от началото на руската агресия. Преди около две седмици президентът Володимир Зеленски каза, че убитите във войната украински войници са около 1300.

17:45 23.3.2022

Дългогодишният руски политик и дипломат Анатолий Чубаис напусна поста си на специален представител на руския президент по целите за устойчивото развитие. Той е напуснал и самата Русия, като няма намерение да се връща. Това съобщават Блумберг и Ройтерс, като се позовават на свои източници вътре в Кремъл.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че Чубаис сам е подал оставка.

Чубаис е най-високопоставената фигура в Русия до момента, оттеглила се заради несъгласие с войната, която руският президент Владимир Путин води в Украйна.

Той служи от десетилетия на най-високите нива на руските политика и бизнес. Смята се за главния архитект на руската приватизация през 90-те години по време на управлението на Борис Елцин.

Чубаис е препоръчал Путин, тогава офицер в КГБ, за първата му работа в Кремъл, припомня Би Би Си.

По-късно става директор на руската държавна корпорация за нанотехнологии "Роснано", където остава до 2020 г., когато е назначен на поста специален представител на президента.

Анатоли Чубаис
Анатоли Чубаис

17:25 23.3.2022

Лидерите на НАТО ще постигнат съгласие за формирането на четири нови бойни групи на алианса в България, Румъния, Словакия и Унгария. Това е резултат от голяма промяна, свързана с по-масирано и дългосрочно присъствие на военния съюз в региона на Източна Европа. Това заяви генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг в сряда.

Решението ще бъде потвърдено официално в четвъртък, когато в Брюксел ще се състои среща на страните членки от НАТО, на която ще присъства и президентът на САЩ Джо Байдън.

17:24 23.3.2022

Русия ще откаже разплащането на доставките за природен газ да се извършва в „компрометирани валути“ като долари и евро. Вместо това Москва ще приема само рубли по договорите за доставка с „неприятелски“ страни. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Руското правителство е взело решение да продължи да доставя газ по всички сключени договори, съгласно посочените в тях обеми и цени. Промяната ще засегне всички страни, които Русия обяви за „неприятелски“. В списъка от 50 държави попадат всички, които наложиха санкции на Москва заради инвазията в Украйна. Сред тях е и България, която има договор за доставка на газ с руската „Газпромекспорт“.

16:34 23.3.2022

Украинските сили успяват да спрат напредването на руските войски, а на някои места дори си връщат контрола над територии. Това съобщуха в сряда от Пентагона.

В други части на страната обаче руската армия напредва като взима ключови позиции.

Киев и областта са едни от най-стратегическите места и за двете войски. Според информация на украинското министерство на отбраната армията е успяла да си върне Макарив – град на около 40 км. на запад от столицата.

В същото време от сутринта в сряда руската армия бомбардира Киев като е засегнала някои от жилищните северо-западни квартали на града. Репортер на Би Би Си в столицата разказва, че са унищожени търговски център, частни къщи и няколко високи блока.

16:21 23.3.2022

Полша изгони 45 руски дипломати, които са заподозрени в шпионаж срещу страната, съобщи говорител на полското външно министерство в сряда.

45-те руснаци или са заподозрени, че са шпиони, или са сътрудници на шпиони, каза Станислав Зарин, говорител на полските специални служби.

Посланикът на Русия в Полша Сергей Андреев отрече обвиненията, след като беше извикан в полското външно министерство по-рано в сряда.

Г-н Зарин написа в Туитър, че руският посланик повторя „абсурдни лъжи“ и е „един голям фалшификат“.

Преди дни България реши да изгони 10 руски дипломати, които вече напуснаха страната.

15:06 23.3.2022

Опустошенията, нанесени от въздушните атаки на руската армия, се виждат в най-голям мащаб от въздуха. Последните сателитни снимки от Maxar Technologies, направени между 18 и 21 март, разкриват тежки щети от руски атаки срещу жилищни райони в и около градовете Чернигов, Мариупол и Киев. Цивилните граждани са подложени на бомбардировки и обстрели, докато руските сили се опитват да продължат настъплението си.

13:27 23.3.2022

Украйна съобщи, че се е договорила с Русия за отварянето на девет хуманитарни коридора, които да позволят евакуацията на блокираните цивилни в някои от най-тежко засегнатите от военните действия градове.

Вицепремиерът Ирина Верещук каза в изявление от 23 март, че сред деветте има коридор от Мариупол до Запорожие, макар че той започва само от покрайнините на обсадения град, а не от центъра му. Смята се, че там десетки хиляди са хванати в капан без вода, храна и електричество.

Договорени са и редица маршрути за евакуация в Киевска област.

12:40 23.3.2022

Руските сили не успяват да напреднат в Украйна въпреки нестихващите тежки бомбардировки срещу редица градове. Това каза в сряда германският канцлер Олаф Шолц пред парламента.

"Офанзивата на Путин е зациклила въпреки цялата разруха, която нанася ден след ден", каза той на политиците в Германия. Според Шолц е време руският лидер "да чуе истината", да спре боевете и да се опита да намери дипломатическо решение.

Войната, казва Шолц, не само унищожава Украйна, "но и бъдещето на Русия".

Той предупреди Москва, че ще има още санкции, но допълни, че те няма да вредят на европейската икономика.

"Ние непрекъснато затягаме санкциите, но [мерките] не трябва да нараняват по-силно европейските държави отколкото руското ръководство".

Шолц каза още, че предложенията за ембарго върху руските енергийни доставки трябва да бъдат отхвърлени, тъй като това би имало опустошителен ефект върху Европа.

По думите му Германия е в процес да стане независима от руските енергийни източници, но това не може да стане от днес за утре и би тласнало „цяла Европа към рецесия“.

"Цели индустрии биха били докарани до ръба [на колапс]", каза той.

Според Шолц съществуващите антируски санкции вече удрят силно германските граждани.

Заредете още

XS
SM
MD
LG