Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

12:23 21.3.2022

Най-малко 6 души са убити при бомбардировка на търговски център в украинската столица Киев през нощта на неделя срещу понеделник. Видео, на което се вижда моментът на удара, беше разпространено от Украинските служби за спешна помощ.

Освен мола са засегнати и няколко къщи в района. В часовете след атаката пожарникари потушават огъня на мястото на експлозията. Видеа от разрухата в района се появиха в социалните мрежи в понеделник през деня.

Квартал „Подилски“ в Киев е част от търговската част на града и е заобиколен от жилищни сгради. Не е ясно дали това е било целта на въздушна атака на руската армия или сградите са ударени в резултат от антиракетната отбранителна система на Киев, която местната власт използва в последните дни, съобщава кореспондентът на Би Би Си в града.

Руската армия обгради Киев още в първата седмица на инвазията, но до момента украинските сили успяват да задържат вражеските войски в периферията на града. Въздушните атаки по украинската столица обаче не са спирали.

През същата нощ в обсадения от Русия град Суми е ударен химически завод и има данни за теч на амоняк. На жителите в радиус от 5 км. е наредено да останат вътре заради опасния газ, който може да причини изгаряния ако бъде вдишан.

Украинските власти съобщиха впоследствие, че течът е овладян и няма следваща опасност за населението.

10:58 21.3.2022

Живеещите в пограничните райони на Беларус съобщават за постоянен наплив от линейки и камиони, които пренасят ранени и мъртви руски войници от фронта в Украйна. Някои от тях са пренасяни директно към влаковете на гарата в Мозир. От там те отпътуват към Русия.

В крайграничния град Наруля, се съобщава за разгърната полева болница, която сега се намира на мястото на бивше машинно депо. Там войниците получават спешна помощ, сред което биват разпределяни към болниците в Мозир и най-големия беларуски град в района – Гомел.

09:59 21.3.2022

Американският президент Джо Байдън ще посети и Полша по време на обиколката си в Европа в края на седмица, съобщиха от Белия дом. Байдън отпътува в сряда от Вашингтон и ще посети първо Брюксел.

На 24 март той ще участва в срещата на върха на НАТО и в заседанието на Европейския съвет в белгийската столица.

Според пресссекретаря на Белия дом Джен Саки Байдън ще посети Полша в петък, 25 март, където е предвидена среща с президента Анджей Дуда.

В понеделник той планира да проведе разговори с френския президент Еманюел Макрон, с германския канцлер Олаф Шолц, с италианския премиер Марио Драги и с британския премиер Борис Джонсън. Целта на разговорите е „да обсъдят координираните им отговори на непредизвиканата и неоправдана атака на Русия срещу Украйна“, се казва още в изявлението на Белия дом.

09:17 21.3.2022

Десет милиона души са напуснали домовете си в Украйна от началото на инвазията на Русия в Украйна. Това съобщи върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди на 20 март.

"Отговорността за страданието, причинено на цивилните, пада на тези, които водят войните", написа той в Туитър.

08:01 21.3.2022

Израел полага усилия да посредничи между Украйна и Русия и потенциално може да бъде място за бъдещи мирни преговори на най-високо ниво, обяви украинският президент Володимир Зеленски.

Той благодари на израелския си колега Нафтали Бенет за усилията му да уреди разговори между него и руския президент Владимир Путин. Зеленски определи Йерусалим като “правилното място за постигане на мир, ако това е възможно”.

Това той обяви в свое видеообръщение към сънародниците си в неделя, след като разкритикува във видеоконферентна връзка Израел за нежеланието на страната да изпрати своите технологии за противоракетна отбрана на Украйна.

“Всички знаят, че вашите системи за противоракетна отбрана са най-добрите... Определено можете да помогнете на нашия народ”, заяви Зеленски в реч пред израелския парламент.

07:43 21.3.2022

Украйна отказа да предаде южния пристанищен град Мариупол на руските въоръжени сили, които го обсаждат от началото на март и в последните две седмици не спират да го обстрелват с ракети.

Русия предложи да създаде хуманитарни коридори, за да могат цивилните му жители да се евакуират, а руската армия да поеме контрол над града. Крайният срок за това изтече в 5:00 часа московско време тази сутрин.

В момента около 300 000 души остават в капан с малко или почти никаква храна, без вода, ток и парно в Мариупол, предава Би Би Си в понеделник.

От началото на бомбардировките Русия нанесе удари по няколко цивилни убежища, училища, болница и театър. Украйна заяви, че атаките в Мариупол са военни престъпления, които ще останат в историята.

В неделя имаше 24-часово затишие на руските обстрели в повечето градове. В Киев обаче имаше няколко удара, при които загинаха най-малко четирима души.

18:16 20.3.2022

Русия и Украйна са все по-близо до постигане на споразумение по „важни“ въпроси. Това заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу в интервю за турското издание Хюриет.

По информация в турските медии възможни точки, по които се върви към консенсус, са отказ на Украйна за присъединяване към НАТО, демилитаризиране, защита на рускоговорящите и т.нар. от Русия „денацификация“.

Според говорител на турското президентство има надежда дори за прекратяване на огъня, но това може да дойде само след среща между Володимир Зеленски и Владимир Путин.

17:30 20.3.2022

Стотици украински граждани се събраха на протести в окупираните от руските войски градове в Украйна. Те излязоха по улиците и площадите в Херсон, Каховка и Бердянск.

Протестите бяха мирни и не срещнаха отпор от руските войници. Хората скандираха „Отивайте си вкъщи“. На видео от Херсон, заснето от изданието Украинска правда, се виждат граждани, които развяват украински знамена и скандират „Херсон е Украйна“.

16:40 20.3.2022

902 цивилни са убити в Украйна от началото на войната. За това съобщиха от Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН. От там подчертаха, че вероятно реалният брой на загиналите е много по-голям.

Главният прокурор на Украйна каза, че от 24 февруари, когато започна руската инвазия, са били убити 112 деца.

В същото време от щаба на украинските въоръжени сили съобщиха, че са елиминирали над 15 000 руски войници от началото на войната.

13:38 20.3.2022

Русия е извършила геноцид по време на инвазията си в Украйна. Лидерите на Кремъл, сред които и президентът Владимир Путин, са „военни престъпници“. Това заяви в интервю за телевизия Скай Олга Стефанишина, която е вицепремиер в правителството на Украйна.

Стефанишина каза, че цивилните жертви и ранените са повече от тези, дадени от украинската армия от началото на войната.

„Жени са били изнасилване с часове, а след това са били убивани“, каза още тя и добави, че страната ще издържи „колкото е нужно“.

Стефанишина благодари на Израел и Турция са посредничеството им в мирните преговори, но подчерта, че до споразумения няма да се стигне в случай, че Русия предяви териториални претенции.

"Тате, моля те, не умирай"
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:31 0:00

12:07 20.3.2022

САЩ са поискали от Турция да предостави свои руски отбранителни системи С-400 на Украйна. От Анкара са отказали.

Досега Словакия изрази готовност да предостави свои съветски системи на Киев. Българското правителство твърди, че подобен въпрос не е обсъждан с тях.

12:05 20.3.2022

Ситуацията в Мариупол продължава да е критична, а боевете се водят по централните улици на града. Местните власти съобщиха за насилствено депортирани от руските войски граждани. Под тежка атака попаднаха и стратегически важните градове Николаев и Чернигов.

12:00 20.3.2022

Руските сили са подложили на ракетен обстрел училище в Мариупол, в което са се укривали 400 души. За това съобщиха членове на общинския съвет на града в Телеграм, предаде Би Би Си като от медията уточняват, че не са имали възможност да потвърдят информацията.

Местните власти съобщават, че сградата на училището е напълно унищожена. В нея са се укривали деца, жени и възрастни хора. Все още няма данни за жертви, но десетки са били затрупани.

"Имаше много други деца в училище, не знам дали оцеляха"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

18:02 19.3.2022

Десетки украински войници са загинали, а още много са затрупани след руски ракетен удар срещу казарми в Николаев, съобщават световните агенции. По данни на Франс прес в казармите е имало над 200 души, а загиналите са най-малко 50.

Би Би Си съобщава, че от няколко часа тече спасителна операция по изваждането на затрупаните под останките на сградите украински войници.

Николаев, който се намира в южната част на Украйна между завладения от руските войски Херсон и най-голямото украинско пристанище на Черно море Одеса, е от стратегическо значение. От дни той подложен на ракетни удари и обсада, но засега е задържан под контрола на украинската армия.

Сергей, чието семейство беше убито от руски снаряд
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:42 0:00

17:34 19.3.2022

Украинските сили в Киев са задържали 127 руски саботьори, включително и 14 групи за инфилтриране, от началото на войната. Това заяви ръководителят на отбраната на града Никола Журнов. Той подчерта, че ключови за успеха са били блокадите по улиците и упражняваният от военните пропускателен режим.

Той допълни, че в столицата работят 35 пазара и 635 магазина, като към момента има достатъчно храна и провизии, които се очаква да са достатъчно за евентуална продължителна обсада.

12:34 19.3.2022

Генералният щаб на Украйна обяви, че убитите руски войници от началото на инвазията в страната са вече над 14 000. Те твърдят, че Москва е загубила над 1470 бронирани машини, 466 танка, 95 самолета, 115 хеликоптера и още стотици зенитни и артилерийски системи.

Според Западните разузнавания загубите на Русия се равняват на около 7000 войници, а между 14 000 и 21 000 са ранените.

По-рано през деня украинската армия съобщи за ликвидирането на пети руски генерал от началото на инвазията.

16:45 18.3.2022

Около 94 500 бежанци от Украйна са влезли в България от началото на войната насам, а близо 50 хил. са решили да останат на територията на страната. Това обявиха от Оперативната координационна група, отговаряща за евакуирането и подслоняването на бежанците от Украйна.

Властите съобщиха, че от два дни работи и системата за издаване на карти за временна закрила, което ще протича в полицейските управления. До момента са регистрирани около 700 граждани на Украйна, потърсили международна закрила.

14:48 18.3.2022

Решението България да изпрати оръжие в Украйна може да бъде взето само Народното събрание. Това каза премиерът Кирил Петков, който подчерта, че засега подобно решение не е вземано от страна на правителството.

14:45 18.3.2022

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е предложен за Нобелова награда за мир. Това са направили група европейски политици с писмо до Нобеловия комитет. За тази цел депутати са поискали срокът за номинация да бъде удължен до 31 март, за да могат Зеленски и народът на Украйна да получат своята номинация. По регламент това може да се случи само до края на януари и от Нобеловия комитет ще трябва да направят изключение.

Писмото с предложението е подписано от 36 политици от цяла Европа.

14:31 18.3.2022

Руските войски от дни се приближават все повече до столицата Киев. Продължават бомбардировките в града, а големи територии на северозапад от него вече за окупирани от Русия. На тази карта се вижда разположението на руската армия към 17 март. Данните са на Института за изследване на войната Института за изследване на войната и Центъра за информационна устойчивост.

Заредете още

XS
SM
MD
LG