Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фантом в Оперетата. Как Музикалният театър се оказа с двама директори


През март 2018 г. Върховният касационен съд окончателно възстанови на директорския пост в Оперетата уволнения от Вежди Рашидов директор Марио Николов, но културният министър Боил Банов отказва да изпълни това решение

За какво служат съдебните решения, ако не се изпълняват? Вече близо година министърът на културата Боил Банов мълчаливо отказва да изпълни окончателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), с което начело на Музикалния театър „Стефан Македонски“ е възстановен бившият му директор Марио Николов.

Така се оказва, че докато Оперетата поставя дългоочаквания гвоздей на програмата си за този сезон – „Фантомът на операта“, всъщност тя е управлявана от юридически фантом – настоящият директор Марияна Арсенова.

Първоначално тя пое поста временно, а в края на януари 2017 г. спечели и конкурс за титуляр. Още тогава обаче увисна въпросът доколко изборът ѝ е легитимен, след като уволнението на предшественика ѝ вече бе отменено от две съдебни инстанции.

Бившият директор е възстановен на 7 март 2018 г.

На 7 март 2018 г. Веска Райчева, Светла Бояджиева и Ерик Василев от ВКС окончателно слагат точка на трудово-правния спор между бившия шеф на Музикалния театър и културното министерство. Уволнението на Николов е отменено като незаконно, той е възстановен на директорския пост и му е присъдено обезщетение от 12 110 лева плюс лихви.

Видно от мотивите на съда, културното министерство не е представило доказателства, подкрепящи аргументите в заповедта на Вежди Рашидов от 21 юли 2015 г. Основният повод за уволнението на Николов бе, че през юни 2015 г. той бе подготвил и представял спектакли в Констанца, Румъния, докато официално е бил в болничен отпуск.

Освен това проверка на ведомствения инспекторат бе установила и други нарушения – неизпълнение на правилата за прилагане на делегирани бюджети, неспазване на бюджетната дисциплина, преразход на утвърдения бюджет на Музикалния театър за 2014 г. и 2015 г.

Няма основания за уволнението на Николов

Според трите съдебни инстанции, разгледали жалбата на Николов обаче, културното министерство не е успяло да докаже тези твърдения с конкретни доказателства. Единственият безспорен факт е, че той действително е пребивавал в Румъния, докато е у нас официално се е водел с влошено здраве.

Това обаче не е достатъчна причина за уволнение, категоричен е съдът: „отпускът за временна неработоспособност е субективно право на работника или служителя да не се явява на работа и да не полага труд, като съответно за периода, в който е законно разрешен, той не дължи спазване на трудова дисциплина и в случая не се установи по делото, болничният да е отменен по реда на законовите изисквания“.

Цитатът е от мотивите на Десислава Попколева, Таня Орешарова и Яна Филипова от Софийския градски съд (СГС), чието решение е изцяло потвърдено от последната инстанция.

Съдът подчертава, че фактът, че Николов не е спазил режима си на лечение, а е напуснал пределите на страната, по същество не отменя отпуска му и той остава напълно действителен. Липсват и обективни доказателства той да е навредил на имиджа на Музикалния театър с тези си действия.

Културното министерство атакува решението на ВКС

Свободна Европа потърси за коментар министър Боил Банов, но той на два пъти затвори мобилния си телефон. От ведомствения пресцентър уточниха единствено, че решението на ВКС било отменено, а делото – върнато за ново разглеждане.

Проверка на Свободна Европа установи, че това становище всъщност не е съвсем вярно. Културното министерство действително е подало молба за отмяна на решението на ВКС с аргумента, че не е могло да участва в процеса.

Определението, с което молбата е допусната за разглеждане на 7 март тази година, обаче не спира действието на атакуваното решение на третата инстанция. Тоест, възстановяването на Марио Николов е все така в сила, а Музикалният театър все така се управлява от Марияна Арсенова. Защо Боил Банов допуска това е все така неясно.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG