Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Булгаргаз" ще връща пари на клиентите си заради по-евтиния газ, но КЕВР ще решава как и колко


Теменужка Петкова
Теменужка Петкова

"Булгаргаз“ ще връща пари на своите клиенти, след като се споразумя с "Газпром“ за намаляване на цената на руския газ. Новата цена ще влезе в сила със задна дата от 5 август 2019 г. и българската газова компания ще възстанови разликата в цената на промишлените си клиенти.

Каква точно ще бъде разликата обаче ще стане ясно, след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изчисли цената на газа със задна дата за всеки отделен месец. Едва след това може да се говори за компенсиране на битовите потребители. Това стана ясно от изявленията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и на директора на "Булгаргаз“ Николай Павлов в сряда.

Петкова подчерта пред Нова телевизия, че споразумението между "Бургаргаз“ и "Газпром“ предвижда нова формула за изчисляване на цената на газа, която да взима предвид пазарните фактори. Възможността за предоговаряне е дошла след споразумение между руската държавна газова компания и Брюксел. Заради него още през 2019 г. нови, по-ниски цени получиха Естония, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.

От думите на министъра на енергетиката става ясно, че обявеното намаление на цената на руския газ с 40,3% ще се отнася за април. Директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов каза пред бТВ, че дружеството ще предложи за утвърждаване от КЕВР цената от 1 април да бъде 26,29 лв. за мегаватчас при 44,04 лв. сега.

След това цената ще бъде изчислявана за всеки месец поотделно. По същия начин ще се правят изчисленията и със задна дата и цените за отделните месеци ще бъдат различни.

"Цената на топлинната енергия се определя от регулатора. На база на постигнатото споразумение, "Булгаргаз“ ще предостави на регулатора всички свои отчетни документи. След това КЕВР ще посочи цената за всеки един месец от 5 август 2019 г. до настоящия момент“, каза Петкова.

Така след като регулаторът пресметне цената със задна дата, всички клиенти на "Булгаргаз“ - топлофикационни дружества, газоразпределителни дружества, индустрия – ще бъде възстановена сумата, която му се полага – разликата между платеното по старата и дължимото по новата цена, каза Николай Павлов.

"Вчера чух коментари, че 40% ще бъде с ретроактивно действие. Не, това е формула, която отразява петролните деривати, съответният хъб, курса на долара, така че във всеки един отделен месец ще има различна цена. В някои месеци ще бъде 35%, в други ще бъде 25%, в зависимост от динамиката на пазара“, каза Павлов.

Как обаче потребителите ще усетят това?

На този въпрос, Петкова отговори, че намаляването на цената ще бъде усетено, но как точно, зависи както от КЕВР, така и от отношенията между търговските субекти.

"Гражданите не бива да смятат, че сметката им за парно ще бъде автоматично с 40% по-ниска. Както вече споменах, КЕВР на база на всички отчетни документи, които „Булгаргаз“ ще предостави до 10 март, ще определи цена за всеки месец. На базата на тази цена ще бъдат определени сумите, които трябва да бъдат възстановени от „Булгаргаз“ на „Топлофикация София“ и на всички останали клиенти на „Булгаргаз“, посочи Петкова.

По думите ѝ няма опасност клиенти на Булгаргаз като топлофикационните дружества да задържат разликата за себе си. „Що се отнася за топлинната енергия тя има регулирана цена. Тя ще бъде определена от КЕВР, която ще следи за спазването на ангажиментите на лицензираните дружества.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG