Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите наложиха пълна забрана на продажбата на райски газ на физически лица


Пълнители с диазотен оксид, познат като райски газ (илюстративна снимка).
Пълнители с диазотен оксид, познат като райски газ (илюстративна снимка).

Парламентът прие в сряда на второ четене забрана на продажбата на диазотен оксид, известен като райски газ, както и на пълнители с него на физически лица. От закона са изключени единствено едноличните търговци, които продават веществото на други търговци. Поправката беше приета със 105 гласа "за" срещу 47 "против" и 12 "въздържал се".

Това става факт, след като през 2022 г. Народното събрание забрани продажбата на райски газ на непълнолетни. Това обаче не даде резултат и масовата продажба на балони, с които се диша диазотен оксид продължава, включително на напълнолетни. Само преди дни огради на училища в София бяха облепени с реклами на райски газ.

С последните промени в Закона за здравето, приети на второ четене, се забранява изцяло продажбата на диазотен оксид, включително онлайн. Изключение е направено само за еднолични търговци, чийто предмет на дейност включва продажбата на райски газ на търговци.

Който наруши забраната, ще се наказва с глоба от 5000 до 10 000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение санкцията става от 10 000 до 20 000 лв.

Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, глобата е от 20 000 до 30 000 лв. Ако нарушението е извършено в заведение, както и при повторно извършване на едно и също нарушение, санкцията варира между 30 000 до 40 000 лв. Предвижда се и затваряне на търговския обект.

По време на дискусията бившата председателка на БСП Корнелия Нинова разкритикува редакцията на новия законов текст, като посочи, че той е лобистки и зад него прозират търговски интереси.

Костадин Ангелов от ГЕРБ отхвърли нейните обвинения и подчерта и посочи, че ако не се допусне продажба на райски газ на еднолични търговци, много медицински и стоматологични кабинети няма да могат да осъществяват обща анестезия.

Александър Симидчиев от ПП-ДБ добави, че изключението от забраната важи само за тези търговци, които са декларирали в Търговския регистър продажбата на райски газ като основна дейност. По думите му тези търговци ще са под особен надзор и ще могат да продават само на търговци. Симидчиев допълни, че досега нямаше такъв режим на регистрация в предмета на дейност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG