Връзки за достъпност

Извънредни новини

Босненците отбелязват 26 години от геноцида в Сребреница


16 мъже, две млади момчета и една жена ще бъдат погребани на гробището в Сребреница
16 мъже, две млади момчета и една жена ще бъдат погребани на гробището в Сребреница

Хиляди босненци се събраха тази година, за да почетат жертвите на геноцида в Сребреница, най-мащабният в Европа след края на Втората световна война. На възпоменателната церемония ще бъдат погребани 19 наскоро идентифицирани жертви, съобщи Асошиейтед Прес.

През юли 1995 г. босненските сърби убиват над 8000 мъже и момчета мюсюлмани. Това се случва по времето на югославските войни, когато в Белград управлява Слободан Милошевич. Той подпомага босненските сърби с пари, оръжие и муниции, а по-късно е съден за геноцид и престъпления срещу човечеството в Хага.

16 мъже, две млади момчета и една жена ще бъдат погребани на гробището в Сребреница, заедно с останалите 6 600 жертви, чиито тленни останки вече са положени там.

В началото на юни тази година бившият командир на босненските сърби Ратко Младич окончателно получи доживотна присъда, след като беше признат за виновен в извършването на геноцид в Сребреница и във военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

С неговата присъда приключи и цялата поредица от международни дела, водени за геноцид срещу основните виновници за войната в Босна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG