Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Евроатлантиците от ДПС харесаха проруската Йончева. Парламентът е в предизборна кампания


Елена Йончева
Елена Йончева

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Защо беше задържан Димитър Стоянов?
  • Защо се заговори за коклюш?
  • Кой ще управлява здравното министерство?

Журналистът Димитър Стоянов от разследващия сайт BIRD беше задържан за хулиганство и заплаха с оръжие в понеделник. По-късно му беше повдигнато обвинение за хулиганство и закана с убийство, а във вторник вечерта Стоянов беше освободен срещу гаранция.

МВР разпространи кратък запис от охранителна видеокамера, на който се вижда как непознат мъж тръгва към Стоянов в гръб, а журналистът се обръща и вади пистолет.

Това се случва на фона на заведено от вътрешния министър Калин Стоянов гражданско дело за клевета срещу журналиста и колегата му от BIRD Атанас Чобанов.

Парламент с мисъл за избори

Заседанията на парламентарните комисии във вторник се превърнаха в активна предизборна кампания. Депутатите, които членуват в тях, се занимаваха основно с това да се нападат помежду си и да ехидничат и по-малко работеха по същество.

Първото заседание на временната комисия за „Турски поток“, която трябва да провери обстоятелствата около изчезването на Пътната карта за развитие на газопреносната система на страната от 2017 г., беше пълен провал. До това се стигна, след като председателят на парламента Росен Желязков от ГЕРБ промени дневния ред на комисията, а впоследствие членовете ѝ не свършиха никаква работа, защото се караха кой трябва да бъде изслушан.

В крайна сметка парламентарната група на ПП-ДБ проведе среща с групата BG Elves, Илиян Василев и журналиста Николай Стайков, които откриха и публикуваха Пътната карта и имат множество разследвания за нередностите около „Турски поток“.

Във временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, говориха бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров и бившият вътрешен министър Бойко Рашков. Тодоров каза, че е виждал обвинения за контрабанда Стефан Димитров, когато той е идвал за срещи с Рашков в министерството. Рашков каза, че срещите са били свързани със свидетелства за продаване на гласове и са били извън периода, за който прокаратурата разследва Димитров за контрабанда.

Комисията за дейността на Глеб Мишин, която разследва неправеморено раздаване на български паспорти, проведе закрито заседание. След него съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов каза, че за последните три или четири години има 343 преписки на кандидати за българско гражданство от Русия, за които е установено, че са използвали фалшиви документи.

На политическата сцена за предстоящите избори се появяват нови участници. Какво ще се случи след изборите и ще се сближат ли ГЕРБ и ДПС още повече? За това говори политологът Огнян Минчев в Студио България с Генка Шикерова. За още интервюта с интересни личности абонирайте за канала ни в YouTube. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в Spotify.

Очаквано „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ съобщиха, че ще се явят заедно на парламентарните и европейските избори през юни.

Ваня Григорова и Елена Йончева

Ваня Григорова се регистрира във вторник за участие в предсрочните парламентарни избори. Тя ще се яви на вота като лидерка на коалиция „Солидарна България“, в която участват три формации - „Изправи се.бг“ на Мая Манолова, „Българска левица“ и „Обединена социалдемокрация“, въпреки че е общинска съветничка от БСП.

Настоящата евродепутатка от квотата на БСП Елена Йончева беше номинирана за кандидат за европейските избори от структурата на ДПС в Благоевград. Тя прие издигането си като признание за постигнатото за България в Брюксел.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че Григорова е лъгала и е предала „хора и идеи“ и че зависимостите на Йончева са лъснали.

Борбата с коклюша и назначенията в здравеопазването

Откъде изобщо дойде темата "коклюш"? Тази болест се смята за забравена, за нея отдавна има ваксини. Само че заболяването се връща. Броят на заболелите расте. Родители се уплашиха, след като две бебета починаха. Най-много заразени има сред учениците. Видка Атанасова разказва.

Служебното правителство набързо направи сериозни промени в администрацията. Това се случи и в Министерството на здравеопазването, в което се върнаха добре познати лица, някои от които са свързани с ГЕРБ, пише Надежда Цекулова.

Две препоръки

Повтарят го толкова често, че вече звучи като развален грамофон. Обвиненията към Украйна в "нацизъм" се леят безспир от руския ефир, печат, социални мрежи, от устата на президент и на официални лица вече няколко години. До какво доведоха? Отговорите са тук.

Тя е само на 19 години и вече е първият български автор, спечелил най-големия международен поетичен конкурс “Мили Дуели” (Mili Dueli). Намира вдъхновение в природата и в хората. Тя е Божана Славкова и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG