Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия или Запада? Кого ще избере Ердоган за посредник в Сирия


Военни машини с руски и сирийски знамена напредват към град Манбидж в северна Сирия, след като кюрдите поискаха помощ от Дамаск срещу турското настъпление
Военни машини с руски и сирийски знамена напредват към град Манбидж в северна Сирия, след като кюрдите поискаха помощ от Дамаск срещу турското настъпление

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че няма да се откаже от плановете си за Сирия, независимо от санкциите, забраните за доставка на оръжие от страна на Запада и предупрежденията на Москва. Турските части ще продължат настъплението към позициите на сирийските кюрди, без да обръщат внимание на принудителния съюз, който тяхното ръководство сключи с режима в Дамаск.

Възможен ли е пряк сблъсък между сирийската и турската армия? И доколко е изгодна или опасна сегашната ситуация за Владимир Путин, верен съюзник на Башар Асад?

В момента Кремъл дори не желае да мисли за сблъсък с Турция в Сирия, заяви на 14 октомври прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. Отговаряйки на журналистически въпрос дали няма опасност Русия да бъде въвлечена във военен конфликт и не е ли време, от гледната точка на Москва, турските войски да напуснат сирийската територия. Песков каза, че не би могъл да отговори, тъй като “това могат да направят само военните”.

В понеделник войските на Башар Асад навлязоха в няколко населени места в северна Сирия, включително в стратегически важния град Айн-Иса, държан от кюрдите, за да да ги защитят от турското настъпление. През него преминава и пътят M4, пресичащ Сирия от запад на изток.

Ръководителите на кюрдските отряди подчертават, че съюзът им с Дамаск е принудителна стъпка. Засега сирийската правителствена армия и турските войски не са си разменили нито един изстрел и не са влизали в преки сблъсъци. Боевете се водят между турските (и техните арабски съюзници) и кюрдските части, чиито ракети и мини понякога достигат до територията на самата Турция.

На 14 октомври Генералният щаб на турската армия съобщи, че от началото на операцията “Извор на мира” са ликвидирани 550 кюрдски бойци. Анкара смята всички кюрдски отряди в Сирия и подкрепящото ги население, за терористични групировки, свързани със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). На страната на Турция се бият няколко арабски групировки, противници на режима на Башар Асад. Сред тях са между 14 и 18 хиляди бойци на т.нар. “Сирийска национална армия”.

Целта на Ердоган

Крайната цел на военната операция на Анкара е създаването на 30-километрова зона за сигурност в северна Сирия, която да предпази Турция от нападения от “терористи от всякакъв вид”. По думите на Ердоган “Извор на мира” ще позволи почти 2 милиона сирийски бежанци (от 3,2 млн, живеещи в лагери в Турция в момента) да се върнат у дома. Ето защо Анкара е шокирана от осъждането на действията й от съюзниците й в НАТО, заяви председателят на парламента на Турция Мустафа Шентоп.

Анкара вече превзе граничните градове Рас-ел-Айн и Тел-Абяд, а в понеделник президентът Ердоган обеща, че скоро отрядите на "Сирийската национална армия" ще влязат в стратегически важните градове Манбидж и Кобани, които се контролират от кюрдите. Във вторник части на турската армия се опитаха да превземат път M4, преминаващ по границата с Турция и свързващ Алепо с районния център Хасеке в североизточната част на Сирия. Сражения се водиха и край селата Тувейджел и Ел-Ховейш.

Вестник “Ню Йорк таймс” съобщи, че заради бързината, с която американските части се изтеглиха от североизточна Турция, контролирана от кюрдските “Сирийски демократични сили”, те не са успели да преместят около 50 бойци на терористичната групировка “Ислямска държава”, намиращи се в местните затвори. На 13 октомври, като се възползваха от общата паника и суматоха, те успяха да избягат, също както и други 700–800 пленени терористи, държани в лагери и затвори в кюрдските градове Кобани, Камишли и Айн-Иса. По думите на представители на кюрдските отряди заради турските въздушни атаки те не могли да осигурят охрана на лагерите, в които са се намирали общо около 11–12 хил пленници.

Според политолога-арабист Григорий Косач е малко вероятно турската и сирийската армия да влязат в пряк военен сблъсък.

“Сирийската армия не може да не си дава сметка колко малко означава и може в сравнение с турската”, каза той в интервю за Свободна Европа.

Ролята на Москва

Макар че разширяването на присъствието на Турция в северна Сирия да не е в интерес и на Москва, за вероятността от сблъсък между турските и руски части засега и дума не може да става. Според Косач обаче войната ще продължи с години.

Той не вижда възможност турската операция в северна Сирия да помогне на руския президент Владимир Путин да осъществи стремежа си да възстанови влиянието на Русия в Близкия изток от съветските времена. Според него посещението на руския президент в Саудитска Арабия е показало, че страните от региона се интересуват много повече от развитието на икономическите и търговски отношения, отколкото да обсъждат регионалните конфликти с Русия.

“Може би Вашингтон вече не се интересува както по-рано от Близкия изток и в региона наистина се случват промени. Например в Саудитска Арабия вече достатъчно откровено говорят, че изтеглянето на американците задължава да се погледне по-реалистично на оставащите сили в региона. И Русия е една от тези сили. Но въпреки това никой не поставя под въпрос необходимостта от сътрудничество със САЩ. Никой там не смята да сменя САЩ с Русия”, казва Григорий Косач за Свободна Европа.

Според него Москва може да играе все по-голяма роля, но възстановяването на влиянието, което Съветският съюз е имал в Близкия изток, е “сладка мечта”. До момента Русия не е успяла да намери своя ниша сред многобройните играчи в региона.

Ковач е скептичен и че Кремъл ще влезе в ролята на посредник за решаването на проблемите, които турската военна операция ще създаде: “Смятам, че все пак Ердоган по-скоро би апелирал към НАТО и отново към САЩ, а не към Русия”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG