Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Тръгна военната помощ от САЩ за Украйна. Светът вижда, че в България се потъпкват права


Снимка от протест пред сградата на МВР, организиран от сдружение БОЕЦ. Протестът се проведе по повод ареста на журналиста Димитър Стоянов. Гражданите поискаха оставката на МВР министъра Калин Стоянов.
Снимка от протест пред сградата на МВР, организиран от сдружение БОЕЦ. Протестът се проведе по повод ареста на журналиста Димитър Стоянов. Гражданите поискаха оставката на МВР министъра Калин Стоянов.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Военната помощ от САЩ пътува за Украйна
  • България потъпква права
  • Джак Никълсън

Сенатът на американския Конгрес одобри дълго отлагания пакет с военна помощ за Украйна от близо 61 милиарда долара, а няколко часа по-късно президентът Джо Байдън подписа законодателството. Така към Киев вече пътуват чаканите от украинската армия оръжия и снаряди.

Докато очакват помощта, украинските сили извършиха нова атака с дронове по руски рафинерии и складове.

Парламентът и арменският геноцид

Парламентът почете паметта на жертвите на арменския геноцид с минута мълчание. В сряда се отбелязаха 109 години от масовото изтребление. Депутатите от Движението за права и свободи (ДПС), което е създадено с цел да защитава интересите на етническите турци в България, не присъстваха в залата по време на парламентарните декларации.

По-късно депутати от ДПС и ГЕРБ внесоха законодателни промени за пълната забрана на хазарта по телевизията, радиото и онлайн пространството. Действията им бяха определени като предизборен трик, защото внасянето в последния момент преди изборите означава, че вероятно промените няма да бъдат приети.

В сряда вечерта съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев казаха, че са внесли искане за оставката на председателя на парламента Росен Желязков от ГЕРБ. Те посочиха като причина злоупотреби със служебно положение. Искането им е внесено заедно с БСП.

Карат се, но може пак да се съберат. ГЕРБ и ДПС поискаха избори и ги получиха, а ПП-ДБ не затвориха вратата за нови разговори с тях. Вляво обаче има промени - Ваня Григорова събра своя формация. Какво ще се случи след изборите? Не пропускайте мнението на политолога Огнян Минчев, който говори с Генка Шикерова. Целият разговор може да изгледате тук, а ако не сте се абонирали за YouTube канала ни, ви препоръчвам да поправите грешката си.

Критични доклади за България

В България се разширява практиката за завеждане на стратегически „дела шамари“ срещу медии и журналисти като форма на тормоз и спиране на неудобни разследвания. Заедно с това за България остава проблем нарушаването на правата на ЛГБТ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства.

Това се посочва в годишния доклад на Амнести Интернешънъл.

Корупцията, полицейското насилие и дискриминацията продължават да са основни проблеми в България и водят до нарушаване на правата на човека. Това пък се казва за България в ежегодния доклад на Държавния департамент на САЩ.

Даная и Димитър Стоянов

Прокуратурата е прекратила досъдебното производство по отношение на директора на "Пирогов" Валентин Димитров за смъртта на 15-годишната Даная Кулева заради липса на данни за престъпление. От държавното обвинение уточниха, че производството, свързано със смъртта на Даная, не е прекратено.

Майката на Даная Ани Стоянова се срещна с новата здравна министърка Галя Кондева. Стоянова каза, че е „останала с впечатлението“, че решението на Кондева да отмени заповедта за уволнение на Димитров не е нейно решение.

В същото време журналистът Димитър Стоянов от разследващия сайт BIRD вече е обвиняем за хулиганство и закана за убийство с пистолет. Той беше пуснат на свобода срещу гаранция. Междувременно се появи дълъг запис на сблъсъка му с данъчен служител, заради който Стоянов беше задържан и обвинен.

Заради ареста в сряда вечер десетки граждани се събраха на протест, организиран от гражданското движение "Боец" пред сградата на МВР с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов.

Няколко препоръки

Остарели, в лошо състояние, позакъснели, но все пак могат да свършат работа, макар и вероятно не в най-горещите точки на фронта в Украйна. Стоте бронетранспортьора, които България дари на нападната от Русия страна, вече се ремонтират. Георги Ангелов разказва как точно става това.

„Живеем на дъното на океан от въздух” - казва Еванджелиста Торичели, физик, математик и човек, който през ХVІІ век изобретява барометъра и разбива представата, че празно пространство не съществува. За неговия живот разказва Пламен Асенов в рубриката Малки истории за велики европейци.

Има една история, покрай която се виждат основните проблеми на българското правосъдие. Това е историята на съдия Владислава Цариградска. Тя е била заплашвана от трима души – от Нотариуса и от двама професионални юристи. Когато тя се оплаква, прокурорите не я чуват. Историята разказахме накратко в това видео.

„Животът днес върви напред, а не назад“, се пееше в една популярна песен. Само че тук сме все още в 2004-та и на хората им отнемат колите, задето са пушили марихуана преди пет дни. Проблемът обаче не е с частен характер, защото говорим за всекидневна корупция и полицейски произвол, пише Светла Енчева за Тоест.

Човек на деня

Той вече не се появява на екран, но остава един от най-големите актьори на 20 век. На 22 април звездата от "Сиянието" и "Полет над кукувиче гнездо" Джак Никълсън навърши 87 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG