Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов хареса договора на Радев с "Боташ". България е шампион по съветски паметници


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев. Снимката е архивна.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев. Снимката е архивна.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Военната помощ от САЩ за Украйна
  • Служебното управление
  • Договорът с "Боташ"

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри нов пакет с помощ за Украйна на стойност от 61 милиарда долара. Той е част от общо 95,3 млрд. долара помощ за съюзниците на Вашингтон, сред които са още Израел и Тайван.

Помощта трябва да бъде одобрена и от Сената, което се очаква в следващите дни.

Новината предизвика позитивни реакции от съюзниците на САЩ и благодарност от страна на украинския президент Володимир Зеленски. Малко по-рано той поиска от Запада допълнителни системи за противовъздушна отбрана.

Заедно с помощта за Украйна и Израел Камарата на представителите одобри и закон, който ще позволи на администрацията на президента да конфискува руски суверенни активи, които са замразени в САЩ.

Главчев се самопредложи за външен министър

Димитър Главчев се самопредложи за министър на външните работи. До това се стигна, след като преди дни служебният премиер поиска освобождаването на настоящия външен министър Стефан Димитров от поста, а след това президентът Румен Радев отказа да назначи на същата позиция зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов.

В четвъртък ви разказахме за голямата „метла“, с която служебният кабинет уволнява много хора на ключови позиции и назначава такива, за които изглежда, че имат различни връзки. Историята продължава с уволнения на областните управители и назначаване на зам.-министри, свързани с политически и бизнес кръгове.

В същото време няма да се бърза с назначаването на нов главен секретар на МВР – позиция, която е от ключово значение при провеждането на избори. Титулярът на поста Живко Коцев беше освободен преди седмици, а малко по-късно се оказа в ролята на обвиняем за участие в престъпна група, след като по-рано беше свързан с обвиняеми за контрабанда служители на Агенция „Митници“.

Случайно или не в събота властите се похвалиха, че са заловили 402 кг. хероин на „Капитан Андреево“. Това е най-голямото количество дрога, задържано от българските власти в последните 5 години. На пресконференцията със служебни министри и шефове на няколко ключови институции, дрогата беше поставена на камара в чували пред масите, на които стояха представителите на държавата.

Борисов хареса договора на Радев с „Боташ“

Парламентът реши в петък договорът между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ" да бъде даден на прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Депутатите също така поискаха Министерството на енергетиката да предоговори условията по договора. Там обаче министър е Владимир Малинов, който като шеф на „Булгартрансгаз“ го подписа преди година.

Бойко Борисов видя в договора, сключен от служебното правителство на Румен Радев с премиер Гълъб Донев, добра възможност. Според лидера на ГЕРБ договорът може „сега да изглежда неизгоден“, но в бъдеще, при евентуални нови санкции срещу Русия, той ще стане изгоден.

Израел, Иран, Газа и един фотограф

Израел предприе подозрително малка атака срещу Иран в отговор на безпрецедентното въздушно нападение на Техеран в началото на миналата седмица. Според експерти тя има за цел да деескалира нарастващото напрежение, като същевременно изпраща ясно послание на Иран. Не пропускайте този анализ.

Рискът за пряк военен сблъсък между двете страни се увеличава. Коя от тях има превъзходство? Отговорите са тук.

В неделя Израел нанесе нови удари срещу град Рафах в южната част на Ивицата Газа. Според местните власти, контролирани от Хамас, след него са загинали 13 души, сред които и 9 деца.

Той от години документира жертвите на конфликта между израелци и палестинци. Желанието му е да покаже на света истинското въздействие на войната, особено върху децата. Фотографът Мохамед Салем е Човек на деня на Свободна Европа.

Няколко препоръки

Двама фотожурналисти. Няколко обектива. Години наред пътувания по света. Достъп до тайни места, които улесняват забогатяването. Проектът "The Heavens" разказва какво са офшорните зони и как функционират. Иван Савчев разказва.

Законни ли са абортите в Германия? Вероятно ще се учудите, но в общия случай отговорът е не. Заради остаряло законодателство те все още могат да се преследват като престъпления. Сега нова експертна комисия препоръча забраната да бъде премахната. Но ще се случи ли това? Не пропускайте тази история.

"Ние сме шампиони в Европа - единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия окупаторка. Няма такава друга държава в Европа". Това каза в интервю за бТВ историкът Евелина Келбечева.

И едно за десерт

Знаете ли, че хората, които пазят паметта на българската държава, са на изчезване? Архивистите може да не спасяват човешки животи, но без тях няма да има кой да събира историята ни. Не пропускайте това видео за хората, които работят в Държавната агенция „Архиви“.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG