Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Веднъж на поколение". Байдън представи план за модернизация за 2 трилиона долара


Джо Байдън
Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви план за изграждане на инфраструктура на стойност над 2 трилиона долара. Той предложи и повишаване на корпоративните данъци, за да бъдат осигурени парите.

Байдън произнесе реч в Питсбърг, за да представи своя план “Build Back Better” (по-доброто възстановяване - б.р.) за модернизиране на инфраструктурата и стимулиране на икономиката след пандемията.

"Такава инвестиция в Америка се прави веднъж на поколение. Никога не сме виждали или правили подобно нещо", каза Байдън.

"Планът е голям, да. Планът е смел, да. И ние можем да го изпълним".

Стойността на плана е малко над 2 трилиона долара за период от осем години. Това се равнява на 10 на сто от годишното производство на САЩ.

Очаква се в близките седмици Белият дом да обяви още един план за почти 2 трилиона долара, който да е насочен към здравеопазването, образованието и помощта за децата.

Инфраструктурният план предвижда строителство на пътища, мостове, летища, широколентов интернет, обществен транспорт, развитие на електромобилите, електропреносни и водопроводни мрежи, както и "позеленяване" на икономиката.

Планът също предвижда подкрепа за местното производство и инвестиции в научни разработки, които да запазят конкурентоспособността на САЩ пред Китай.

Републиканците приеха резервирано плана на Байдън заради тревоги, че изпълнението му ще доведе до по-високи данъци или бюджетен дефицит.

Планът на Байдън предвижда повишаване на ставката на корпоративния данък от 21 на 28 на сто. Президентът също иска да премахне данъчните убежища, които мултинационалните компании използват за намаляване на данъците си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG