Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Хиляди в България подкрепиха Украйна. София чака Русия да си прибере Митрофанова


Участничка в протеста в София срещу войната
Участничка в протеста в София срещу войната

Най-важното тази сутрин:

  • Хиляди подкрепиха Украйна в София
  • НАТО праща нови военни в България
  • Как работи фабриката за тролове

Центърът на София се изпълни с хиляди хора в защита на Украйна. Сред тях имаше не само българи, но също украинци, намерили в България убежище, и руснаци, протестиращи срещу Путин. Тук са събрани разказите на седем души от шествието.

Войната

Руските войски, които се опитват да напреднат към Киев, стават все по-деморализирани, твърдят украинските власти и западни разузнавателни агенции. Бомбардировките срещу украинските градове продължават.

Русия твърди, че е установила контрол над град Изюм в Източна Украйна. Местната власт обаче казва, че боевете продължават. Голям руски десантен кораб е бил унищожен близо до Бердянск, твърди Киев. Русия превзе града и използва пристанището за презареждане.

Руската журналистка Оскана Баулина е била убита при руски ракетен обстрел в Киев. Тя е работила като кореспондент на разследващия сайт Инсайдър, а по-рано е била сътрудничка на фондацията на опозиционера Алексей Навални.

Те са родени в обсадения от нацистите Ленинград и са изпитали ужаса на войната като деца. Днес не могат да повярват, че виждат същото и го прави собствената им родина. Не пропускайте историите на жените от Русия, които заклеймяват войната в Украйна.

НАТО

НАТО одобри разполагането на съюзнически батальони в България, Румъния, Словакия и Унгария. Целта е да се усили източният фланг на Алианса на фона на войната, която Русия започна в Украйна. Българският президент Румен Радев приветства решението.

България върна за консултации посланика си в Москва Атанас Кръстин и очаква “реципрочна стъпка” спрямо посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова. Това се случи след поредица нейни изказвания за българското правителство по повод войната в Украйна.

В същото време правителството подписа меморандум за сътрудничество в енергетиката с инвестиционен фонд на бивш директор в руската банка ВТБ. Според bird.bg фондът освен това е свърдан с приближен до санкциониран руски олигарх.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Правосъдието

Четири от деветте публични случая, с които министър Надежда Йорданова мотивира искането си до ВСС за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, изобщо няма да бъдат разгледани. Това предвиждат правилата за процедурата, приети в четвъртък.

Васил Божков описа детайли за случаите, в които е плащал подкупи на политици. “Половин един-милион могат да се съберат в джобовете на едно сако”, каза обвиняемият бизнесмен, който от 2020 г. твърди, че е бил изнудван от бившия премиер Бойко Борисов.

Специализираната прокуратура потвърди, че води разследване срещу вицепремиера Асен Василев. За това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков, а държавното обвинение първоначално отрече.

Новите случаи на COVID-19 в България са 1424. Починали са още 21 души.

И три препоръки

“Аз съм една горда украинка”. Така започва призивът на актрисата Мила Кунис, която със съпруга си Аштън Кътчър събра над 35 млн. долара в подкрепа на бежанците от Украйна.

Суперяхтата “Шехерезада” е една от най-луксозните в света. Екипът на руския опозиционер Алексей Навални твърди, че разполага с доказателства, че тя е на руския президент Владимир Путин. Не пропускайте това видео.

Два реда за 18 стотинки. Това е всичко, което си струва да знае човек за руските тролове. Толкова им се плаща за коментар в защита на Русия по социалните мрежи. Откритието е на руската журналистката Ксения Клочкова, която прекара един ден да работи като трол.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG