Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Брутална атака." Радев иска експертиза да установи дали изтеклият запис е на Борисов


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев поиска експертиза на изтеклия запис, за който се твърди, че е на телефонен разговор на премиера Бойко Борисов. Министър-председателят отрече автентичността на публикувания звуков файл и заяви, че ​няма да иска разследване за това кой го е публикувал.

„Този запис е груба, брутална атака срещу българския парламент, срещу нашето европейско развитие. Той демонстрира арогантност, авторитаризъм и порочен стил на управление. Ако Борисов и неговият кръг твърдят, че записът е фалшив, този фалшификат трябва непременно да бъде установен и най-строго наказан“, каза Радев пред журналисти, добавяйки, че „ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства“.

В петък в YouTube и в аудиоплатформата SoundCloud беше публикуван почти 7-минутен запис, на който се чува глас, приличащ на този на премиера. В разговора са използвани обидни думи по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева, обсъжда се предварителна информация за обвинение по случая с къщите за гости. Гласът в записа казва също на събеседника си (който не се чува - бел.ред.) да "раздуят" проверката на Комисията за финансов надзор (КФН) срещу застрахователния холдинг "Еврохолд".

„Раздуйте това, че вкарах КФН по „Еврохолд“, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно“, се чува в записа.

Дружеството беше заявило интерес за придобиването на ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България". На 24 април 2019 г. от Комисията за финансов надзор (КФН) обявиха, че са се самосезирали и започват проверка на „Еврохолд“. В крайна сметка сделката беше прекратена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

В разговора се засягат още проверките на къщи за гости през 2019 г., финансиране с евросредства, до който се стигна, след като разследващият сайт "Биволъ" разкри, че бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев ползва подобен обект като лична резиденция. На 25 април миналата година прокуратурата повдига обвинения на Манолев. Два дни по-рано МВР започна проверки на обекти, построени от семейството на журналистката и по това време кандидат за евродепутат Елена Йончева. Тази проверка също се обсъжда в разговора.

В понеделник Борисов беше попитан дали ще поиска разследване по случая. "Не ме интересува. Ако се вкарам само да мисля за това, значи че му обръщам внимание. Да правят каквото искат. Повече да правят. Няма лоша реклама“, каза той и добави, че му се подготвят още "такива неща“.

Запис на телефонен разговор, за който се твърди, че е на президента Румен Радев, беше публикуван по рано тази годината. Той обаче беше разпространен от прокуратурата и беше направен със специални разузнавателни средства (СРС).

В него се чува гласът на държавния глава Румен Радев, който обсъжда с командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за назначаването на съпругата на президента Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г. Тогава президентът определи разпространяването на записите като атака срещу него и семейството му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG