Връзки за достъпност

Извънредни новини

По нареждане на Борисов спира строителството на "Златен век"


Небостъргачът "Златен век" в столичния квартал "Лозенец"
Небостъргачът "Златен век" в столичния квартал "Лозенец"

Строителството на небостъргача "Златен век" в столицата спира. Това е наредил премиерът Бойко Борисов на Дирекцията "Национален строителен контрол". Решението е взето след среща на Борисов със столичния кмет Йорданка Фандъкова и регионалния министър Петя Аврамова.

Спирането обаче е до отстраняване на нередностите. След това строежът може да продължи.

Миналата седмица институцията обяви, че документите за строеж на небостъргача са изрядни. Дали обаче разрешителното за строеж е изтекло трябва да реши съдът, заяви шефът на строителния контрол арх. Иван Несторов.

След разпореждането на премиера обаче ДНСК намери основание за за замразяване на строителството. Това са установени при последната им проверка разминавания между проекта за строежа и реално изпълненото.

Малко след като избухна скандала около „Златен век“ общината обяви, че разрешението за строеж на небостъргача е изтекло през 2017 г. Преди това главният архитект Здравко Здравков твърдеше, че по силата на становище на регионалното министерство разрешението за строеж е със срок януари 2020 г.

Според него към стоежа се прилагат промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), влезли в сила в началото на февруари 2017 г. и удължили срока на разрешенията за обекти от първа и втора категория от 5 на 10 години. "Златен век" е именно такъв. Промените са предложени от депутата от ГЕРБ Александър Ненков и приети с гласовете на ГЕРБ.

От близо две години жители на столичния квартал "Лозенец" протестират срещу изграждането на небостъргача от строителната фирма "Артекс". Причината е, че сградата е над 4 пъти по-висока от разрешеното според общия устройствен план на столицата за въпросния квартал.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG