Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Каскетът се клати". Блокада на Съдебната палата настоява за оставката на Иван Гешев


Част от протестиращите, блокирали в сряда сутринта главния вход на Съдебната палата в София. На преден план са Велислав Величков, Методи Лалов и Георги Георгиев (отляво надясно)
Част от протестиращите, блокирали в сряда сутринта главния вход на Съдебната палата в София. На преден план са Велислав Величков, Методи Лалов и Георги Георгиев (отляво надясно)

Работният ден на част от магистратите, адвокатите и съдебните служители в София започна в сряда със символична блокада. Двайсетина протестиращи застанаха в 8:30 часа пред главния вход на Съдебната палата в София и поискаха оставката на главния прокурор Иан Гешев.

Демонстрацията се организира от гражданското движение БОЕЦ, което още преди встъпването в длъжност на Гешев начело на държавното обвинение в края на 2019 г., активно участваше в протестите срещу кандидатурата му.

Протестиращите не пречеха на хората, които искат да влязат в Съдебната палата, но ги питаха какво работят. Помежду си коментираха, че биха пропуснали и прокурор, но само ако е готов да издаде постановление за задържането на Гешев.

Сред участниците в акцията беше лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев, общинският съветник от „Демократична България“ Методи Лалов, председателят на инициатива „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков, социалистът Борис Цветков и други.

Намерението за символично блокиране на Съдебната палата беше анонсирано в края на миналата седмица, след като САЩ санкционираха Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и 64 фирми за корупция по глобалния закон „Магнитски“. Протестиращите обвиняват Гешев за демонстрирания от прокуратурата двоен стандарт спрямо Пеевски, който в годините нееднократно е проверяван, но никога не е бил разследван и обвиняван.

Блокадата беше подкрепена от инициатива „Правосъдие за всеки“, която преди седмица поднови редовните си протести пред Съдебната палата под надслов „Правосъдие без каскет“. Демонстрация е планирана и в сряда в 19.00 часа.

„Време е за кардинална промяна, време е за радикална съдебна реформа! Каскетът се клати силно, особено след обявените санкции на Министерството на финансите и Държавния департамент на САЩ, които разкриха връзките и зависимостите на властта с мафията. Уплашени са и от събуждащата се отново гражданска енергия и сега е моментът да усилим натиска“, посочиха от организацията в свое съобщение във вторник.

На 2 юни, когато Вашингтон обяви санкциите си за корупция срещу българските граждани и фирми, в София бяха организирани общо три протеста срещу главния прокурор и заради съмненията за незаконно подслушване и опитите на държавното обвинение да контролира службите.

Часове преди обявяването на санкциите трийсетина активисти на „Изправи се! Мутри, вън!“ влязоха в Съдебната палата и се качиха на четвъртия етаж, за да скандират пред вратата към коридора за кабинета на главния прокурор. Някои от тях останаха там с часове.

Демонстрацията беше провокирана от новината, че прокуратурата е влязла в МВР и е привлякла като обвиняем високопоставен полицай, назначен от служебния вътрешен министър Бойко Рашков за проверяващ данните за злоупотреби със специални разузнавателни средства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG