Връзки за достъпност

Извънредни новини

Партията на Нетаняху печели изборите в Израел


Бенямин Нетаняху и жена му Сара пред симпатизанти на Ликуд след обявяването на победата
Бенямин Нетаняху и жена му Сара пред симпатизанти на Ликуд след обявяването на победата

Управляващата партия „Ликуд“ на премиера Бенямин Нетаняху печели извънредните парламентарни избори в Израел. Това показват резултатите при преброени 97 % от гласовете, съобщи "Джерусалем поуст".

„Ликуд“ печели 29.3 % от гласовете, оставяйки на второ място центристите от „Синьо и бяло“, предвождани от Бени Ганц с 26.3 %.

Според израелските издания резултатът на „Ликуд“, прибавен към този на потенциалните коалиционни партньори, може да донесе необходимия брой депутати за мнозинство в 120-местния парламент.

„Спечелихме благодарение на вярата в нашия път и благодарение на израелския народ“, написа в Туитър Нетаняху. Още във вторник сутринта той започна преговорите за формирането на ново правителство, което да оглави.

Това бяха трети парламентарни избори в рамките на последната година, след като такива се проведоха през април и септември 2019 г.

В този период „Синьо и бяло“ на моменти излизаха като първа политическа сила в проучвания и снощният резултат се оказа голямо разочарование за партията.

„Споделям вашето чувство на разочарование и на болка. Ние очаквахме друг резултат", каза Ганц.

Прогнозите за страх у избирателите да отидат до урните заради коронавируса се оказаха неоправдани. Избирателната активност беше по-висока в сравнение с предишните два вота и достигна 71 процента. Това доведе и до забавяне в преброяването на резултатите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG