Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Русия изнася украинско зърно като свое


Русия използва зърновози "Ростов" за износ на зърно през пристанищата на Крим, 27 авг2022
Русия използва зърновози "Ростов" за износ на зърно през пристанищата на Крим, 27 авг2022

Испания, Турция, Азербайджан, Сирия и Иран се оказват дестинации, в които пристига произведено на украинска територия зърно, продавано от руски фирми. Как се случва това?

Руски фирми са изпратили десетки хиляди тонове пшеница и грах от окупираните части на Украйна през 2023 г. в Испания, членка на ЕС, Турция, членка на НАТО, и Азербайджан.

Подобни количества ечемик и царевица са достигнали до съюзниците на Москва Иран и Сирия, които имат утвърден опит в купуването на украинско зърно, присвоено от Русия.

Това откриха разследващото звено на украинската служба на Радио Свободна Европа (RFE/RL) "Схеми" и неговите партньори - украинската хакерска група KibOrg, беларуският Следствен център и независимата рускоезична медия Вьорстка в рамките на разследване, базирано на официални руски документи и други източници.

Според данни на програмата Harvest на НАСА, която следи заплахи за продоволствената криза, през 2023 г. само от окупирания от Русия полуостров Крим и контролираните от Русия части на Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка област са били събрани най-малко 6,4 млн. тона пшеница.

SeaKrime, украински неправителствен проект, който проследява незаконните доставки на зърно от Русия в Украйна, съобщава, че 2 млн. тона от тази реколта са били изпратени в чужбина от пристанищата на Крим.

Тези продажби подкопават разрушената от войната икономика на Украйна и осигуряват на Русия приходи за финансиране на пълномащабната инвазия, която Москва започна преди повече от две години.

За 2023 г. "Схеми" и партньорите им документират руски продажби на близо 35 000 тона пшеница, ечемик, царевица и грах от Херсонска област и Крим при намалени митнически ставки.

Хакнати документи от администрацията в Херсон, изтекли руски митнически данни и информация от онлайн търговската база данни Import Genius потвърждават ролята на поне четири руски компании - Агро-Фрегат, Палада, Сим-Транс Груп и ТД Фрегат - в тези сделки.

Една от тези компании, Pallada, има връзка с главния изпълнител на строителството на огромен жилищен комплекс на руското черноморско крайбрежие, известен като "дворецът на Путин".

Въпреки че руските митнически документи и документите на окупационната администрация показват, че по-голяма част от продуктите идва по-скоро от Херсонска област и Крим, отколкото от Русия, не е ясно дали купувачите някога са поставяли под въпрос произхода им. Никой от тях не се съгласи да коментира въпроса.

Как се случва

Херсонска област се похвали с рекордна реколта от 3,1 млн. тона зърно през 2021 г. - награда, която привлече руски фирми, след като руските сили окупираха части от южния регион през 2022 г.

Русия и Украйна са две от най-големите износителки на зърно в света.

Сателитни данни от 2022 г. показаха, че камиони пътуват от Херсон и съседната Запорожка област към Крим за транспортиране в чужбина.

През 2023 г. руските компании са изпратили селскостопански продукти от Херсонска област на стойност около 6,2 млн. евро (6,7 млн. долара) с отстъпка от руските митнически ставки или безмитно, според руски митнически данни и договори от администрацията на окупатора.

Владимир Салдо, бивш кмет на град Херсон в контролираната от Русия администрация, има право да одобрява или отхвърля решенията на комисията, която определя тези отстъпки. През 2023 г. около десетина руски компании са подали заявления за специалните цени.

Решенията на комисията дават възможност на "Схеми" и неговите партньори да проследят незаконните продажби на руски компании на селскостопанска продукция от Херсон в чужбина.

Европейският съюз

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Европейският съюз (ЕС) забрани вноса на руски стоки на стойност над 91,2 млн. евро, но позволи търговията между Русия и ЕС с храни и здравни продукти, "за да не навреди на руското население".

Това означава възможност за руската компания Агро-Фрегат, износител на едро на селскостопански продукти, чиито вагони украинската служба на RFE/RL е снимала в Крим.

Вагон за превоз на зърно на ростовската компания "Агро-Фрегат" в пристанище Феодосия, юни 2023 г.
Вагон за превоз на зърно на ростовската компания "Агро-Фрегат" в пристанище Феодосия, юни 2023 г.

В статия от 2022 г. Олексий Макеев, специален пратеник на украинското външно министерство по въпросите на санкциите, осъжда Агро-Фрегат, базирана в югозападната руска Ростовска област, и седем други руски фирми за износ на "крадено зърно" от Украйна.

В това число влиза и грахът. Данните за руския износ показват, че през септември 2023 г. Агро-Фрегат изпраща, като част от 4500-тонна пратка за Испания, близо 2674 тона грах от кримското пристанище Севастопол. Агро-Фрегат получава руски сертификати за качество за кримския грах от 2022 г. насам, според Федералната служба за акредитация на Русия.

През 2022-23 г. Испания се нарежда на второ място след Турция като вносител на грах, изнасян от Русия, съобщи руската информационна агенция Интерфакс.

Товарен манифест, получен от SeaKrime, част от групата Миротворец, идентифицира испанския клиент на Агро-Фрегат като Cereales Y Harinas Garsan S.L., компания в югоизточния испански град Лорка, която твърди, че разпространява хранителни продукти в 12 държави. Cereales Y Harinas Garsan не отговори на искането за коментар.

В телефонен разговор със "Схеми" на 25 май главният изпълнителен директор на Агро-Фрегат Дмитрий Лапкин отрече да е знаел за доставки от Херсонския регион.

Турция

Агро-Фрегат обичайно изнася от Херсонска област. През юни и юли 2023 г. тя е поискала разрешение да изнесе 25 000 тона пшеница и меслин - смес от зърнени и бобови култури, на преференциални цени. Купувачът, според документите на администрацията по заетостта, е турската компания Velar Tarim Sanayi ve Tic. A.S (Велар), със седалище в град Адана.

Турция, която изнася военни стоки за Украйна, се нарежда през 2022-23 г. на първо място като основен вносител на зърно, изнасяно от Русия, по данни на консултантската компания в областта на агробизнеса APK-Inform.

Според маршрута, потвърден чрез проследяване от сайта MarineTraffic, най-малко 9554 тона пшеница и меслин за Велар пътуват на 7 август 2023 г. от Севастополския залив на Крим до руското пристанище Кавказ на Керченския проток на борда на кораба Алфа М. Оттам, два дни по-късно - до турското средиземноморско пристанище Мерсин на борда на кораба Св. Олга.

Велар не отговори на въпросите за тази пратка.

Азербайджан

Южнокавказкият съюзник на Турция - Азербайджан, който има тесни връзки с Москва, но и се определя като "верен и скъп приятел на Украйна", също е редовен клиент на руска пшеница, открадната от Украйна.

Вносът на пшеница, класифицирана като руска, изпреварва петролните продукти през 2022 г. като основен руски внос на Азербайджан, оценен на 294 млн. долара, според сайта за търговски данни OEC.

Базираната в Москва Сим-Транс Груп се описва като един от трите най-големи износители на пшеница за Азербайджан. През 2023 г. тя е изнесла за регистрираната в Баку компания Диба зърно на стойност малко под 410 000 долара, според официалната руска база данни за външна търговия.

Произходът на всички тези доставки на пшеница е неясен. Но през 2023 г. Сим-Транс Груп получава разрешение от комисията да изпрати на Диба до 2200 тона зърно от Херсон, показват документите на окупационната администрация.

Сим-Транс Груп не отговори на телефонни обаждания относно тази доставка. Диба също не е отговорила на молбите за коментар.

Иран и Сирия

Една от руските компании, Палада, която през 2023 г. е изпратила поне 15 400 тона херсонски ечемик по намалена руска митническа ставка до иранското пристанище в Персийския залив Бандар Имам Хомейни, има далечна връзка със санкционирания хърватски бизнесмен Крешимир Филипович.

За него руските медии съобщават, че е участвал в изграждането на луксозно имение в Геленджик на руското черноморско крайбрежие, за което се твърди, че е построено за руския президент Владимир Путин.

Палада е регистрирана като търговец на едро на зърно в югозападния руски град Ростов на Дон няколко седмици преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Нейният миноритарен собственик е Мегаполис-Инвест - руска фирма за корпоративен мениджмънт, която преди това е контролирала дружеството Уейвформ Инвестмънтс, чийто мажоритарен собственик преди това е бил Филипович, според бизнес базата данни KonturFocus.

Независимата медия Проект идентифицира фирма, собственост на Филипович - Велесстрой, като главен изпълнител на строителството на "двореца на Путин". Степента на участие на Филипович в Палада, ако има такова, не е ясна.

Според руския бизнес регистър СБИС мажоритарен собственик на фирмата е 47-годишният московчанин Сергей Кузнецов. Той не отговори на въпроса на Вьорстка от 31 май, отправен през Телеграм, дали е номиналният собственик на Палада в полза на Мегаполис-Инвест и на Филипович.

Друг руски износител - базираното в Москва дружество ТД Фрегат, също отказа коментар. През май 2023 г. то получава отстъпка от митническите такси за 3000 тона царевица от Херсон като част от износ на 8000 тона от Крим за сирийското пристанище Латакия. ТД Фрегат, която твърди, че "е специализирана в сложни операции в зърнената промишленост", не отговори на искането за коментар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG