Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нено Димов не знае дали задържаният боклук в Италия е пътувал за България


Нено Димов
Нено Димов

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се яви извънредно в парламента, за да обясни пред депутатите за хванатите в Италия 17 вагона боклук, които според италиански медии е трябвало да стигнат до България.

Изслушването на министъра в Народното събрание беше по настояване на БСП. От левицата поискаха поемане на отговорност от страна на компетентните институции, разрешили пристигането на отпадъците у нас.

По думите на Димов в министерството на околната среда и водите няма постъпило заявление за съгласие за превоз на отпадъци с жп транспорт от Италия за България.

"Нямаме информация дали отпадъкът е бил предназначен за България. За този отпадък не съществува информация, не е искано разрешение за железопътен транспорт, не е давано и разрешение", каза министърът, цитиран от Медиапул.

На 12 декември се разбра, че италианските власти разследват кой е крайният получател в България на над 800 тона боклук, които бяха хванати край Милано от италианските карабинери без никакви документи за превоз.

За 17-те жп вагона със смесени отпадъци се смята, че е трябвало незаконно да бъдат унищожени или заровени в България. Още тогава Димов обяви, че не е искано разрешение за вноса на това количество отпадъци.

„Съгласно изискванията на (европейския) регламент в случаите на съмнение за незаконен превоз съответният компетентен орган по прилагането му следва незабавно да информира останалите заинтересовани компетентни органи. МОСВ в качеството си на компетентен орган по прилагане на регламент до този момент не е уведомяван от италианските компетентни органи", каза Димов, цитиран от БНР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG