Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Когато нещата не вървят". Първият дипломат на ЕС е за първи път в Москва от години


Жозеп Борел
Жозеп Борел

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел пристига на тридневно посещение в Русия на фона на остри критики към Москва от европейските държави заради присъдата срещу опозиционния лидер Алексей Навални и арестите и насилието над протестиращи в негова защита. Очаква се присъдата на Навални и осуетяването на демонстрациите да са сред основните теми на разговорите на Борел с представителите на руските власти.

Посещението на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел в Москва започва на 4 февруари – два дни след като съд в Москва осъди Навални на 3 и половина години затвор. Съдиите решиха, че опозиционният политик е нарушил стара условна присъда докато е бил в Германия. Там той се лекуваше след отравяне с Новичок, за което обвинява руския президент Владимир Путин.

Борел каза, че ще отправи „ясни послания“ към управляващите в Русия по този въпрос по време на посещението си, което е първото на първи дипломат на ЕС в Русия от 2017 г. „Когато нещата не вървят добре, трябва ангажираност“, каза Борел по-рано.

Редица държави от ЕС, сред които и България, призоваха Навални да бъде освободен. На присъдата реагираха САЩ, Обединеното кралство и други страни. Дипломати от западни държави присъстваха в съдебната зала по време на делото срещу опозиционера във вторник.

Руският външен министър Сергей Лавров, с когото Борел ще разговаря в петък, каза по-рано, че отравянето на Навални е „инсценировка“ на Запада. Той определи реакцията на западните държави на присъдата на опозиционера като „прекалена“.

По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков Москва е „готова да направи всичко“, за да развие връзките си с ЕС, но „не е готова да слуша съвети“ по случая на Навални.

В ЕС призивите за санкции срещу Москва заради ареста на Навални се увеличават. Преди седмици Европейският съвет отправи такъв призив в незаконодателна резолюция. Мнения в тази насока изказаха представители на Балтийските държави и Полша. До момента не са наложени санкции срещу отговорните за ареста на Навални. Германия предупреди в сряда, че нови санкции срещу Москва „не са изключени“.

Самият Борел каза преди да отпътува за Москва, че ЕС ще обсъди „възможните бъдещи действия“ срещу Русия на предстояща среща на външните министри.

Отношенията между ЕС и Русия се влошиха след като Москва анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. и разпали сепаратистките настроения в Източна Украйна. Брюксел смята за проблемна и намесата на Москва в Беларус, както и в конфликтите в Сирия и Либия.

"Затваряме един, за да уплашим милиони." Речта на Навални пред съда
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG