Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Главчев стана и външен министър. Съветският паметник остана без надпис. Григорова ще се пробва за депутат


Ваня Григорова по време на пресконференция на местните избори в края на 2023 г.
Ваня Григорова по време на пресконференция на местните избори в края на 2023 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Защо Ваня Григорова се кандидатира за депутат?
  • Какво е нередно в договора с „Боташ“?
  • Защо Васил Василев съди Александър Морфов?

Служебният премиер Димитър Главчев официално пое и поста на външен министър. Това се случи, след като Румен Радев подписа указ за промени в служебния кабинет.

С него беше заменен и земеделският министър. На мястото на Кирил Вътев на поста застава досегашният шеф на фонд „Земеделие“ Георги Тахов.

Промените идват по-малко от две седмици, след като служебното правителство пое властта.

В същия ден беше сменен и директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Начело на организацията застава Георги Йорданов, който е бивш шеф на закритата Държавна комисия по хазарта и е бил съветник и шеф на кабинета на министъра на финансите по време на два от кабинетите на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.

Между много промени в кабинета и държавните дружества изпъква стабилността на Калин Стоянов на поста вътрешен министър. Според Мария Габриел от ГЕРБ именно искането на ПП-ДБ за смяната му при неслучилата се ротация с Николай Денков е причина за провала на преговорите и предсрочните избори. Вижте кой е Калин Стоянов в това кратко видео.

Ваня Григорова ще се кандидатира за депутат

Бившата синдикалистка и настоящата общинска съветничка от БСП Ваня Григорова ще се кандидатира за депутат. Това каза самата тя в понеделник.

До изборите обаче няма достатъчно време за учредяване и регистриране на нова партия. Това означава, че тя ще трябва да използва регистрацията на друга партия. В края на миналата година на местните избори Григорова стигна до балотаж с настоящия кмет на София - Васил Терзиев. Тогава тя беше подкрепена от БСП и други леви, проруски и националистически формации.

Самата тя често заема проруски позиции в публичните си изяви.

Войната в Украйна и военната помощ от САЩ

Пакетът с нова военна помощ от САЩ за Украйна вече е на финалната права. Какво включва той? Кога ще се доставят оръжията? И защо изпращането им е толкова спешно? Отговорите са тук.

Министрите на външните работи и на отбраната на Европейския съюз (ЕС) казаха в понеделник, че спешно търсят начини да осигурят повече средства за противовъздушна отбрана (ПВО) на Киев. В същото време обаче те не дадоха конкретни обещания за осигуряване на ракети „Пейтриът“, на които разчита армията на Украйна.

Въздушен боен дрон неутрализира наземен военен дрон, докато разузнавателен дрон заснема операцията. Ще стане ли скоро това обичайна ситуация на фронтовата линия? Летателните безпилотни апарати са на въоръжение отдавна, а опитите с машини по земя продължават от десетилетия. Докъде стигат тестовете? Не пропускайте тази история.

Израел, Иран и Газа

Ще започне ли война между Израел и Иран? Този въпрос излезе напред в последните дни и отклони вниманието от войната в Газа. Там Тел Авив не спира атаките. Как изглежда ситуацията към момента можете да прочетете тук.

В продължение на години Израел и Иран воюваха "на тъмно". Войната в Ивицата Газа обаче доведе до ескалация на сблъсъка помежду им. Може ли да се стигне до голям конфликт, в който да се намесят и други държави? Димитър Бечев анализира темата.

Избори в Полша и Северна Македония

Много градове в Полша ще имат кметове от проевропейската партия на премиера Доналд Туск. Това стана ясно от резултатите от втория тур на местния вот в страната, който се проведе в неделя. Партията на Туск „Гражданска коалиция“ спечели контрола над повечето общински съвети и така затвърди позициите си, след като през 2023 г. спечели и парламентарните избори в страната.

В сряда започва първият кръг на президентските избори в Северна Македония. На него ще се състезават седем кандидати, а в основата на дебата остават присъединяването на страната към Европейския съюз (ЕС) и добавянето на българското малцинство в конституцията. Кои са кандидатите, какво говорят и кой се очаква да победи? Отговорите са тук.

Няколко препоръки

България плаща близо 500 000 долара на ден за достъп до втечнен газ от Турция, но не го използва. Договорът е за 13 г. без клауза за предоговаряне. Парите се дължат и без доставки. Дори да ги има, газът може да се окаже руски. Споразумението е в прокуратурата, разследва го и ЕК. Какво още знаем?

Какво е да изминеш целия страшен път от зависимост до излекуване. И колко е важна не само институционалната, но и обществената подкрепа и най-вече разбиране. Преди това обаче темата трябва да присъства в публичния разговор. Не пропускайте това интервю на Надежда Цекулова с Кристина Янкулова, бивша наркозависима за Тоест.

Шефът на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев е завел дело срещу режисьора Александър Морфов за 100 хил. лв. Съпругата на Морфов, който беше уволнен от театъра от Василев, Рени Врангова определи иска като „дело шамар“, пише Медиапул.

Човек на деня

Той завършва "Информационни технологии", но истинската му любов остават музиката и видеоигрите. Композира саундтрака на популярната "Baldur's Gate 3". В началото на този месец спечели престижната награда БАФТА. Той е Борислав Славов и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG