Връзки за достъпност

Извънредни новини

Върховният съд отмени отказа на агенцията за бежанците да даде статут саудитски дисидент


Абдулрахман ал-Халиди
Абдулрахман ал-Халиди

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Административен съд - София град (АССГ) да се отмени отказът на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) да предостави статут на бежанец и хуманитарен статут на саудитския гражданин Абдулрахман ал-Халиди.

Според ВАС преписката трябва да върне на агенцията за ново произнасяне, съобразено с мотивите на съда и с обсъждане на представените от кандидата доказателства, че в Саудитска Арабия той е застрашен от несправедлив съдебен процес и изтезания.

Новината идва, след като през март се проведе протест с призив Абдулрахман Ал-Халиди да не бъде екстрадиран в родината си, каквато заповед е издадена от българските власти в началото на годината.

30-годишният мъж, който в продължение на десетилетие е разобличавал нарушенията на правата в Саудитска Арабия, търси убежище в България през октомври 2021 г., след като преди това 7 години е живял със семейството си в Турция.

Тук обаче той е задържан, изпратен е в Специалния дом за временно настаняване на чужденци в столичния квартал Бусманци и получава отказ да получи статут на бежанец и хуманитарен статут.

Според българските власти саудитецът не е доказал, че има опасност в родината му да бъде подложен на изтезания или да бъде екзекутиран.

Той е бил част и от саудитското движение Electronic Bees, създадено от убития журналист Джамал Хашоги, което се опитва да се противопостави на просаудитските правителствени пропагандни кампании и онлайн армии от тролове.

Сега от ВАС потвърждават извода на първоинстанционния съд от януари, че действията на агенцията за бежанците противоречат на решение на Съда на ЕС от 2022 г. за предоставяне на такъв статут.

Правозащитната организация Български хелзинкски комитет (БХК) вече излезе с позиция, че връщането на Абдулрахман ал-Халиди "би било грубо нарушение на ангажиментите на България по международното право по правата на човека".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG