В петък официално се открива Осмият Балкански винен фестивал, който тази година за пръв път ще се проведе на открито – до неделя, 9 юни, пред НДК. Тази година някои от българските винопроизводители имат с какво да се гордеят, тъй като получиха признание на световно известната надпревара Decanter в Лондон.
Три български вина спечелиха златни медали с висок резултат от 95 точки. Едно от тях се произвежда по изцяло биологичен метод и така доказа, че по този начин може да се прави висококачествено вино на световно ниво.
Става въпрос за винарната Orbelus, чийто изпълнителен директор е Благой Русев. Той стои зад проекта с Георги Атанасов още от 2000 г., когато са засети първите сертифицирани за биоземеделие лозя.
„Лозята не се торят с изкуствени торове и не се пръскат с хербециди и в самият процес на преработка на виното се използват само биологични методи, които са съгласно европейските регламенти за такъв вид продукция”, казва пред Свободна Европа Благой Русев.
Винарната разполага с 20 самостоятелни лозови минимасива в селата Кромидово, Капатово, Марикостиново и Хърсово. На тазгодишното издание на Decanter участва с две вина – едносортовото Orbelus Melnik, получило златен медал, и Orbelus Prima, отличено със сребърен медал.
„Радостно е, че тези награди са за вина, които са от типично български сортове. Радостно е и друго – че те са за биовина. В нашата страна доскоро имаше едно леко неглижиране на биовината за разлика от Европейския съюз, където с много бързи темпове расте потреблението на биовина и то с десетки проценти годишно”, коментира Русев.
Той не крие задоволството си и от успеха на колегите си от Minkov Brothers и Villa Yustina, които също печелят златни медали в Лондон.
„Името на българските вина се чу много силно, защото имаше още две наградени със златен медал, а и няколко със сребърен и бронзов медал. Така се повдига мнението на световната общественост, че в България вече се произвеждат висококачествени вина и, че всичките усилия на инвеститорите в тази област последните години дават резултати. Докато допреди 15-20 години имиджът на българските вина не беше висок, но всяка година се повишава.“