Връзки за достъпност

Извънредни новини

Виновник за всички злини? Защо Макрон закрива "училището за президенти"


Еманюел Макрон
Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон обяви затварянето на Ecole Nationale d’Administration (ЕНА). Висшето учебно заведение принадлежи към група елитни институции, които подготвят мениджъри, инженери и хуманитаристи на най-високо ниво. ЕНА се специализира в обучението на държавни служители. Възпитаници на учебното заведение са повечето водещи политически и бизнес лидери във Франция от последните 70 години, сред които самият Макрон и трима от неговите предшественици на президентския пост.

Училището е създадено през 1945 г. от президента Шарл дьо Гол с цел французи от различни социални прослойки да получат достъп до лидерски постове в държавата. Вместо това, обаче, през последните години ЕНА стана обект на остра критика заради това, че подхранва елитаризма във френското общество.

Само 1% идват от бедни семейства

Ню Йорк таймс цитира статистика, според която едва 1% от 80-те дипломанти на ЕНА през изминалата година произхождат от бедни семейства. Американското издание добавя, че повечето възпитаници на учебното заведение имат заможни родители и след своето завършване навлизат в “позлатена” ексклузивна общност, която им дава възможност за стремглаво кариерно развитие както в държавния, така и в частния сектор.

Тази система прави завършилите ЕНА, които вече имат висок социален и икономически статус, почти единствените французи с достъп до най-елитните позиции в държавата.

Макрон подкрепи идеята за радикална промяна, която да улесни достъпа на по-голяма част от френското общество до лидерски постове.

Макрон обяви своето решение по време на виртуална среща с група високопоставени държавни служители. В своето изказване президентът подкрепи идеята за радикална промяна, която би улеснила достъпа на по-голяма част от френското общество до подготовка за лидерски постове. За да постигне тази промяна, Макрон планира да замени ЕНА с Институт за подготовка на държавни служители (Institut du Service Public).

Приемният изпит за ЕНА е изключително тежък, което дава предимство на кандидати от заможни семейства, защото те често имат достъп до по-добра подготовка. Макрон планира критериите за прием в новото учебно заведение да са съобразени с неравенството в академичната подготовка на френските младежи. Освен това таксата за обучение в Института ще бъде по-ниска от тази, която заплащат обучаващите се в ЕНА.

Международният редактор на Франс 24 Филип Турл коментира, че с тези промени президентът цели да направи новото учебно заведение по-достъпно за французи от по-ниските икономически прослойки на обществото. Турл добави, че Институтът ще се стреми да приема повече представители на етническите малцинства и повече жени в сравнение с ЕНА.

"Неспособни да представляват"

През 2018 година Франция беше разтърсена от редица протести срещу данъчната политика на правителството и растящото социално неравенство в държавата. В знак на помирение с протестното движение на “Жълтите жилетки” през 2019 г. президентът предприе национална обиколка, за да обсъди с цялото население повдигнатите от протестиращите въпроси.

Обиколката завърши на 25 април същата година с пресконференция, на която Макрон съобщи, че ЕНА трябва да преустанови дейността си, защото подготвя лидери, които са толкова дистанцирани от френското общество извън елитните кръгове, че са неспособни да представляват интересите му.

Възпитаниците на Института за държавни служители ще бъдат задължени да преминат през по-ниски постове в държавната администрация и бизнеса, от които, при добро представяне, да се изкачат по кариерната стълбица.

“25-годишните (дипломанти на ЕНА) вече няма да заемат позиции в Държавния съвет” е заявил Макрон, цитиран от Асошиейтед прес.

В изказване за същата медия водещ съветник на президента е заявил, че планът носи “политическия ген на Макрон, който се изразява в мобилизация на държавния сектор в служба на обществото и възстановяване на гражданското доверие във френските институции.”

Директорът на ЕНА Патрик Жерар признава, че училището страда от липсата на разнообразно студентско общество, но изразява съмнение, че самата институция е причина за този проблем.

“ЕНА не може да бъде обвинявана за всички злини,” каза Жерар в интервю за френското списание Експрес през октомври 2020 година.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG