Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кампанията: "Галъп" и "Тренд" прогнозират победа за ГЕРБ и влизане на Христо Иванов, Мая Манолова и ВМРО

На 4 април ще се проведат избори за Народно събрание. Българите ще гласуват за 240 народни представители от общо 30 листи на партии и коалиции.

Кампанията официално започва на 4 март. В този блог проследяваме най-важните новини в месеца до изборите.

16:17 6.3.2021

Коалицията „Демократична България“ официално откри предизборната си кампания в събота с онлайн събитие. Лидерите на трите партии в коалицията – Христо Иванов („Да, България“), Атанас Атанасов (ДСБ), Владислав Панев и Борислав Сандов („Зелено движение“), представиха приоритетите си, обобщавайки ги като „Програма на надеждата“.

Коалицията призова симпатизантите си за „мощна подкрепа“ на изборите, за да бъде „незаобиколим фактор“ в бъдещия парламент и да работи за конституционни промени, чрез които да бъде възстановено разделението на властите в държавата. Лидерите ѝ си поставят три големи каузи – свобода, модернизация и законност.

12:07 6.3.2021

Премиерът Бойко Борисов (ГЕРБ) покани представители на поп музикантите на свободна практика и съобщи, че правителството ще подпомогне близо 1000 от тях с еднократна помощ от 4350 лева. В Министерския съвет той се срещна с Рут Колева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева.

В първия ден от предизборната кампания над 100 музиканти изпратиха открито писмо до Борисов, с което го призоваха да осигури помощ и на артистите, които не могат да работят заради епидемията и които не са на щат в културни институции. Музикантите се оплакаха, че три министерства не са им обърнали внимание досега.

Борисов пое ангажимент правителството да осигури още следващата седмица общо 4 267 000 лева за музикантите.

22:55 5.3.2021

Коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ откри предизборната си кампания. Лидерката на коалицията Мая Манолова обяви "пълна мобилизация". "Днес е началото на края на модела на чекмеджето и началото на нашия план за незабавна подкрепа на обикновените хора в България", каза на събититието в София Манолова.

Тя се обърна "Демократична България" и „Има такъв народ“: "Мобилизирайте се, ние не сме конкуренти, ние сме съюзници и имаме общ противник – едноличния модел на Бойко Борисов".

13:35 5.3.2021

ВМРО представи предизборната си програма, която предвижда въвеждане на необлагаем минимум. Други конкретни предложения са намаляване на данъчната ставка върху доходите от стопанска дейност на едноличните търговци от сегашните 15% на 10%; ваучери за лекарства по 70 лв. на месец за пенсионери и хронично болни; ваучери на стойност 100 лв. за почивка в български курорти за всеки пенсионер, работещ, студент и ученик; безплатни учебници и учебни помагала за всички ученици до 12-и клас.

В програмата на ВМРО има също ангажимент да "изчистим законите от всички антисемейни и антидетски текстове", както и "нов подход за интеграция на циганите чрез образование, труд и санкции при неспазване на закона".

12:50 5.3.2021

Коалицията "Демократична България" представи програмата си за изборите. Тя предвижда еднократна финансова помощ от 3000 лева на човек за всички, чиято работа е засегната от пандемията; въвеждане на необлагаем минимум от 500 лева месечно; намаляване с 1/3 на дължимите осигурителни вноски за всички малки и средни предприятия до края на годината; освобождаване от данъци и осигуровки за три години на всички стартъпи за иновации в областта на високите технологии.

Първа задача в програмата на "Демократична България" е рестартиране на правовия демократичен ред, чрез промени в Конституцията и законите, които да освободят институциите от мафиотския захват и да поставят прокуратурата в рамките на демократична отчетност.

11:40 5.3.2021

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова от трибуната в Народното събрание "да спре предизборната кампания от джипката" и изпълнителната власт и държавните органи да не се намесват в изборния процес и да не използват средства от държавния бюджет за избори.

Карадайъ каза, че "никога след 89-та година не е било толкова важно кои политически сили ще управляват държавата". По думите му ДПС предлага обединителен патриотизъм и програма за ускорено икономическо развитие на страната.

15:07 4.3.2021

Председателят на партия ДОСТ и бивш председател на ДПС Лютви Местан призова своите симпатизанти да гласуват за коалицията "Демократична България". Той информира, че са водени преговори с обединението, но "в крайна сметка решението за листите и отговорността за тях не е споделена с ДОСТ".

Въпреки това Местан призова своите привърженици да подкрепят "Демократична България", защото е единствената политическа сила, готова да се изправи "срещу ДПС в името на реалната свобода и реалната политическа интеграция на турците и мюсюлманите в България".

14:52 4.3.2021

Регистрацията на листите с кандидати в Районните избирателни комисии приключи. Вече са известни имената на всички кандидати.

Събрахме на едно място имената на водачите във всички райони на партиите и коалициите, които според проучванията са над или около 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание.

Още във вторник Централната избирателна комисия изтегли жребия за номерата на партиите и коалициите в бюлетините.

XS
SM
MD
LG