Връзки за достъпност

Извънредни новини

Директорката на басейнова дирекция в Пловдив е обвинена в безстопанственост


Снимка от акцията
Снимка от акцията

Директорката на басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Цветелина Кънева е обвинена в безстопанственост, съобщи прокуратурата в Пловдив. Тя беше задържана вчера, след като в предходните няколко дни прокуратурата и МВР предприеха серия от арести заради замърсяване с цианиди на Юговска и Чепеларска реки в района на Пловдив.

Кънева е задържана за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, обяви окръжният обвинител на Пловдив Румен Попов. Все още не е ясно дали ще бъде внесено и искане в окръжния съд на Пловдив за постоянно задържане под стража.

Според разследващите през декември 2018 г. Басейнова дирекция – Пловдив е установила наличието на незаконен сондаж и водочерпене на територията на "Захарен завод" - Пловдив. Тогава са издадени 2 наказателни постановления от по 2000 лева, които са платени веднага, но не са взети мерки да бъде спрян достъпът до водата. От завода са продължили да използват сондажа и така, според прокуратурата, държавата е била ощетена с 60 хил. лева.

След акцията през уикенда обвинения получиха управителят на "Лъки Инвест" АД Любен Васев и отговорникът на хвостохранилището на дружеството Румен Караисенов за това, че са допуснали замърсяване с цианиди на реките.

В петък бе установено наличие на цианид и цинк от 15 до 20 пъти над допустимите количества. Ден по-късно бе съобщено, че причината за замърсяването е нерегламентирано заустване на производствени води от хвостохранилището на "Лъки Инвест" АД. Това показа извънредна проверка на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, РИОСВ-Смолян и лабораториите към Изпълнителната агенция по околната среда и водите в Пловдив и Смолян.

Въпреки че местните власти увериха още през уикенда, че няма опасност за питейната вода в района, в пет общини бяха въведени ограничения за използването ѝ – в Лъки, Асеновград, Марица, Садово и Родопи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG