Връзки за достъпност

Извънредни новини

Елизабет Втора потвърди, че Великобритания ще напусне ЕС до 31 октомври


Кралица Елизабет Втора и уелският принц Чарлз в британския парламент
Кралица Елизабет Втора и уелският принц Чарлз в британския парламент

Британската кралица Елизабет Втора заяви, че основният сценарий на британското правителство е излизане от Европейския съюз на 31 октомври. В традиционната си годишна реч в началото на праламентарната сесия кралицата очерта законодателните приоритети на правителството за година напред.

В словото си, което се подготвя от кабинета, Нейно величество подчерта, че основен приоритет на правителството е безопасно напускане на ЕС на 31 октомври, както и последващи преговори за сключване на търговско споразумение.

Междувременно преговорите между правителството и Европейската комисия за намиране на ново решение за спорния предпазен механизъм за Северна Ирландия, продължават, като според дипломати предстои още много работа, преди те да приключат.

Крайният срок за постигане на споразумение е 19 октомври, след който премиерът Борис Джонсън трябва да поиска ново отлагане, според закон, гласуван в Камарата на общините.

Кралицата заяви, че правителството подготвя и нов имиграционен закон, който "ще положи основите на справедлива, модерна и глобална имиграционна система". В него ще се гарантира оставане в страната на европейските граждани „допринесли много за напредъка на Обединеното кралство“.

Елизабет Втора обяви намерения на правителството да направи реформи в Националната служба по здравеопазването, полицията и опазването на околната среда.

Правителството смята да отмени възможността за предсрочно освобождаване на осъдени за насилствени и сексуални престъпления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG