Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джонсън блокира възможността за удължаване на преходния период след Брекзит


Борис Джонсън иска да спре възможността за удължаване на преходния период по Брекзит след 2020 г.
Борис Джонсън иска да спре възможността за удължаване на преходния период по Брекзит след 2020 г.

Новото британско правителство, оглавявано от Борис Джонсън, ще добави клауза по сделката за Брекзит, която ще направи незаконно удължаването на преходния период за излизане от ЕС след 2020 г. По информация на Би Би Си от „Даунинг стрийт“ 10 планират да проведат дебат и да гласуват това решение в петък.

С мнозинството от 80 депутати, което Джонсън получи на изборите през изминалата седмица, се очаква окончателното напускане на Великобритания да бъде гласувано до удължения краен срок на 31 януари. Това ще остави 11 месеца за договарянето на конкретните условия по напускането на ЕС.

В договорената към момента сделка за Брекзит съществува възможност за удължаването на преходния период до две години. Би Би Си коментира, че ако клаузата за фиксирането на преходния период до края на 2020 г. бъде приета, ще бъде намалена възможността за постигане на сделка.

По информация на „Индипендънт“ правителството ще отправи и предложения, свързани с опазването на правата на работниците след напускането на ЕС.

Множество от високопоставените представители на Евросъюза, включително главния преговарящ по Брекзит Мишел Барние, вече изразиха скептицизъм около възможността всички нужни договорки да бъдат постигнати до края на 2020 г.

По време на кампанията си Джонсън обеща, че в никакъв случай няма да търси удължаване на преходния период, като по този начин убеди лидера на партията на Найджъл Фараж да не издига кандидати за нужните на консерваторите места.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG