Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ето примери. В какво "Възраждане" вижда ЛГБТ пропаганда


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и депутатът от партията, автор на анти-ЛГБТ закона - Даниел Проданов. Колаж.
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и депутатът от партията, автор на анти-ЛГБТ закона - Даниел Проданов. Колаж.

Картинка с цветовете на дъгата. Книга за родители, не за деца. Единична брошура в лекарски кабинет. Ето какво "Възраждане" и поддръжниците ѝ наричат "пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация", за да я забранят. Нищо, че такава пропаганда всъщност няма.

Преди месец Народното събрание прие набързо и с огромно мнозинство спорен закон, който забранява в училище да се говори за ЛГБТ общността - лесбийки гейове, бисексуални и транссексуални хора.

Предложението е на проруската партия "Възраждане", а забраната е по руски модел, вече пренесен и в други страни, които са в криза на демокрацията - като Унгария и Грузия.

Анти-ЛГБТ законът предизвика широк международен отзвук, а в България - и протести.

В българските училища пропаганда няма, още по-малко ЛГБТ пропаганда, твърдят училищни директори, учители, както и самото образователно министерство, но позицията им не беше взета под внимание.

"Самият закон е послание към обществото, че този тип пропаганда няма да бъде добре приета там, където се опитва да бъде прокарана", каза пред Свободна Европа авторът на закона Даниел Проданов от "Възраждане".

По думите му ЛБТТ пропагандата в училище "отдавна съществува". Той посочи за пример "доказателствата, представени в пленарната зала както от колеги от "Възраждане", така и от представители на други партии материали".

По време на дебатите като подвеждащи примери на "пропаганда" в училище бяха показани една книга за родители - от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, и една брошура за лесбийки - от вече бившата лидерка на БСП Корнелия Нинова.

Законът беше гласуван, но без отговор остана ключовият въпрос за примери за установена ЛГБТ "пропаганда" в учебни заведения. Ако такова нещо няма, би било странно да се забранява.

Вносителите няколко пъти бяха подканени да назоват конкретни училища или детски градини, но те не дадоха нито един пример - нито при обсъжданията в парламентарни комисии, нито при гласуването в пленарната зала, нито в самите мотиви към предложения законопроект.

Но какво все пак "Възраждане" смята за ЛГБТ пропаганда?

Една книга за родители

Костадин Костадинов показа ксерокопие на книга от поредицата "Моето сексуално образование" на д-р Жоселин Робер.

Тя е сексолог и педагог, автор на редица книги и авторитет в областта на сексуалното образование. Поредицата ѝ "Моето сексуално образование" - за деца до 6 години, от 6 до 9 и от 9 до 12 години, е предназначена за родители. Тя им помага да избегнат затруднения и притеснения при разговори с децата им по важната тема за сексуалността.

Книгата за родители на деца до 6-годишна възраст, която Костадинов представи като "учебник", подсказва на родителите адекватни отговори на детските въпроси като например "Какво правят възрастните, когато се обичат?", "Как се появяват бебетата?".

Една листовка за лесбийки

Корнелия Нинова показа ксерокопие на брошурата "Сексуално здраве за лесбийки и бисексуални жени" с твърдението, че "се предоставя на българските деца". По думите ѝ брошурата е открита в лекарски кабинет на гимназия, но Нинова не посочи коя е гимназията.

Става дума за листовка на фондация "Билитис", свързана със сексуалното образование, която дава информация за предпазване от болести. От фондацията казват, че тя е предназначена за жени, а не за деца и отричат да са я разпространявали в училища.

Проверка на БНТ показва, че брошурата е намерена от 16-годишната дъщеря на Лилия Божкова от "Национално сдружение за закрила на българските деца и семейства" в лекарския кабинет на частната гимназия "СофтУни Светлина". Божкова я е предала на Нинова.

Не са разпространявани каквито и да било материали, свързани със сексуално и здравно образование
Галин Цоков, министър на образованието

С брошурата се е занимал вече и министърът на образованието Галин Цоков. В отговор на парламентарен въпрос на депутатката от БСП Ирена Атанасова още през 2023 г. той казва, че във въпросната гимназия "не са разпространявани каквито и да било материали, свързани със сексуално и здравно образование. Визираният от вас информационен материал не е предлаган и неговото съдържание не е обсъждано с учениците от гимназията. Става дума за брошура, която е била в един екземпляр в кабинета на медицинското лице на училището, което е трябвало да я прегледа и да прецени дали е удачно подобен материал да бъде разпространяван сред учениците".

Този отговор не пречи на Нинова година по-късно да твърди, че брошурата "се предоставя на децата да се ограмотяват как се прави секс между лесбийки и бисексуални жени".

Закон, вдъхновен от "две дами"

"Самото вдъхновение за законопроекта ми дойде от разпространени в Стара Загора материали - с историята на две дами на име Лили и Дари, които са емигрирали във Великобритания, защото в България нямат право да сключат брак", каза Проданов. "В този смисъл беше и нашето предложение за промяна в закона."

Става дума за плакат на "Равни БГ" - коалиция от 37 граждански организации, които се борят за защита на правата на човека. Плакатът беше част от по-голяма кампания в цялата страна, посветена на различни социални проблеми.

В края на миналата година активисти на "Възраждане" в Стара Загора протестираха срещу този плакат. Според тях той се намира твърде близо до едно от училищата в града и така "пропагандира нетрадиционна сексуална ориентация и еднополовите бракове" сред децата.

Впоследствие общинските съветници от партията прокараха промяна в наредбата за рекламната дейност на територията на Стара Загора. В нея беше записано, че се забраняват реклами, които "пропагандират поведение, накърняващо морала и добрите нрави".

И една детска песен за дъгата

Даниел Проданов е бивш зам.-директор на училище и дългогодишен педагог. Помолен сам да даде пример за ЛГБТ пропаганда в училище от практиката си, той посочи учебник по музика за 3. клас, по който предстои да учи синът му.

"Има включен такъв урок - с цветовете на дъгата и обяснение какво трябва да означават те и така нататък", каза Проданов.

Той не успя да отговори на въпроса какво пропагандно има в цветовете на дъгата. Изображения на феномена присъстват с много детски книги и учебници - например по физика, в чийто дял "оптика" се изучават свойствата на светлината.

Този контекст няма нищо общо с това, че цветовете на дъгата са и символ на многообразието за ЛГБТ общностите още от 70-те години на миналия век. Художникът Гилбърт Бейкър е автор на дизайна на "флага на гордостта", като към шестте цвята на дъгата, са прибавени розово и тюркоазено. Заради производствени причини обаче по-често се използва 6-цветната версия.

Форум

XS
SM
MD
LG