Връзки за достъпност

Извънредни новини
Кирил Петков и новоизбраните редовни министри
Кирил Петков и новоизбраните редовни министри

Преговорите: Новите управляващи приеха властта в Министерския съвет

Трите партии от коалицията „Демократична България“ одобриха коалиционното споразумение, предложено от „Продължаваме промяната“. Това стана ясно от прессъобщение на формацията в сряда.

Така "Демократична България" стана първият коалиционен партньор, официално одобрил споразумението. Очаква се през следващите дни БСП и „Има такъв народ“ също да го направят.

„Демократична България“ ще разполага с трима министри в редовното правителство, като един от тях ще бъде министър на правосъдието, а вицепремиерът на коалицията ще бъде министърът на околната среда и водите.

Калина Константинова от "Продължаваме промяната" (ПП) потвърди в кулоарите на парламента, че формацията ѝ я е номинирала за вицепремиер на ефективното управление. Тя уточни, че това е вицепремиерският пост, който ще отговаря за дигитална трансформация на държавната администрация.

В интервю за немското издание "Шпигел", публикувано в понеделник, Кирил Петков каза, че Асен Василев ще заеме поста вицепремиер, отговарящ за енергетика и икономика. По думите му едновременно с това Василев ще бъде и министър на финансите и така ще бъде "нещо като суперминистър".

В сряда Асен Василев потвърди, че вицепремиерите в новото правителство ще са 5: двама от ПП и по един БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", но не спомена за идеята той да бъде един от вицепремиерите от ПП.

Както Василев, така и Константинова изразиха очакване коалиционното споразумение да е готово в петък.

Василев каза още, че е приета идеята всяка партия да има свой съветник в министерствата, които не ръководи, за да не се получава "този партиен феодализъм, за който вчера "Демократична България" предупредиха", каза още Василев.

В законодателната програма на бъдещото коалиционно правителство е заложено детските градини и яслите да са безплатни. Това каза Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ в интервю за бТВ.

„Нашите разчети показват, че е възможно това да се случи и ще има бюджет за тази мярка“, допълни тя.

По думите ѝ коалиционното споразумение е „на финален етап“, като в момента се уточняват именно детайлите в законодателната програма.

Един от планираните законопроекти ще засяга КПКОНПИ. „Това, около което се обединихме всички коалиционни партньори, са разследващите функции на КПКОНПИ, както и ревизиране на дейността ѝ в частта за отнемане на незаконно придобито имущество“, каза Бориславова.

Тя коментира и плановете за съкращения в държавната администрация. По думите ѝ те няма да са „самоцелни“, а ще целят в администрацията „да останат само хората, които си вършат качествено работата“.

Между „Продължаваме промяната“ и БСП вече няма разминавания по линия на преговорите за съставяне на коалиционно правителство. Това заяви председателката на социалистите Корнелия Нинова във вторник и добави, че очаква до края на деня окончателния вариант на коалиционното споразумение.

„Чакаме одобрението на другите коалиционни партньори. При нас още вчера са изчистени допълнителните въпроси. Чакаме одобрението на другите, за да можем да излезем пред Националния съвет със сериозно предложение“, добави тя, цитирана от БТА.

По думите ѝ разминаването е било в обособената законодателна програма на бъдещото мнозинство, където е имало пропуски най-вече по отношение на социалната сфера. Сред тях тя визира увеличението на майчинството, безплатните лекарства за деца, плащанията за второ и трето дете.

Нинова информира, че Националният съвет на партията, от който се очаква да одобри бъдещото коалиционо споразумение, ще бъде насрочен в момента, в който от БСП получат от мандатоносителя окончателния вариант на документа.

Останалите две формации, които преговарят за съставяне на редовен кабинет, са класиралите се на пето и шесто място на последните парламентарни избори „Има такъв народ“ и „Демократична България“. По-рано във вторник те декларираха пред президента Румен Радев, че ще подкрепят бъдещото правителство.

Националистическата партия „Възраждане“, която има най-малка група в 47-ото Народно събрание, би подкрепила коалиционен кабинет, ако той споделя приоритетите на формацията. Знак в тази бил бил отпадането на всички противоепидемични мерки.

Това обяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов след края на последната консултация при президента Румен Радев във вторник.

„Нека да видим какви приоритети смята това правителство да наложи. Ако приоритетите му са продължаване на всички мерки, които служебният кабинет наложи, ако приоритетите му са да търси безпринципен или какъвто и да било компромис по темата с Република Северна Македония, ако иска да въведе еврото от 1 януари 2024 г., ако смята да продължава унизителната българска външнополитическа зависимост от чужди държави и да търпи на територията на България чужди военни бази с окупационен статут, няма как да подкрепим подобен кабинет“, каза още Костадинов.

Преди „Възраждане“ разговори с държавния глава имаха „Има такъв народ“ и „Демократична България“, които декларираха готовността си да участват в коалиционен кабинет с „Продължаваме промяната“ и БСП.

"Демократична България" (ДБ), която е шеста политическа сила в 47-ото Народно събрание е поискала най-голямата формация – „Продължаваме промяната“, да подпише отделни споразумения с останалите две партии, преговарящи за правителство – БСП и "Има такъв народ".

Това стана ясно след срещата между ръководството на ДБ и президента Румен Радев в рамките на провежданите от него консултации с парламентарните сили за съставяне на редовен кабинет..

"Мисля, че колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, то е една идея по-лесен, защото на всички е ясно, че няма къде да се ходи. Въпросът е как ще съумее след това правителство да функционира", заяви пред държавния глава съпредседателят на формацията Христо Иванов.

Той изрази увереност, че в момента се формира парламентарно мнозинство, което ще може да функционира самостоятелно без ГЕРБ и ДПС, т.е. без политическите формации, които са носители на корупционния вирус".

От „Демократична България“ очакват преговорите с „Продължаваме промяната“, която ще получи първия мандат за съставяне на правителство, да приключат в сряда.

Вторият ден от консултациите между президента Румен Радев и парламентарните сили започна във вторник със среща с представителите на „Има такъв народ“ (ИТН).

Петата по резултат партия в 47-ото Народно събрание е една от преговарящите за съставяне на коалиционно правителство заедно с „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“.

„Предизвикателствата в момента са доста по-големи, отколкото преди. Ние ще продължим да бъдем такива, каквито сме. Ще бъдем предвидими и лоялни партньори, ако разбира се останалите парламентарни сили, с които водим разговори, също са такива“, заяви пред държавния глава зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

Радев пък изрази надежда, че в партията на Слави Трифонов имат „ясна представа за едно ново управление“ и готовност да допринесат „активно за решаване на проблемите“.

След срещата Любомир Каримански от ИТН добави пред медиите, че „червената линия“, която партията му не би пресякла по време на преговорите е „линията на почтеност“.

„Ще измерваме нещата в единен стандарт за всички онези, които са коалиционни партньори, и не бихме искали да мерим с различен аршин“, каза депутатът, помолен да обясни изявлението на Йорданов пред президента.

Всяка от четирите формации, преговарящи за съставяне на коалиционен кабинет – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, ще има свой вицепремиер в бъдещото правителство.

Това обяви във вторник пред бТВ Калина Константинова, чието име се споменава като вероятен титуляр на един от тези постове от „Продължаваме промяната“. Тя обаче заяви, че все още не е получила такова официално предложение.

„Постовете не са ясни, но са ясни приоритетите, които си поставя това правителство. В момента в диалогичен режим избистряме каква структура отразява тези приоритети“, допълни Константинова.

Калина Константинова
Калина Константинова

Според последните информации от преговорите в понеделник „Има такъв народ“ беше единствената формация, която няма да получи вицепремиерски пост, а само четири министерски. Преговорите по разпределението на квотите в бъдещия кабинет и подписването на финалното споразумение все още продължават.

На този фон президентът Румен Радев ще проведе във вторник втория кръг от консултациите си с новите парламентарни сили. След срещите с „Продължаваме промяната“, ГЕРБ, ДПС и БСП в понеделник, предстоят разговори с „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

БСП отложи взимането на решение за подписване на коалиционно споразумение. Това става ясно от кратко съобщение на партията.

Заседанието на Националния съвет (НС) на БСП трябваше да се проведе в 14 часа във вторник, но се "отлага заради продължаващите преговори за коалиционно споразумение".

"След подготвяне на окончателния проект на коалиционно споразумение за съставяне на правителство на Република България, Изпълнителното бюро на НС на БСП незабавно ще свика ново присъствено заседание", пише в съобщението.

По-рано през деня лидерът на партията Корнелия Нинова каза, че до вечерта социалистите ще имат позиция.

Коалиционното споразумение беше изпратено късно в неделя от "Продължаваме промяната" до БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България.

Ръководството на БСП проведе консултации с президента Румен Радев за съставяне на кабинет.

Министерство на икономиката и индустрията ще отговаря за държавните предприятия, каза след срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя не коментира дали ще бъде вицепремиер в новото правителство.

По време на разговорите със социалистите Румен Радев изведе като акцент отношението на социалистическата партия към съдебната реформа.

“Проблемът в прокуратурата е, както системен, така и личностен. Затова е важно да знам вашето отношение”, каза Радев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че позицията на партията по този въпрос е непроменена. “Да, проблемът е системен и независимо как се казва главния прокурор, би трябвало да се ограничат неговите правомощия. Да се наложи съдебен контрол върху онези негови актове, които в момента не подлежат на контрол. Да се закрият специализирания съд и специализираната прокуратура”, каза Нинова.

По думите й също така трябва да се промени структурата и начина на работа на антикорупционната комисия.

Представители на ръководството на ДПС се срещнаха с президента Румен Радев като част от консултациите за съставяне на правителство.

Лидерът на движението Мустафа Карадайъ не отговори категорично дали ДПС ще подкрепи коалиционен кабинет. "Не противоречи на законите на физиката", каза Карадайъ.

Според ДПС диалогът е в основата на преодоляването на кризите. “Българските граждани имат нужда от стабилност, очакват от Народното събрание и евентуалното бъдещо правителство преодоляване на кризите, решаване на техните проблеми, повишаване на доходите и на стандарта на живот, и най-вече сигурност”, каза Карадайъ.

Президентът Румен Радев се срещна с представители на партия ГЕРБ в рамките на консултациите за съставяне на правителство.

“Ако правителството, което ще сформират четирите партии, има нужда от помощ и съвет от наша страна, не само заради политическата мъдрост и опита ни, те ще получат тази помощ и съвет”, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

“Вие сте формация с богат политически опит в българския политически живот. Вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост. Вярвам, че разбирате, че след изборите има определена промяна и всички трябва да се съобразяваме с тази промяна”, каза президентът Радев.

Държавният глава допълни, че както е бил критичен към тяхното управление, така ще бъде критичен и към всяко бъдещо управление.

ГЕРБ няма да подкрепи “ляволиберално правителство на четирите партии, които ще сформират и мнозинство в Народното събрание”, каза след срещата с президента Атанасова.

В бъдещото правителство се очаква да има четирима вицепремиери, две нови министерства. Това каза съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков след консултациите на представителите на формацията при президента Румен Радев.

Държавният глава започна консултации с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство, които продължават и утре.

"За нас най-важното от тази нова структура на Министерски съвет е да бъде максимално работеща", каза Петков.


Президентът Румен Радев започна разговори за съставяне на кабинет с представители на “Продължаваме промяната”. Формацията е победител на изборите на 14 ноември.

“Едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува само, ако има взаимно уважение между портньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи”, каза Радев в началото на срещата.

По думите на Радев “президентската институция е отворена за диалог и сътрудничество с едно бъдещо управление. Важно е за българските власти да знаят вашите приоритети. Важно е да чуя вашите възгледи по отношение на разширяването на Европейския съюз.”

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков каза , че се надява в най-близко време да представят проект за кабинет. Късно снощи е завършено коалиционното споразумение, което е изпратено на “Демократична България”, БСП и “Има такъв народ”.

“Днес и утре очакваме нашите партньори да върнат обратно коментарите си по документите, които получиха снощи”, каза Петков.

В понеделник президентът Румен Радев ще разговаря последователно с представителите на парламентарните групи на "Продължаваме Промяната", ГЕРБ - СДС, ДПС и "БСП за България".

Във вторник ще се състоят консултациите с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Това са третите за годината консултации на държавния глава в опит да бъде съставено редовно правителство след като след парламентарните избори на 4 април и на 11 юли не се стигна до сформиране на редовен кабинет.

Партиите, които ще сформират бъдещата власт няма да подписват общо коалиционно споразумение, стана ясно в неделя.

“Продължаваме промяната” (ПП) ще подпише коалиционното споразумение поотделно с всяка една от останалите три формации, които ще влязат в кабинета, каза в неделя пред БНР кандидат-премиерът на ПП Кирил Петков.

В неделя вечер "Продължаваме промяната" ще изпрати еднакви копия на споразумението до лидерите на БСП, “Има такъв народ” и ДБ и очаква до “четвъртък - петък да бъдат съгласувани промени и да бъде одобрен документът окончателно”.

Петков обясни и как ще бъдат вземани решенията по спорни моменти по време на управлението. "Синхронът се координира от мандатоносителя. Ние предлагаме да имаме съвет на експертите по теми и когато един проблем не може да се реши на експертно ниво, той да се качи на лидерско”, каза кандидат-премиерът.

ГЕРБ няма да подкрепи кабинет на “Продължаваме промяната”. Това стана ясно в неделя от думите на председателя на парламентарната група на партията Десислава Атанасова пред БНР.

“И към този момент не знаем нищо за бъдещия състав на правителството”, коментира Атанасова и допълни, че това е коалиция на ляволиберални партии. “Ние сме дясна партия, имаме нашите програми и идеология и я спазваме. Никога досега ГЕРБ не е управлявала нито с БСП, нито с ДПС”, отбеляза тя.

Само преди ден колегата на Атанасова - депутатът Радомир Чолаков допусна, че ГЕРБ може да подкрепи номинацията на Кирил Петков за министър-председател.

Четирите партии, които преговарят за правителство обсъждат идеята икономическата активност на Бългадия да се раздели и да бъде контролирана от две министерства. Това стана ясно от думите на кандидат-премиера на “Продължаваме промяната” Кирил Петков пред бТВ.

В неделя той каза, че всички държавни дружества вероятно ще получат министерство, а в отделен портфейл ще бъдат Фондът за иновациите, Фондът на фондовете и Българската банка за развитие.

Петков мотивира тази своя идея с това, че докато е бил министър на икономиката е виждал липса на координирана стратегия за икономически растеж. Допълни, че преди да заеме поста е смятал, че частният собственик винаги е по-добър стопанин, но е променил мнението си и смята, че няма значение кой е собственик, а дали е налице добро управление.

Първото, което ще направи бъдещата управленска коалиция е да промени закона за КПКОНПИ, да превърне комисията в агенция, да ѝ даде разследващи функции и да смени нейния председател Сотир Цацаров. За това се обяви в два последователни дни Кирил Петков, който е номинацията на “Продължаваме промяната” за министър-председател.

"За нас е много важно да натоварим с разследващи функции КПКОНПИ, а не само да пишат едни хартийки, да пишат едни записки, да проверяват едни декларации. Трябва реално, когато има риск от корупция, или има сигнал за корупция, да имат разследващи функции", каза Петков. На въпрос дали това няма да е втора прокуратура, той отговори отрицателно.

В събота пред Нова телевизия другият съпредседател на “Продължаваме промяната” Асен Василев каза, че се надява именно промени в закона за КПКОНПИ да са първият внесен законопроект в новия 47-ми парламент.

Втората по големина партия в парламента ГЕРБ, която остана в изолация след изборите, обмисля вариант да подкрепи номинацията на Кирил Петков за министър-председател.

По думите на депутата Радомир Чолаков депутатите от ГЕРБ могат да гласуват "въздържал се" за правителството, което ще предложат от "Продължаваме промяната”. Той обаче не изключи варианта хората на Борисов да подкрепят правителството.

Чолаков посочи, че както всички ГЕРБ искат да има правителство. "Време е за това", каза депутатът пред Нова телевизия. А как в ГЕРБ възприемат Кирил Петков като предложение за премиер, Чолаков коментира с думите "време е да се поеме отговорност".

Заредете още

XS
SM
MD
LG