Връзки за достъпност

Извънредни новини

130 000 лева гаранция. Съдът отмени домашния арест на Васил Божков


Адвокат Людмил Рангелов и Васил Божков (вдясно) в съда
Адвокат Людмил Рангелов и Васил Божков (вдясно) в съда

Софийският градски съд (СГС) освободи бизнесмена Васил Божков от домашен арест срещу парична гаранция от 130 000 лева. Магистратите се мотивираха с това, че той е с тази мярка за задържане повече от 8 месеца.

Решението не е оконачателно и може да бъде обжалвано.

То идва, след като през 2020 г. срещу Васил Божков бяха повдигнати множество обвинения за ръководство на организирана престъпна група с цел изнудване, пране на пари, данъчни престъпления и др.

Повече от 3 години след това Божков се укриваше в Дубай. Той се върна в България през лятото на 2023 г. Тогава беше арестуван, а после пуснат под домашен арест.

Във вторник съдът прекрати домашния му арест, като се мотивира, че няма опасност на свобода Божков да извърши престъпление, да се укрие или да попречи и повлияе на събирането на доказателства по делото, свързано с хазартния му бизнес, тъй като то вече е в съда.

След обявяването на това решение Божков съобщи, че ще води европейската листа на неговата политическа коалиция „Център“, която учреди в края на февруари. Пред журналисти в ЦИК, след като листите на формацията бяха регистрирани, той каза, че втори след него в евролистата ще бъде Дарин Дросев, който е председател на "Център".

Божков допълни, че за изборите за национален парламент ще води две листи – в 25 многомандатен избирателен район (МИР) в София и в Пазарджик.

Бизнесменът е подсъдим в България като подбудител в съучастие със служители на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДХК), които според прокурорите са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта и от това са нанесени щетите на бюджета.

До 2020 г. Божков контролираше частните „Национална лотария“ и „Лотария България“, когато стана ясно, че ДХК е таксувала по различен начин тях и държавния „Български спортен тотализатор“. Така частните лотарии са плащали по-малко пари на държавата.

Това доведе до законодателни промени, според които само държавата вече може да провежда лотарийни игри.

Самият Божков твърди, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ и тогавашен премиер Бойко Борисов да плаща 20% от печалбата на лотарията. По думите на бизнесмена е дал на Борисов и на бившия финансов министър Владислав Горанов над 60 млн. лева. По тези негови твърдения беше образувано досъдебно производство, но прокуратурата го прекрати в края на 2023 година.

Междувременно през 2021 г. му бяха наложени и санкции от САЩ за корупция. През 2023 г. такива санкции получи и Горанов.

Последно преди две седмици прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Божков и още деветима души, сред които и жената до него - Елена Динева, за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. Според обвинението бизнесменът е нанесъл щети на бюджета за над 559 милиона лева.

Твърдо са решили да ме премахнат. Кой е Васил Божков
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:25 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG