Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Трифонов е последната надежда на Борисов и Пеевски. Защо Радев рисува чуждо лице на България


 Лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов.
Лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Само ИТН и ДПС преговарят с ГЕРБ
  • Борисов предложи Рая Назарян за шеф на парламента
  • Радев подменя образа на България пред света

Парламентът започва работа от днес, но вече е ясно, че само ДПС и "Има такъв народ" (ИТН) ще преговарят с ГЕРБ за съставяне на правителство с мандата на партията. Това е равносметката от инициираните от съпартийците на Бойко Борисов първи срещи с другите парламентарни сили.

Дотук се стигна, след като „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), „Възраждане“, БСП и „Величие“ отказаха да преговарят с ГЕРБ за правителство.

Борисов нападна всички, които отказаха да преговарят с партията му, но за сметка на това постави ново условие – за председател на парламента да бъде избрана Рая Назарян.

Той каза още, че „към днешна дата“ не е възможно съставяне на правителство.

Така изглежда, че въпреки победата на изборите, Борисов няма причини за радост. В това кратко видео събрахме основните причини за това.

На преговорите в Европа нещата също не тръгнаха по вода. Европейските лидери все още не са постигнали съгласие кой ще заеме висшите постове в Европейския съюз. Това каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след официална вечеря на лидерите на страните от блока.

Делото „Даная“ и делото срещу педофила от Сливен

Болница „Пирогов“ е осъдена на последна инстанция да даде на фондация „Даная“ подробна информация за заседанието на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи по случая „Даная“.

От заседанието в началото на годината изтече запис, в който се чува как ръководители на болницата обсъждат как да излязат неопетнени от случая „Даная“ и отправят заплахи към хората зад едноименната фондация.

Фондацията носи името на 15-годишното момиче, което почина в „Пирогов“ през пролетта на миналата година. Според близките ѝ смъртта е причинена от неглижиране, а лекарите отричат това.

Българската съдебна система е на колене пред доказан педофил. Почти две години след като 14 деца подават жалби и свидетелстват срещу него, съдът отказва да даде ход на делото.

В Студио България с Генка Шикерова говориха Стойко Славов, един от защитниците на децата, и Росица Кратункова от Фондация „За Надежда“. Не пропускайте разговора им.

За още интервюта с интересни личности абонирайте за канала ни в YouTube. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в Spotify.

Украйна и Русия

Няколко петролни складове се запалиха след украинска атака с дронове във вторник сутринта в град Азов в руската Ростовска област.

Стратегическото командване на украинската армия съобщи, че силите ѝ са повредили 15 руски системи за противовъздушна отбрана (ПВО) в окупирания Крим от май насам. Засегнати са руски противовъздушни дивизиони С-300, С-350 и С-400.

Руската атомна подводница „Казан“ и група военноморски кораби напуснаха пристанището на кубинската столица Хавана след петдневен престой.

Те акостираха в залива миналата седмица на фона на последната заплаха на руския президент Владимир Путин, че Москва може да предприеме "асиметричен отговор" към западни съюзници на Украйна, като разположи свои далекобойни оръжия на територията на техни съседни страни.

Над 90 държави два дни обсъждаха пътя към мир в Украйна. Русия не беше поканена. Путин се опита да омаловажи срещата и да постави свои условия. Китай не присъства, но може да се замисли къде е интересът му. Какво всъщност се случи в Швейцария и може ли да накара Кремъл да преговаря? Отговорите са тук.

Няколко препоръки

Президентът Румен Радев отдавна има позиции за Украйна, различни от тези на ЕС, НАТО и на правителство и парламент в България. Сега вече пласира алтернативните си виждания и на международната сцена. Как влияе Радев на начина, по който светът вижда България? Катерина Василева разказва.

Кандидатка за депутат се усъмнява, че на последния вот не са отчетени стотина преференции за нея. Броят им не е толкова голям, но е достатъчен да промени резултата - с тях тя би влязла в парламента. Сигнализира ЦИК, но комисията отказва проверка - без мотиви. Какво се случи с вота за Таня Андреева?

За втори пореден месец НСИ отчита спад на цените. През май месечната дефлация е 0,2%, след 0,3% намаление на ценовия индекс през април. Лъчезар Богданов от ИПИ пише какво се случва с инфлацията в България.

Човек на деня

Той се интересува от физика и шах. Затова и пътят му към баскетболния връх започва със съмнения - може ли някой толкова умен да бъде професионален баскетболист? Оказва се, че да. В понеделник Джейлън Браун стана най-полезен играч на финалите на НБА и е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG