Връзки за достъпност

Извънредни новини

Столтенберг свиква заседание на Съвета НАТО-Русия на 12 януари


Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свиква заседание на Съвета НАТО-Русия на 12 януари. По-рано пресслужбата на НАТО съобщи, че на 12-13 януари Брюксел ще е домакин на заседание на Военния комитет на НАТО на ниво началници на генералните щабове на страните членки на алианса.

"Уточняват се срокът и форматът на заседанието на Съвета Русия - НАТО, както и съставът на делегацията", съобщи в неделя руският заместник-външен министър Александър Грушко.

Във вторник генералният секретар на алианса каза, че НАТО предлага на Руската федерация да проведе заседание на Съвета Русия - НАТО в началото на 2022 г. На него трябва да се обсъди ситуацията в Украйна.

В същото време той подчерта, че НАТО никога няма да направи компромис с Русия относно правото на Украйна да "избере свой собствен път" и да претендира за присъединяване към алианса, както и относно правото на страните от НАТО да защитават останалата част от алианса.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова вече заяви, че Москва е получила предложение от Брюксел да свика Съвет Русия-НАТО за обсъждане на ситуацията в Украйна.

Тя потвърди готовността на Русия за директен диалог с НАТО по проекта за споразумения за руски гаранции за сигурност, изключвайки по-нататъшното разширяване на алианса на изток и разполагането на системи за ударно оръжие в непосредствена близост до руските граници.

Съветът Русия – НАТО е създаден през 2002 г., но не е имал заседания от 2019 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG