Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още 6,1 милиарда евро обещани за ваксина срещу COVID-19


Урсула фон дер Лайен, председателка на Европейската комисия
Урсула фон дер Лайен, председателка на Европейската комисия

6,15 милиарда долара бяха събрани за три часа в събота по време на втората световна среща на върха за поемане на ангажименти в борбата срещу COVID-19, организирана от Европейската комисия и неправителствената организация “Световен гражданин” (Global Citizen).

Парите ще бъдат прибавени към събраните в началато на май на първия подобен форум 9,8 милиарда евро. Така осигурената сума достигна 15,9 млрд. евро.

“Пандемията ще свърши, когато приключи навсякъде по света, когато всеки човек има достъп до ваксина”, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, подчертавайки, че още много пари ще са необходими за справяне с пандемията.

Комисията и Европейската инвестиционна банка се включиха с най-щедрата сума - 4,9 милиарда евро, предназначени за гарантиране на достъп на най-бедните страни до ваксина и лечение на COVID-19. През май Комисията обеща други €1,45 млрд. за разработване на ваксина, тестове и намиране на лечение.

"Да се мисли, че този вирус може да бъде победен, като ваксинираш само собствения си народ и пренебрегваш останалите, означава да действаш погрешно. Живеем в изключително свързан свят. Нито една страна няма да може да се завърне към нормалния начин на живот, ако останалите все още се борят с вируса", каза Фон дер Лайен.

В донорската среща участваха повече от 40 правителства от цял свят. САЩ се включиха с 545 млн. долара, Германия - с 383 млн.евро, Швеция с 47 млн. евро, Нидерландия с €25 млн., Белгия със 17,5 млн, Испания с 10 млн. и други. Сърбия обеща 100 хил. евро. Общо приносът на страните членки на ЕС към съботната видеоконференция е 485 млн. евро.

Парите ще бъдат разпределени между Световната здравна организация, алианси за разработване на ваксини и програми за храни и хуманитарна помощ в развиващите страни.

Индия обеща при откриването на ваксина, да предостави 250 млн. дози за най-бедните държави.

Британският премиер Борис Джонсън се ангажира, ако разработката на Университета в Оксфорд и “Импириал колидж” в Лондон е успешна, тя да бъде достъпна за всички желаещи. Британската ваксина е сред 11-те кандидати, които правят изпитания върху хора, като резултатите от тях трябва да станат известни в края на лятото.

По данни на Световната здравна организация в света се разработват поне 100 ваксини срещу COVID-19, от които 11 се изпитват върху хора, а една е в трета фаза на масово тестване за безопасност и ефективност.

България, която обеща 100 000 евро в първата среща за набиране на пари, не участва във втората среща, която е част от кампанията “Заедно за нашето бъдеще”. В нея не този път не се включи и Китай, който изпитва поне пет ваксини срещу коронавируса.

От 21 часа българско време Урсула фон дер Лайен и Скалата ще бъдат водещи на благотворителен концерт за набиране на средства за борба срещу пандемията, който ще се излъчва безплатно по целия свят. В него ще участват Шакира, Колдплей, Ъшър, Дженифър Хъдсън, Джъстийн Бийбър и др.

Броят на потвърдените инфекции от коронавирус в събота достигна 9,9 милиона души, починалите надминаха 494 хил. Можете да следите развитието на пандемията на интерактивната карта. Регистрираните случаи на COVID-19 в България са 4513, със 105 положителни проби, потвърдени в събота. Вижте във факти и дати как се справя с епидемията България.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG