Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новият кмет на "Лозенец" поиска събарянето на "Златен век"


Небостъргачът "Златен век"
Небостъргачът "Златен век"

Новият кмет на столичния район „Лозенец” Константин Павлов е отправил искане към ДНСК сградата „Златен век” да бъде премахната, съобщиха от пресцентъра на издигналата го формация „Демократична България“. Искането е отправено към началника на строителния контрол арх. Иван Несторов. То е придружено със становище, което съдържа правните основания за подобна мярка.

В отделно искане, отправено до столичния кмет Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков, Павлов настоява и за служебно изменение на действащия подробен устройствен план на кв. 272а, м. „Лозенец I част“, където се строи небостъргачът на „Артекс“, така че да бъдат спазени заложените параметри на Общия устройствен план.

В момента казусът законно ли е спирането на строежа на небостъргача „Златен век“ е във Върховния административен съд (ВАС), след като ДНСК обжалва решението на Административен съд - София град от 30 юли, което отмени забраната за строителство на 120-метровата сграда, наложена от строителния контрол през април. Забраната беше наложена след като при проверка месец по-рано строителният контрол не откри нередности.

Строителството на небостъргача „Златен век“ е обект на недоволство от жители на „Лозенец“ от дълго време. Под въпрос е и дали разрешителното за строеж на сградата е валидно. То е издадено през 2007 г., презаверено е през 2012 г. и срокът му на действие е бил до ноември 2017 г. Както Свободна Европа писа през март, на 21 януари 2017 г. Народното събрание приема поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ), според които срокът на разрешенията за строеж се увеличава от 5 на 10 години. По-късно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутати от партията се сдобиват с апартаменти на необичайно ниски цени от фирмата строител на „Златен век“ – „Артекс“.

Въпросът е дали поправките, приети през 2017 г. са в сила за заварени случаи. Столичният административен съд прие, че промените в закона, които позволяват 10-годишни разрешения за строеж, важат и за небостъргача на „Артекс“. ДНСК обжалва това решение.

Фирмата реагира на писмото на кмета на „Лозенец“ в позиция до медиите, в която се казва, че действията на Павлов са „негативен сигнал към българските и чуждестранни инвеститори“, защото създават възможност да се „атакуват“ на същото основание и други строежи. В позицията се казва също, че „Артекс“ изчаква решението на ВАС преди да продължи строежа на „Златен век“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG