Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЗО препоръчва трета доза ваксина срещу COVID-19 за по-възрастните хора


Илюстративна снимка
Илюстративна снимка

Експертна група, която консултира Световната здравна организация (СЗО) по отношение на ваксините, препоръчва по-възрастните хора и тези с нарушена имунна система да получат допълнителна доза ваксина срещу COVID-19.

Директорът на СЗО, отговаряща за ваксините – д-р Кейт О’Брайън, каза, че третата доза трябва да се дава на хора от един до три месеца след втората доза, за да ги предпази от тежки заболявания, хоспитализация и смърт.

О’Брайън подчерта, че това не се счита за т.нар. бустерна, допълнителна доза, а по-скоро като част от редовната ваксинация, която обаче не се прилага за здрави, по-млади хора, чиито организъм реагира нормално на имунизацията.

Много по-богатите западни страни, сред които Великобритания, Франция и САЩ, вече препоръчаха третата доза за по-възрастните и и хората с отслабена имунна система.

СЗО призова правителствата, които разполагат с повече ваксини, да се въздържат да ги предлагат на хора под 65 години, а да ги дадат на страни, които все още нямат достатъчно дози, за да защитят най-нуждаещите се.

Третата доза. Трябва ли да си я слагам?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG