Връзки за достъпност

Извънредни новини

Либерали, зелени или евроскептици: Как са разпределени силите след изборите в Европа?


Традиционните партии губят позиции за сметка на новосформирани либерални и зелени, както и на популистки формации. Такава тенденция очертават предварителните резултати от европейските избори в 28-те страни членки на Европейския съюз.

Очакваният успех на популистите не оправда първоначалните прогнози, но евроскептични партии отбелязаха значителни успехи в големи (съответно с много места в ЕП) европейски страни като Франция, Италия и Обединеното кралство. В повечето държави членки на ЕС обаче значителни успехи отбелязаха зелени и либерални партии.

Най-голяма ще продължава да бъде групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейкия парламент, но местата ѝ ще намалеят от 217 сега на 180. На второ място ще остане групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (С&Д), която ще има 146 вместо сегашните 186 места. Двете основни партии вече няма да могат да формират мнозинство в ЕП.

Трета политическа сила ще бъде Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) със 109 места вместо сегашните 68. Четвъртата група по брой на местата в ЕП ще бъде групата на Зелените/Европейски свободен алианс с 69 евродепутати вместо сегашните 52.

Групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) ще намали позициите си от четвърта сила със 78 евродепутати сега на пета сила с 59 представители в ЕП. Редом с нея ще се нареди групата Европа на нациите и свободата с 58 места вместо сегашните 37. С четирима евродепутати по-малко ще има Европа на свободата и пряката демокрация – 54 вместо настоящите 41.

Европейската обединена левица ще има 39 мандата вместо сегашните 52.

Очаква се да има 8 независими евродепутати и 29 представители на партии, които засега не принадлежат към никоя група в ЕП.

Средната избирателна активност в Европейския съюз е най-високата през последните две десетилетия - близо 51%.

Ето как изглеждат резултатите в отделните страни в Европа:

Щастието на Зелените в Германия
Щастието на Зелените в Германия

Германия: Възход на Зелените и провал на евроскептиците

В страната, която ще изпрати най-много евродепутати в Брюксел, най-висок резултат имат Християндемократите с лидер Анегрет Крамп-Каренбауер, която замени Ангела Меркел на поста. Партията, която е част от ЕНП, събира 28,9% от гласовете. На второ място е партията на Зелените (Група на зелените/Европейски свободен алианс) с 20.5%, а след тях се нареждат социалдемократите с 15.8% (ПЕС). Популистката Алтернатива за Германия (Европа на свободата и пряката демокрация) печели 11% от гласовете.

Така 29 депутати ще се присъединят към ЕНП, 21 към Зелените, 16 към Социалистите и демократите, 11 към Европа на свободата и пряката демокрация, седем към АЛДЕ и др.

Марин Льо Пен
Марин Льо Пен

Франция: Победа за популистите на Льо Пен

Във Франция, която е втора по брой депутати в Европейския парламент след Германия, резултатите се отличават от тенденцията в Европа. Към момента с най-висок резултат е "Националнен сбор" на Марин Льо Пен, който печели 23.31% от гласовете. Основният му опонент - партията на президента Еманюел Макрон "Напред" остава втора с малка разлика, получавайки 22.41% от гласовете. Зелените са трети с 13.47%, а на четвърто място е Републиканската партия с 8.5%.

От Франция 22-ма депутати ще се присъединят към групата Европа на нациите и свободата, 21 ще се влязат в групата на групата на АЛДЕ, 12 в тази на Зелените, шестима към групата на Европейската обединена левица, петима към ЕНП, а четирима ще бъдат членове на С&Д.

Найджъл Фараж
Найджъл Фараж

Обединеното кралство: Британците избраха Брекзит на Фараж

Големият победител на проведените на 23 май европейски избори във Великобритания е новосформираната "Партия Брекзит" на Найджъл Фараж. Тя получава 31,71% от гласовете. На второ място е Либералдемократичната партия с 18,55%. Традиционно силната Лейбъристка партия е на трето място с 14,05%, четвърти са Зелените, подкрепени от 8,71% от гласувалите. Управляващата Консервативна партия получава едва 8,71% от гласовете.

Най-много евродепутати от Великобритания ще се присъединят към евроскептичната група Европа на свободата и пряката демокрация – 29. Британските членове на АЛДЕ ще бъдат 16, на групата на Зелените в Европарламента – 11. Толкова ще бъдат и британските евродепутати в С&Д. Четирима представители се очаква да бъдат представителите на Обединеното кралство в групата на ЕКР.

Матео Салвини
Матео Салвини

Италия: Победа на управляващите популисти

Начело в Италия е управляващата популистка и евроскептична партия Лига на Матео Салвини с 34,27% от гласовете. На втора позиция с разлика от 10% се нарежда Деморатичната партия, която получава подкрепата на 22,73% от гласоподавателите. Трета сила е другата управляваща партия – Движение "Пет звезди" на Луиджи ди Майо с 17,07%. На четвърто място е "Напред Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони със 8,78% от гласовете, а пета е крайнодясната партия Италиански братя с 6,45%.

Така най-много италиански евродепутати ще се присъединят към групата Европа на нациите и свободата в ЕП – 28. Към С&Д ще се присъедият 18 представители на Италия. В ЕСПД ще влязат 14 депутати от Италия, в ЕНП – 8, а в ЕКР – 5.

Премиерът и лидер на социалистите Педро Санчес
Премиерът и лидер на социалистите Педро Санчес

​Испания: Победа на социалдемократите и евродепутат беглец

В Испания водят управляващите социалисти на премиера Педро Санчес с 32,84% от гласовете. Народната партия е на второ място с 20,13%. Следва каталунската либерална партия Граждани с 12,18% от гласовете, на четвърто място е коалицията между Унидос Подемос, обединената левица и две каталунски партии с 10,05% и крайнодясната популистка партия Вокс с 6,2%.

Вероятно мандат ще получи каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон, чиято коалиция събра 4,6% от гласовете. Той обаче няма да може да встъпи в длъжност, защото трябва да положи клетва в Испания, където е издърван за държавно предателство.

Така Испания ще има най-много представители в групата С&Д в Европейския парламент – 20. ЕНП ще има 12 попълнения от Испания. Осем ще бъдат испанските евродепутати в групата на АЛДЕ, петима в Европейската обединена левица и четирима в групата на Зелените.

Ярослав Качински
Ярослав Качински

​Полша: Опозицията настига управляващите евроскептици

Управляващата партия Право и справедливост на Ярослав Качински печели изборите в Полша с 43,1% от гласовете. На второ място също с висок резултат е т. нар. Европейска коалиция, която обединява пет опозиционни проевропейски партии, вкл. Гражданска платформа на Доналд Туск. Тя получава 38,4% от гласовете.

Така Полша ще изпрати 22-ма евродепутати в групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в ЕП, 17 ще бъдат членове на ЕНП, двама ще се присъединят към АЛДЕ и двама ще влязат в групата на С&Д.

Франс Тимерманс
Франс Тимерманс

Холандия: Провал на националистите и победа на проевропейските партии

В Холандия, която бе от първите държави, в които бяха проведени европейските избори, победител стана Партията на труда на вицепрезидента на Европейската комисия и кандидат на ПЕС за нов председател на ЕК Франс Тимерманс. Формацията печели 19% от гласовете. На второ място е консервативната Народна партия за свобода и демокрация, водена от премиера Марк Рюте, която печели 14,6% от гласовете. Трети в Холандия остават Християндемократите с 12,1%, а Зелените събира 10.9% от подкрепата на гласоподавателите. Сочената за възможен победител на изборите новосформирана партия Форум за демокрацията на популиста и евроскептик Тиери Боде, остава четвърта с 10,9% от гласовете.

Шестима депутати от Холандия ще се присъединят към АЛДЕ, също толква отиват в С&Д, петима в групата на ЕКР, четирима в ЕНП, трима в групата на Зелените.

Виктор Орбан
Виктор Орбан

Унгария: Победа за Орбан на фона на конфликта с ЕНП

Убедителна е победата на управляващата партия ФИДЕС на Виктор Орбан в Унгария. Тя спечели 52,33% от гласовете. На второ място с голяма разлика е опозиционната Демократична коалиция с 16,19% от гласовете. Следва младижкото движение „Моментум“ с 9,89%, а на четвърто място е коалицията на социалистите с 6,66%. Крайнодясната популистка партия Йобик получи подкрепа от 6,41% от гласувалите.

Така Унгария ще има 13 евродепутати, които би трябвало да се присъединят към групата на ЕНП в ЕП. Дали това ще стани обаче не е сигурно, защото членството на управляващата партия ФИДЕС е замразено, а Орбан оттегли подкрепата си от ръководството ѝ. Петима унгарски евродепутати ще се присъединят към групата на С&Д, двама ще влязат в тази на АЛДЕ и вероятно ще има един независим представител.

Андрей Бабиш
Андрей Бабиш

Чехия: Успех на управляващите въпреки корупционните скандали

Управляващата партия „Акция на недоволните граждани“ (ANO) събира най-много гласове на евроизборите в Чехия. Тя получава подкрепата на 21,18% от избирателите въпреки наскоро повдигнатите обвинения за злоупотреби с еврофондове на лидера ѝ и премиер на Чехия Анрей Бебиш, следвана от Гражданска демократична партия с 14,54%. Трета се нарежда концентрираната върху гражданските права в Интернет Чешката пиратска партия с 13,95 на сто от гласовете. Партията „Традиция, отговорност, просперитет - кметове и независими“ е подкрепена от 11,65% от избирателите. „Свобода и пряка демокрация” получава 9.15%, а Чехословашка народна партия - 7,24%.

Най-много чешки евродепутати ще се присъединят към Алде – шестима. В ЕНП ще влязат петима, в ЕКР четирима, а в ЕНС – двама. Другите депутати трябва тепърва да определят към кое европейско семество ще се присъединят

Лидърът на социалдемократите Ливиу Драгня
Лидърът на социалдемократите Ливиу Драгня

Румъния: Погром за управляващите, пробив за опозицията

Управляващата Социалдемократическа партия в Румъния претърпя тежко поражение на европейските избори. Според последните публикувани данни опозиционната Национална либерална партия печели с 26,79% от гласовете, а социалдемократите на Ливиу Драгня (чиято присъда беше произнесена ден след изборите). Коалицията между Съюза за спасение на Румъния и „Заедно Румъния“, която за пръв път се явява на европейски избори, печели 21,4% от гласовете. Партията на бившия премиер Виктор Понта ПРО Румъния печели 6,6% от гласовете.

Най-мого представители Румъния ще има в ЕНП – 14, деметима ще бъдат евродепутатите в групата на С&Д. Членството на социалдемократите в Партията на европейските социалисти (ПЕС), която формира грепата на Социалистите и демократите в ЕП, бе замразено и има голяма вероятност управляващите в Румъния да останат изолирани в ЕП. Страната ще има 8 евродепутати в АЛДЕ и един в ЕКР.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова за предсрочни парламентарни избори след загубата
Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова за предсрочни парламентарни избори след загубата

Гърция: Загуба на управляващите и предсрочни избори

Гърция е пред предсрочни парламентарни избори след като управляващата партия Сириза остана на второ място с разлика от близо 10% с победителя Нова демокрация. Проевропейската консервативна паттия спечели 33,27% от гласовете, а управляващата формация на Алексис Ципрас – 23,85%. На трето място остана социалистическата коалиция Движение за промяна със 7,23% от гласовете.

Така най-много гръцки представители в ЕП ще бъдат членове на ЕНП, следвани от Европейската обединена левица и социалистите и демократите. Очаква се страната да изпрати двама поне независими евродепутати и двама, които тепърва трябва да изберат към коя група в ЕП да се присъединят.

Себастиан Курц
Себастиан Курц

Австрия: Корупционен скандал срина подкрепата за националистите

Дни след като корупционен скандал доведе до оставката на коалиционното правителство във Виена, управляващата Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц спечели най-много гласове на евроизборите - 34.9%. На второ място е опозиционната Социалдемократическа партия, която събира 23.4% от вота. На трето място, въпреки скандала, довели до оставката на лидера Хайнц-Кристиян Щрахе, се нарежда крайнодясната Партия на свободата със 17.2%, а четвърти остават зелените с 14%.

Така седем австрийски евродепутати ще се присъединят към ЕНП, петима ще се влеят в редиците на С&Д, трима ще се присъединят към Европа на нациите и свободите, двама към Зелените и един към АЛДЕ.

Словакия: Нови успехи за Зузана Чапутова

Коалицията на „Прогресивна Словакия“ на новоизбрания президент Зузана Чапутова и центристката партия „Заедно“ поведоха с резултат от 20,11% пред управляващата партия СМЕР – Социална демокрация, която получи 15,72% от гласовете. Крайнодясната партия „Наша Словакия“ е трета с 12,07%. На четвърто място се нарежда Християндемократическо движение с 9,69%, а на пето – „Свобода и Соледарност“ с 9,62%.

Така Словакия ще изпрати четирима евродепутати в групата на ЕНП, трима в тази на С&Д, по двама в АЛДЕ и ЕКР и двама, които тепърва ще изберат към гои групи в ЕП да се присъединят.

Белгия: Възход на националистите

Най-висок резултат на изборите в Белгия отбеляза националистическия Нов фламандски алианс, който получи 13,47% от гласовете. На второ място е крайнодясната „Фламандски интерес“ с 11,45% от гласовете. И двете партии се обявяват за независимост на Фландрия от френскоезичната Валония. На трето място се нарежда Социалистическата партия, а четвърта е либералната партия Открити фламандски либерали и демократи. Шанс да изпратят представители в ЕП имат християндемократите и зелената партия „Еколо“.

В Европейския парламент белгийските евродепутати ще се разпределят в групите на АЛДЕ – четирима белгийски представители, по трима в ЕНП, ЕКР, ЕНС, С&Д и Зелените и един представител в групата на Европейската обединена левица.

Дания: Победа на либералите

В страната, където избирателната активност бе най-висока (близо 63%) изборите печели Социалдемократическата партия с 23.5 на сто от гласовете. На второ място остава либералната левица с 21.5 %. Трета с 13.2% остава Датската народна партия, а четвърта се нарежда Социалистическата народна партия с 10.7% от гласовете.

Петима депутати от Дания ще се пръсчединят към АЛДЕ, трима ще влязат в групата на С&Д, двама ще отидат при Зелените. Към ЕНП, ЕКР и Европейската левица ще се присъдеинят по един датски евродепутат.

Ирландският премиер Лио Варадкар
Ирландският премиер Лио Варадкар

Ирландия: Слабо представяне на националистите

Партия Фине Гейл на министър-председателя Лео Варадкар печели изборите в Ирландия, събирайки 29 на сто от вота. Републиканците от Фиана Фейл, Зелените и Независимите събират по 15% от вота според предварителните данни. Близо до тях с 13% от гласовете остават националистите от Шин Фейн.

Четирима депутати ще се присъединят към ЕНП, четирима към Европейската обединена левица, двама към групата на Зелените и един към АЛДЕ.

Швеция: Силно представяне на умерените партии

В Швеция управляващата Социалцемократическа партия печели най-много гласове – 23,6%. На второ място е Умерената партия с 16,8%. Крайнодясната популистка партия, която постигна значителни успехи през последните години и беше замесена в няколко расистки скандала, е на трето място с подкрепа от 15,4% от гласоподавателите. Следват Зелената партия с 11,4% и Центристката партия с 10,8% от гласовете. Значителни шансове да изпратят представители в ЕП имат Християндемократическата партия и Лявата партия.

Така най-много от шведските евродепутати – шестима - ще бъдат част от парламентарната група на ЕНП, петима ще бъдат ченове на С&Д. Страната ще изпрати по трима представители в групите на АЛДЕ и ЕКР, двама в тази на Зелените и един в Европейската обединена левица.

Хърватия: Победа за управляващите християндемократи

В Хърватия изборите печели управляващата християндемократическата Хърватската демократична общност на премиера Андрей Пленкович, която поличава 22.7% от гласовете. На второ място са социалдемократите с 18.7%. Трета е коалицията Хърватски суверенисти с 8,51%, а на четвърто място е независимият кандидат Мислав Колакошич със 7,89% от гласовете.

Хърватия ще изпрати четирима депутати в групата на ЕНП, трима в тази на С&Д, по един представител в АЛДЕ и ЕКР, както и двама независими.

Финландия: Успех на проевропейските партии

Най-много гласове във Финландия събра проевропейската дясноцентристка Национална коалиционна партия – 20,8%. На второ място се нарежда Зелената партия с 16% подкрепа, а Социалдемократическата партия е трета с 14,6% от гласовете. Популистката Финландска партия (доскоро „Истински финландци“) получава 13,8% от подкрепата на избирателите, а либералната Центристка партия събира 13,5% от гласовете. Левият алианс и Шведската народна партия във Финландия също имат шанс да изпратят представители в ЕП.

Така Финладия ще има по трима представители в парламентарните групи на АЛДЕ и ЕНП, по двама в ЕНП, С&Д и Зелените и един в Европейската обединена левица.

Словения: Пробив на съюзниците на Орбан

Словенската демократическа партия на бившия премиер Янез Янша печели европейските избори с 26,43% от гласовете. На второ място след съюзника на Виктор Орбан в Словения са социалдемократите с 18,64% от гласовете, а на трето – партията на министър-председателя Марян Шарец с 15,6%. Трите партии ще си разпределят осемте места на Словакия в ЕП, като най-много ще бъдат представителите в ЕНП – четирима, а в групите на АЛДЕ и С&Д страната ще има по двама представители.

Латвия: Силно представяне на проевропейските партии

Партията на настоящия зам.-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис „Ново единство“ печели най-много гласове на евроизборите в Латвия – 26,24%. На второ място е социалдемократическата партия „Съгласие“ с 17,45% от гласовете. Кранодясната формация „Всичко за Латвия“ е трета с 16,4%. На четвърто място с подкрепата на 12,4% от избирателите е либералното Движение „ЗА!“. Латвия ще има по двама евродепутати в ЕНП, ЕКР, С&Д, един в грепата на Зелените и един, който тепърва трябва да си избере политическо семейство.

Естония: Силно представяне на либералите и социалдемократите

Либералната Реформистка партия на Естония спечели най-много гласове на евроизборите в балтийската страна – 26,2%. Втора се нарежда Социалдемократическата партия с 23,3%, трета е Центристката партия, а четвърта – Консервативната партия. Естония ще има трима евродепутати в парламентарната група на АЛДЕ, двама в С&Д и един, който ще трябва да избере към кое политическо семейство да се присъедини.

Литва: Успех на проевропейските партии

В Литва евроизборите се проедоха палалено в втория тур на президентските избори, спечелени от безпартийния икономист Гитанас Науседа. Най-много подкрепа събраха християндемократите от Народния съюз – 19,67%. На второ място са социалдемократите с 15,93% от гласовете, а трета села е Съюзът на литовските фермери и зелени. Лявоцентристката Партия на труда и Либералното движение също ще изпратят представители в ЕП. Шанс има и представителя на Съюзът за християнското семейство. Така най-много литовски евродепутати ще се присъединят към ЕНП – трима, по двама ще членуват в групите на АЛДЕ, Зелените и С&Д, един ще се присъедини към ЕКР, а един ще трябва да реши впоследствие към кое европейски семейство да се присъедини.

Кипър: Силно представяне на традиционните партии

В Кипър на първо място е консервативният Демократически съюз, който е и с най-много места в националния парламент. Партията печели 29,02% от гласовете, а веднага след тях се нарежда Прогресивната партия на работещите хора с 27,49%. С голяма разлика след тях е Демократическата партия с 13,8%. На четвърто място е Движението на социалдемократите 10,58% от гласовете. От Кипър по двама евродепутати ще се присъединят към групите на ЕНП, на Европейската обединена левица и на С&Д.

Малта: Победа за управляващите

В Малта победител е управляващата Лейбъристка партия, която събира 55,9% от гласовете в страната. Втора остава Националистическата партия с 36,2%. Така четирима от евродепутатите от Малта ще се присъединят към групата на С&Д и двама към тази на ЕНП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG