Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пожари горят в няколко района в страната. Огънят на Витоша е потушен


Екип пожарникари пристигат край Благоевград, където възникна пожар в района на полигона в близост до разклона за благоевградското село Церово. 2 август 2024 г.
Екип пожарникари пристигат край Благоевград, където възникна пожар в района на полигона в близост до разклона за благоевградското село Церово. 2 август 2024 г.

Сложна остава пожарната обстановка в страната, съобщи БТА в събота вечерта.

Все още се работи за потушаване на пожарите в област Благоевград, включително до село Голешово в планината Славянка на българо–гръцката граница и в село Сенокос, община Симитли. Пожари горят още в Пирин планина и област Кюстендил.

В неделя стана ясно, че огънят в планина Витоша край пернишкото село Чуйпетлово е потушен.

Новината идва на фона на множество пожари, които възникнаха в цялата страна и опустошиха стотици хиляди декари през последните седмици.

Пожарът в община Струмяни в Благоевградска област е локализиран, а бедственото положение отменено. Жителите на селата Кърпелево и Цапарево са се върнали по домовете си. Пожарът край симитлийското село Сенокос е овладян от едната страна. Положението на българо-гръцката граница в планината Славянка все още е сложно.

Нов пожар е възникнал в района на връх Синаница в Пирин планина, като огънят е предизвикан от мълния, която е паднала под връх Шаралия. Теренът е труднодостъпен.

В област Кюстендил гори пожар край селата Илия и Църварица. Към момента са засегнати около 1000 декара самозалесила се иглолистна гора. Пожарът е динамичен, а теренът е високопланински и труднодостъпен.

БТА съобщи в неделя, че пожарът, избухнал в труднодостъпна местност в планината Витоша над пернишкото село Чуйпетлово, е напълно потушен. По-рано в област Добрич друг пожар опустоши 1500 декара широколистна гора край село Лозница, община Генерал Тошево близо до границата с Румъния. Огънят там също е потушен.

В гасенето на огъня участват пожарникари, военнослужещи, горски и доброволци. Включиха се и военни хеликоптери.

Според данни на Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS), цитирани от директора на „Асоциация общински гори“ Тихомир Томанов, България е на втората най-засегната страна от горски пожари в Европа след Кипър през 2024 г.

По думите на Томанов близо 40—50 % от горите в България попадат във високорисковата категория за горски пожари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво точно се случи на 9 септември 1944
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
XS
SM
MD
LG