Връзки за достъпност

Извънредни новини

"5 минути преди мъжете". Как студентките заживяха при талибаните


Завеса разделя студентите в частен университет в Кабул на мъже и жени.
Завеса разделя студентите в частен университет в Кабул на мъже и жени.

Да присъства, но да е невидима. Това е условието, ако жена иска да посещава частен университет в Афганистан. То беше узаконено с декрет в понеделник.

С него талибаните направиха така, че студентите не само да не виждат жените по време на лекции, но и да не се засичат с тях в сградата.

Това се случи, след като по-рано през август говорителят на групировката Забихула Муджахид съобщи, че жените ще имат „всички права в рамките на исляма“.

Неговият коментар беше по повод на притесненията, че талибаните ще въведат същия брутален режим, който упражняваха между 1996 и 2001. Тогава те потискаха жените и силно ограничиха образованието на момичетата.

Днес талибаните опитват да се представят за по-умерени и да убедят афганистанци, че са се променили през изминалите две десетилетия. Въпреки това новите правила, които влязоха в сила с отварянето на частните университети в понеделник, подсказват, че предстоят промени, които са вече твърде познати на афганистанските жени.

Какви са новите правила

Талибаните въведоха нов дрес код за жените в частните университети и колежи в Афганистан с декрет, с който разполага Радио Свободна Европа.

Според документа всички студентки, преподавателки, както и жени от непедагогическия персонал трябва да носят ислямска роба абая - дреха, която покрива тялото, и никаб, които скрива по-голямата част от лицето.

В текста се уточнява, че дрехите трябва да бъдат черни на цвят, а жените трябва да носят също ръкавици, за да е сигурно, че ръцете им са покрити.

По време на лекциите студентите от двата пола трябва да са в отделни помещения или поне да бъдат разделени от завеса.

Друго задължително правило е, че на жените може да преподават само други жени. При липсата на жени преподаватели, тяхното място може да заемат „възрастни мъже“, които са доказали добро поведение.

Новите правила гласят също, че мъжете и жените трябва да използват отделен вход и изход в университетите и колежите.

В края на лекцията жените са длъжни да напуснат залата пет минути преди мъжете, за да не се засичат с тях отвън. Документът предвижда студентките да остават в чакални, докато колегите им мъже напуснат сградата.

Как реагират афганистанките

„Новите промени като половата сегрегация в училища и университети очевидно създават повече страх и култура на дискриминация срещу жените и момичетата“, казва Самира Хамиди.

Тя е активистка за правата на жените, която напусна страната вследствие на заплахи от страна на талибаните.

„Жени, които носят черни воали, не представят афганистанската култура“, казва още тя. „Това е ясен знак за репресия върху живота на жените и момичетата“.

Мариам, афганистанка от югоизточния град Кост, каза пред Радио Азади, че много жени биха носили хиджаб, който покрива косата. Но налагането на никаб или бурка не би било „приемливо за афганистанските жени“.

Преди връщането на власт на талибаните афганистанките учеха заедно с мъжете и посещаваха лекции с преподаватели мъже. Също така нямаше дрес код, който да ги принуждава да се покрият. Но в момента жените се сблъскват с нова, по-тежка реалност.


На снимки, разпространени в социалните мрежи от афганистанци, се вижда как жените и мъжете в частния университети са разделени от завеса по време на лекция. Много от жените носят абая и хиджаб, но лицата им са открити – видимо нарушение на новите правила.

Има и афганистанки, които предпочитат да търсят положителната страна на събитията. Според 18-годишната Салги Баран фактът, че талибаните въобще позволяват на жените да се образоват, е положителен знак, въпреки новите рестрикции. Тази година Баран е с най-висок резултат в Афганистан на приемните изпити за влизане в университет.

„Талибаните трябва да спазят обещанията си“, каза тя пред Радио Азади. „Нашите професори трябва да бъдат окуражавани и ценени и трябва да бъдем оптимисти за бъдещето“.

Ще изчезнат ли афганистанките от публичния живот

Но други не вярват, че талибаните са се променили.

След намесата на Запада в региона процентът на приетите в университет в Афгнистан се покачиват, особено сред жените. Милиони момичета от всички възрасти също се върнаха в училище, въпреки че този напредък беше ограничен главно до градовете.

Доскоро жените имаха роля и в публичния живот като министри, членове на парламента и представители на провинциалните власти. Те имаха право да гласуват и да работят извън домовете си.

До момента обаче талибаните са върнали голяма част от ограниченията, които им налагаха през 90-те.

Те съветват жените в Кабул да останат предимно по домовете си. Уволниха журналистки, които работеха в национални телевизии. Заповядаха на много жени, работили в парламента, да не се връщат на работа. Затвориха редица училища за момичета в столицата.

Това доведе до протести в Кабул, западния град Херат, както и в северния Мазари Шариф.

Снимки в социалните мрежи показват десетки жени, държащи плакати с надпис „Нарушение на женските права = нарушение на човешките права“ и „Искаме участие в политиката на всички нива“.

Организатори на протестите обаче съобщиха за случай, в който талибаните са разпръснали агресивно група жени, протестиращи Мазари Шариф.

  • 16x9 Image

    Фруд Бежан

    Фруд Бежан е журналист в централния нюзрум на Радио Свободна Европа. Той отразява събитията в Афганистан и Пакистан.

XS
SM
MD
LG