Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп е готов да наложи вето, ако извънредното положение бъде отхвърлено от Конгреса


Доналд Тръмп опитва всички възможни начини с цел да изпълни предизборното си обещание за построяване на стена по границата с Мексико
Доналд Тръмп опитва всички възможни начини с цел да изпълни предизборното си обещание за построяване на стена по границата с Мексико

Американският президент Доналд Тръмп е готов да наложи първото вето в мандата си, ако Конгресът отхвърли обявеното от него извънредно положение. В петък той обяви извънредното положение в страната, за да може да получи финансиране от държавния бюджет без одобрението на сенаторите и конгресмените.

За намеренията на Тръмп стана ясно от интервю на един от съветниците му Стивън Милър. В интервю за Фокс Нюз, цитирано от Асошиейтед прес, той заяви, че „президентът ще защити обявеното от него извънредно положение“. На въпрос дали това означава, че Тръмп може да наложи вето върху резолюция на Конгреса за отхвърлянето му, Милър гарантира, че президентът ще защити решението си.

Доналд Тръмп обяви извънредно положение в петък, след като Републиканската и Демократическата партия не одобриха желаните от президента 5.7 млрд. долара за построяването на стена по границата с Мексико. Опитите на Тръмп да заобиколи Конгреса са подложени на атаки от двете партии и са обект на няколко съдебни дела.

Според представители на републиканците, ако президентът наложи вето над евентуална резолюция то би издържало гласуването в Конгреса, където е необходимо квалифицирано мнозинство за неговото отхърляне. В такъв случай крайното решение би станало ясно след приключване на делата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG