Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Фабрика за помощи". Българи признаха измама за 50 млн. паунда във Великобритания


Полицейски снимки на Галина Николова, Гюнеш Али (горе), Патриция Панева, Стоян Стоянов и Цветка Тодорова (долу) до кадри с колата на Николова и куфар с пари, намерен в жилището ѝ.
Полицейски снимки на Галина Николова, Гюнеш Али (горе), Патриция Панева, Стоян Стоянов и Цветка Тодорова (долу) до кадри с колата на Николова и куфар с пари, намерен в жилището ѝ.

Петима български граждани са изградили във Великобритания “фабрика за помощи” и за по-малко от 5 години са успели да откраднат 50 милиона паунда, съобщиха от Кралската прокурорска служба. Малка част от парите са намерени в куфари, с други са купени луксозни коли, часовници и бижута, предаде Скай нюз.

Новината идва на фона две шпионски истории с участието на български граждани. Шестима българи са изправени пред съда в Лондон по обвинения в шпионаж за Русия, като вероятно са работили за австриеца Ян Марсалек. Тази история стигна до Австрия, където отново имаше българска следа.

Задържаните в Лондон за финансовата измама българи са направили частични самопризнания. Обвинени за измами и пране на пари са Галина Николова на 38 години, Стоян Стоянов на 27, Цветка Тодорова на 52, Гюнеш Али на 33 и 26-годишната Патриция Панева.

Петимата ще бъдат изпоравени пред съда през май за незаконно присвояване на повече от 50 милиона паунда. Това е най-голямата измама, свързана със социални плащания във Великобритания, каза прокурор Бен Рийд.

Хиляди фалшиви молби

Бандата е подала хиляди фалшиви молби за “Универсален кредит”, като е използвала реални лица или откраднати самоличности. Като доказателства към молбите са прилагани множество фалшиви документи - подправени фишове за заплати и писма от личен лекар.

“Универсален кредит” е държавна помощ във Великобритания и се изплаща на хора с ниски доходи и безработни. Тази социална услуга заменя и надгражда други видове помощи, като данъчен кредит за деца, жилищно обезщетение и т.н.

В рамките на разследването полицията е разкрила три "фабрики за помощи" в Лондон, откъдето са тръгвали множеството фалшиви искания за обезщетения.

Става въпрос за фирми, които твърдят, че помагат на хората да получат Национален осигурителен номер (NIN) и обезщетения, на които имат право. NIN е необходим за започване на работа във Великобритания и се дава след явяване на интервю пред властите, на което трябва да се представят няколко документа, чието набавяне не винаги е възможно без консултантска помощ.

След като кандидатите са подавали молбите си за обезщетения, членовете на организираната престъпна група са използвали техните лични данни. Получените впоследствие помощи са били превеждани към множество банкови сметки или изтегляни в брой.

Пари в коли и куфари

Фалшивите молби са подавани в периода между октомври 2016 и май 2021 г. Тогава започват първите обиски и Гюнеш Али бяга в България. През 2023 г. обаче е екстрадиран обратно в Обединеното кралство.

По време на обиските полицията е открила пакети с искания за помощи с фалшиви документи. Намерени са и пари в брой, натъпкани в пазарски чанти и куфари, автомобил "Ауди" и дизайнерски стоки, включително часовници, якета и очила.

Прокурор Бен Рийд определи случая като "сложен и предизвикателен". По думите му разследването е проведено със съдействието на българските власти и европейската агенция Евроджъст.

Прокуратурата и социалното министерство във Великобритания ще инициират процедура по конфискуване на имущество на обвиняемите, за да възстановят част от нанесените щети, каза още обвинителят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG