Връзки за достъпност

Извънредни новини
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.

на живо Войната: Украински дрон порази оръжеен склад в руската Тверска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

08:23 24.3.2022

Украинският президент Володимир Зеленски призова за масови протести по целия свят срещу руската военна инвазия в страната му по повод изминаването на един месец от нейното начало.

В свое емоционално видеообръщение, което за първи път беше на наглийски език, той заяви, че войната на Русия не е само срещу Украйна, но и срещу свободата на хората навсякъде.

“Излезте от вашите офиси, от домовете си, от вашите училища и университети, излезте в името на мира с украински символи, за да подкрепите Украйна, да подкрепите свободата, да подкрепите живота”, каза Зеленски.

Обръщението на Зеленски стана факт часове преди срещата на върха на НАТО в Брюксел, на която ще присъства и президентът на САЩ Джо Байдън. На нея се очаква западните страни да се споразумеят за изпращане на подкрепления в Централна и Източна Европа, за да укрепят отбраната на алианса.

В четвъртък предстоят още срещи на върха на Г-7 и Европейския съюз. По този повод Зеленски каза, че руснаците вече са започнали да лобират за своите “интереси на войната”.

“На тези три срещи на върха ще видим: кой е приятел, кой е партньор и кой ни предаде за пари”, обобщи президентът на Украйна.

07:56 24.3.2022

Между 7 000 и 15 000 руски войници са загинали от началото на руската военна инвазия в Украйна точно преди месец. Това съобщи в сряда Асошиейтед прес, позовавайки се на висш представител на НАТО.

Според данните на алианса между 30 и 40 хиляди руснаци са били убити или ранени по време на сраженията с украинската отбрана.

Москва не е предоставяла официален брой на своите загинали военнослужещи от 2 март насам, когато призна за 500 убити войници.

За сравнение руската армия загуби около 15 хиляди души по време на 10-годишната окупация на Афганистан, припомня Би Би Си.

Украйна също не предоставя актуална информация за своите загуби от началото на руската агресия. Преди около две седмици президентът Володимир Зеленски каза, че убитите във войната украински войници са около 1300.

17:45 23.3.2022

Дългогодишният руски политик и дипломат Анатолий Чубаис напусна поста си на специален представител на руския президент по целите за устойчивото развитие. Той е напуснал и самата Русия, като няма намерение да се връща. Това съобщават Блумберг и Ройтерс, като се позовават на свои източници вътре в Кремъл.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че Чубаис сам е подал оставка.

Чубаис е най-високопоставената фигура в Русия до момента, оттеглила се заради несъгласие с войната, която руският президент Владимир Путин води в Украйна.

Той служи от десетилетия на най-високите нива на руските политика и бизнес. Смята се за главния архитект на руската приватизация през 90-те години по време на управлението на Борис Елцин.

Чубаис е препоръчал Путин, тогава офицер в КГБ, за първата му работа в Кремъл, припомня Би Би Си.

По-късно става директор на руската държавна корпорация за нанотехнологии "Роснано", където остава до 2020 г., когато е назначен на поста специален представител на президента.

Анатоли Чубаис
Анатоли Чубаис

17:25 23.3.2022

Лидерите на НАТО ще постигнат съгласие за формирането на четири нови бойни групи на алианса в България, Румъния, Словакия и Унгария. Това е резултат от голяма промяна, свързана с по-масирано и дългосрочно присъствие на военния съюз в региона на Източна Европа. Това заяви генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг в сряда.

Решението ще бъде потвърдено официално в четвъртък, когато в Брюксел ще се състои среща на страните членки от НАТО, на която ще присъства и президентът на САЩ Джо Байдън.

17:24 23.3.2022

Русия ще откаже разплащането на доставките за природен газ да се извършва в „компрометирани валути“ като долари и евро. Вместо това Москва ще приема само рубли по договорите за доставка с „неприятелски“ страни. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Руското правителство е взело решение да продължи да доставя газ по всички сключени договори, съгласно посочените в тях обеми и цени. Промяната ще засегне всички страни, които Русия обяви за „неприятелски“. В списъка от 50 държави попадат всички, които наложиха санкции на Москва заради инвазията в Украйна. Сред тях е и България, която има договор за доставка на газ с руската „Газпромекспорт“.

16:34 23.3.2022

Украинските сили успяват да спрат напредването на руските войски, а на някои места дори си връщат контрола над територии. Това съобщуха в сряда от Пентагона.

В други части на страната обаче руската армия напредва като взима ключови позиции.

Киев и областта са едни от най-стратегическите места и за двете войски. Според информация на украинското министерство на отбраната армията е успяла да си върне Макарив – град на около 40 км. на запад от столицата.

В същото време от сутринта в сряда руската армия бомбардира Киев като е засегнала някои от жилищните северо-западни квартали на града. Репортер на Би Би Си в столицата разказва, че са унищожени търговски център, частни къщи и няколко високи блока.

16:21 23.3.2022

Полша изгони 45 руски дипломати, които са заподозрени в шпионаж срещу страната, съобщи говорител на полското външно министерство в сряда.

45-те руснаци или са заподозрени, че са шпиони, или са сътрудници на шпиони, каза Станислав Зарин, говорител на полските специални служби.

Посланикът на Русия в Полша Сергей Андреев отрече обвиненията, след като беше извикан в полското външно министерство по-рано в сряда.

Г-н Зарин написа в Туитър, че руският посланик повторя „абсурдни лъжи“ и е „един голям фалшификат“.

Преди дни България реши да изгони 10 руски дипломати, които вече напуснаха страната.

15:06 23.3.2022

Опустошенията, нанесени от въздушните атаки на руската армия, се виждат в най-голям мащаб от въздуха. Последните сателитни снимки от Maxar Technologies, направени между 18 и 21 март, разкриват тежки щети от руски атаки срещу жилищни райони в и около градовете Чернигов, Мариупол и Киев. Цивилните граждани са подложени на бомбардировки и обстрели, докато руските сили се опитват да продължат настъплението си.

13:27 23.3.2022

Украйна съобщи, че се е договорила с Русия за отварянето на девет хуманитарни коридора, които да позволят евакуацията на блокираните цивилни в някои от най-тежко засегнатите от военните действия градове.

Вицепремиерът Ирина Верещук каза в изявление от 23 март, че сред деветте има коридор от Мариупол до Запорожие, макар че той започва само от покрайнините на обсадения град, а не от центъра му. Смята се, че там десетки хиляди са хванати в капан без вода, храна и електричество.

Договорени са и редица маршрути за евакуация в Киевска област.

12:40 23.3.2022

Руските сили не успяват да напреднат в Украйна въпреки нестихващите тежки бомбардировки срещу редица градове. Това каза в сряда германският канцлер Олаф Шолц пред парламента.

"Офанзивата на Путин е зациклила въпреки цялата разруха, която нанася ден след ден", каза той на политиците в Германия. Според Шолц е време руският лидер "да чуе истината", да спре боевете и да се опита да намери дипломатическо решение.

Войната, казва Шолц, не само унищожава Украйна, "но и бъдещето на Русия".

Той предупреди Москва, че ще има още санкции, но допълни, че те няма да вредят на европейската икономика.

"Ние непрекъснато затягаме санкциите, но [мерките] не трябва да нараняват по-силно европейските държави отколкото руското ръководство".

Шолц каза още, че предложенията за ембарго върху руските енергийни доставки трябва да бъдат отхвърлени, тъй като това би имало опустошителен ефект върху Европа.

По думите му Германия е в процес да стане независима от руските енергийни източници, но това не може да стане от днес за утре и би тласнало „цяла Европа към рецесия“.

"Цели индустрии биха били докарани до ръба [на колапс]", каза той.

Според Шолц съществуващите антируски санкции вече удрят силно германските граждани.

11:37 23.3.2022

Руският съюзник Беларус изтегли всички свои дипломатически лица от Киев. Когато напуска страната посланик Ихар Сокол е срещнат „с презрение“ от укрански граничен служител, който му предлага „30 сребърника“. Това е препратка към библейската история за Юда, който предава Исус за тази сума. Вижте какво се случва на украинската граница в това видео.

"С презрение". Как посланикът на Беларус беше изпратен от украински граничар
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

11:35 23.3.2022

Ден преди войната в Украйна да навърши един месец ситуацията в най-критичната ѝ точка – южния град Мариупол продължава да се влошава. Украйна съобщи, че поне 100 хил. цивилни в града искат да го напуснат, но нямат възможност за това, защото липсват безопасни коридори за напускането му. Беше съобщено и за спиране на хуманитарен конвой към града от страна на проруските сепаратисти от самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР).

Повече за случващото се в Украйна през последните 24 часа прочетете в текста.

11:26 23.3.2022

Русия се оттегли от двустранните преговори с Япония за мирно споразумение за официален край на враждебните действия от края на Втората световна война.

Става дума за продължаващия спор на двете страни за Курилските острови. Москва посочва като причина наложените от Япония санкции заради войната в Украйна.

Япония разкритикува решението на Кремъл.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви, че японците, следвайки американците, „проявявайки се като горди независими самураи“, са въвели санкции на Русия, с което окончателно са показали с кого биха съгласували хипотетичен текст на мирния договор, така че той се обезсмисля.

Японският премиер Фумио Кишида отвърна, че проблемът произтича от руската агресия в Украйна и е напълно неприемливо Русия да прехвърля последиците върху японско-руските отношения.

Русия и Япония на практика все още не са в състояние да сключат мирен договор след края на Втората световната война заради островите, разположени на север от японския остров Хокайдо.

В Русия те са известни като Южни Курилски острови, а в Япония - като Северни територии.

Заради руската инвазия в Украйна Япония наложи санкции на 76 руски граждани, 7 банки и 12 дружества, включително държавния износител на оръжия „Рособоронекспорт“.

09:58 23.3.2022

Кремъл цели да свърже полуостров Крим с югоизточната област Донбас като вземе контрол над пристанищния град Мариупол. Това казва Кирил Степанов, съветник във федералното управление на южна Русия, която включва и Крим, в интервю за руската агенция Риа Новости, цитиран от Би Би Си.

„Взимайки контрол над магистралата от Крим до Мариупол ние ще свържем надеждно полуострова с Донбас чрез транспортен коридор“, казва той по-рано в сряда.

По думите му този коридор в комбинация с моста, който свързва континента с полуостров Крим, ще сформират „транзитна територия“, свързваща руската част на Кавказ, индустриалните центрове Донецк и Луганск и пристанищата по северния бряг на Черно море.

И двете територии, които Москва иска да свърже, в момента са под руски контрол – Крим беше анексиран от Русия през 2014 г., а областите Донецк и Луганск са под контрола на проруски сепаратисти. Затова Мариупол се явява такава стратегически важна цел в руската инвазия в Украйна, тъй като се явява по средата между двете. Градът все още е под украински контрол, но беше разрушен от руските бомбардировки, които не спираха през изминалите четири седмици. След масова евакуация на цивилното население, в града остават блокирани около 100 000 жители.

07:29 23.3.2022

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не изключи напълно възможността Русия да използва ядрено оръжие.

В интервю за американската медия Си Ен Ен Песков каза, че Москва ще прибегне до използване на ядрения си арсенал само при “заплаха за съществуването” на Русия.

“Имаме концепция за вътрешна сигурност и тя е публична, можете да прочетете всички причини за използването на ядрени оръжия”, каза Песков във вторник. “Така че, ако има заплаха за съществуването за нашата страна, тогава той [ядреният арсенал] може да бъде използван в съответствие с нашата концепция.”

Министерството на отбраната на САЩ определи коментара на Песков като “опасен”.

“Една отговорна ядрена сила не трябва да действа така”, каза говорителят на американското военно министерство Джон Кърби във вторник.

По думите на говорителя обаче Пентагонът “не е видял нищо, което да ни накара да заключим, че трябва да променим нашата стратегическа възпираща позиция.”

16:55 22.3.2022

Италия да замрази всички активи на руския елит и да обяви пълно търговско ембарго, включително на вноса на руски петрол, призова във вторник украинският президент Володимир Зеленски при свое видеоконферентно включване в заседание на парламента на страната.

"Знаете много добре кой нарежда на войските да воюват и кой пропагандира това. Почти всички използват Италия като място за почивка. Не бъдете курорт за убийци", призова той италианските депутати.

"Замразете цялото им имущество, сметки и яхти. Замразете всички активи на тези, които имат влияние, нека го използват за мир. Подкрепете санкциите срещу Русия, пълно търговско ембарго, като се започне с петрола", добави Зеленски

Той също така поиска от Италия да забрани на руски кораби да влизат в италианските пристанища и да санкционира всички руски банки.

14:51 22.3.2022

Поне 117 деца са убити при руски атаки от началото на войната в Украйна, съобщи офисът на украинския главен прокурор. Още 155 непълнолетни са ранени.

Според украинската прокуратура, цитирана от Би Би Си, повечето смъртни случаи на деца са в Киев и района (58), както и в Харков (40). Институцията добави, че данните може да не са точни, защото достъпът до засегнатите райони и потвърждаването на всеки случай е трудно в някои части на страната.

Властите в Киев съобщиха и за 548 случая на атаки срещу училища и други образователни институции, от които 72 са “напълно разрушени”.

14:40 22.3.2022

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че е потвърдила 62 отделни атаки срещу болници и други здравни заведения в Украйна от началото на руската инвазия.

Според СЗО 15 души са загинали по време на тези атаки и 37 други са били ранени.

Сред случаите, които привлякоха вниманието, беше атаката срещу родилен дом в пристанищния град Мариупол. Имаше съобщения за обстрел на онкологична болница в южния град Николаев и психиатрична болница в град Изюм, близо до Харков.

13:57 22.3.2022

Мариупол беше бомбардиран още в първия ден на войната, на 24 февруари 2022 г. 90% от сградите в Мариупол в момента са напълно или частично разрушени, а обсадата на града продължава.

12:31 22.3.2022

Министерството на отбраната на Украйна твърди, че от началото на руската инвазия в страната са убити около 15 300 руски военни.

Русия досега само веднъж е публикувала данни за своите загуби - 498 убити войници към 2 март. САЩ смятат, че руските жертви във войната, която Москва започна, са около 7000.

Украйна твърди също, че загубите на Русия включват 509 танка, 1556 бойни бронирани машини, 252 артилерийски системи, 99 самолета и 123 хеликоптера.

Заредете още

XS
SM
MD
LG