Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Той застана с името си". Защо Данаил Папазов продал точно на Доган 70% от ТЕЦ "Варна"


Данаил Папазов
Данаил Папазов

Ахмед Доган е платил около 1,5 млн. лв., за да придобие 70% от ТЕЦ "Варна", каза в ефира на бТВ изпълнителният директор на дружеството Данаил Папазов. През 2015 г. централата е придобита от семейството на Папазов, което е искало да купи от предишния собственик ЧЕЗ само пристанището към ТЕЦ „Варна“, но чешката фирма не се е съгласила.

„По договор ние придобихме дружеството от ЧЕЗ за 48 500 000 евро. От тях 28 000 000 са банков кредит, а останалите пари са средства, които ЧЕЗ дължеше на ТЕЦ „Варна” и ние влязохме в техния дълг. Кредитът продължава да се връща и към този момент”, поясни Данаил Папазов, който е и бивш транспортен министър в кабинета на Пламен Орешарски.

Той допълни, че цената за Ахмед Доган е по-ниска, тъй като дружеството имало кредити и задължения. „Преговарях с доста хора, които имаха интерес за решаването на въпросите на ТЕЦ „Варна”. Година след това стигнахме до Ахмед Доган. Той беше единственият човек, който не искаше да участват нито офшорки, нито други съмнителни компании. Той застана с името си”, каза още изпълнителният директор на ТЕЦ „Варна”. По думите му международни и български одитори са определили стойността, на която Доган е придобил ТЕЦ-а.

„През цялото време сме работили само с български банки. Всичко е платено по банков път. Ние сме фирма за пример в България”, каза още Папазов.

​Централата е изведена от експлоатация и през 2017 г. е избрана от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) да получава пари, за да поддържа така наречения студен резерв – при необходимост трябва да може да се включи и да произвежда ток.

Това е единственият източник на приходи за компанията, призна преди ден шефът на електроцентралата Минчо Минчев. Досега та я е била активирана пет пъти по заповед на ЕСО и е произвела 60 хил. МВтч електроенергия в рамките на тези заявки. Дори единият път блокът блокирал и поради тази причина ЕСО ще плати с над 2 млн. лв. по-малко на "ТЕЦ Варна" за студения резерв.

Папазов отказа да каже колко точно пари е спечелил ТЕЦ "Варна" от студения резерв. Той обаче обясни от къде идват разходите за поддържането на готовност да се включи: "Имаме еждневна поддържка на всички съоръжения и елементи. Тук работят 254 човека - фонд работна заплата, фирма за охрана, пожарна.”

В сряда организацията Антикорупционен фонд внесе сигнал в ДАНС, Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Националната агенция по приходите (НАП) с искане да бъде проверено техническото състояние на централата и сделката за придобиване на дружеството от Ахмед Доган. „Техническата изправност на "ТЕЦ Варна" е под въпрос и има евентуална заплаха за енергийната сигурност, като част от националната сигурност на България”, смятат от Антикорупционния фонд.

Папазов коментира в четвъртък сигнала като „пълни глупости”. Той твърди, че два от блоковете на централата са в отлично състояние, а третият работи според всички норми и няма риск за националната сигурност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG