Връзки за достъпност

Извънредни новини

Започват дисциплинарни производства срещу трима прокурори от "Осемте джуджета"


Димитър Франтишек Петров
Димитър Франтишек Петров

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна дисциплинарни производства срещу трима прокурори, свързани със случая „Осемте джуджета“.

Става дума за Димитър Франтишек Петров от Специализираната прокуратура, както и Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, които са командировани в Специализираната прокуратура.

През ноември министърът на правосъдието в служебното правителство Иван Демерджиев предложи на прокурорската колегия да започне дисциплинарни производства срещу тримата магистрати заради техни действия, описани в журналистическото разследване „Осемте джуджета“ на Антикорупционния фонд.

То разкрива схема за присвояване на бизнес и имущество, осъществена от бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров, познат с прякора си Еврото, със съдействието на бившия ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров и други обвинители.

Според сигнала на бившия правосъден министър, цитиран от сайта „Лекс“, става дума за „доста неприятни действия, извършени в болнично заведение с разрешението и санкцията на тези трима прокурори, допускани са нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки“.

Това описание съвпада с твърденията на бизнесмена Илия Златанов, който твърди, че е жертва на схемата за присвояване на бизнес.

В поредица интервюта пред Антикорупционния фонд той разказва, че е бил принуден да прехвърли бизнеса си в столичната болница „Лозенец“ в момент, когато сина му Явор Златанов се нуждае от животоспасяващо лечение, докато се намира в ареста. Според разказите на бащата влошеното здраве на сина е използвано, за бъдат двамата изнудвани.

През ноември Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) образува проверка по случая „Осемте джуджета“. Бяха проведени редица разпити, включително и на Петьо Петров, а бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов беше уличен във връзка със случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG