Връзки за достъпност

Извънредни новини

На фона на протести. Правителството на Борисов оцеля след пети вот на недоверие


Министрите от третия кабинет на Бойко Борисов в парламента по време на гласуването на вота на недоверие
Министрите от третия кабинет на Бойко Борисов в парламента по време на гласуването на вота на недоверие

Мнозинството на ГЕРБ и Обединените патриоти в парламента отхвърли внесения от БСП вот на недоверие към правителството. Повод за него беше несправяне с корупцията в България.

Срещу третия кабинет на Бойко Борисов гласуваха 102 народни представители от БСП и ДПС. В подкрепа на управлението гласуваха 124 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и независими народни представители. Единайсет души от парламентарната група на партия "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки се въздържаха.

102 депутати подкрепиха вота на недоверие
102 депутати подкрепиха вота на недоверие

Това беше петият вот на недоверие срещу кабинета от началото на мандата му до момента. Като мотив за него бяха посочени корупционните скандали в последните години. Лидерката на БСП Корнелия Нинова посочи като приемери поредицата разкрития за придобити от членове на управляващата партия имоти на цени под пазарните, станали известни като "Апартаментгейт", строителството на ваканционно селище на плаж близо до блатото Алепу и разследването за пране на пари в Испания, в което се появява името на премиера Бойко Борисов.

Както и при обсъждането на оставката на кабинета в понеделник, така и при гласуването във вторник, движението около Народното събрание беше блокирано протестиращи. Исканията на демонстрантите са оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. И двамата казаха по-рано, че няма да подават оставки.

Преди седмица лявата опозиция внесе предложението за вот на недоверие на фона на започнали протести в цялата страна.

До първите демонстрации се стигна, след като на 7 юли на опозиционния политик Христо Иванов от "Демократична България" беше отказан достъп до обществен плаж, близо до имота на почетния член на ДПС Ахмед Доган. Два дни по-късно президентът Румен Радев потвърди, че охранителите в парка "Росенец" са от Националната държавна служба. На следващия ден представители на прокуратурата влязоха в президентството и задържаха двама съветници на държавния глава.

Това доведе до остра обществена реакция и същата вечер (9 юли) се проведе първият протест в София. Оттогава всяка вечер има демонстрации срещу правителството не само в столицата, но и в много градове в страната и в чужбина.

БСП нямаше надежда, че този път опитът ѝ за сваляне на правителството може да успее. Това стана ясно от думите на говорители на левицата в изявите им през вчерашния ден. За да мине вотът на недоверие, опозицията трябва да събере 121 гласа, а БСП и ДПС имат общо 104 народни представители.

Депутати от левицата гласуват по време на вота на недоверие
Депутати от левицата гласуват по време на вота на недоверие

Още преди седмица премиерът Бойко Борисов и коалиционните му партньори дадоха заявка, че вотът няма да мине и няма да да позволят да се стигне до служебно правителство на президента Румен Радев. Миналата седмица те обещаха, че след отхвърлянето на вота ще има значителни големи промени в кабинета.

Очаква се в сряда да се проведе съвет на управляващала коалиция, на който да бъдат обсъдени вариантите за промени на настоящото управление.

Вторник е тринайстият ден на протестите в България. Различни представители на демонстрантите обявиха, че протестите няма да спрат до оставка на премиера и главния прокурор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG