Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четирима обвиняеми за терористичния акт край Москва се признаха за виновни, твърдят руските власти


Саидакрами Раджабализода, Фарадин Шамсидин, Далерджон Мирзоев и Мухамадсобир Файзов в съда
Саидакрами Раджабализода, Фарадин Шамсидин, Далерджон Мирзоев и Мухамадсобир Файзов в съда

Четирима обвиняеми за терористичното нападение в концертната зала "Крокус сити хол" край Москва в петък се признаха за виновни. Това твърдят руските власти, цитирани от медиите.

Става дума за таджикистанците Саидакрами Раджабализода, Фарадин Шамсидин, Мухамадсобир Файзов и Далерджон Мирзоев.

Новината идва, след като руските власти съобщиха, че във връзка с нападението на 22 март в московското предградие Красногорск са задържани 11 души, включително четиримата мъже, които са заподозрени в извършването на нападението.

На 24 март Басманният районен съд в Москва задържа под стража четиримата заподозрени и им наложи мярка за неотклонение арест със срок до 22 май в очакване на процеса. Те са били задържани в Брянска област на около 340 км югозападно от Москва.

По данни на руските власти до момента жертвите от нападението срещу концертната зала са 137, а ранените 182. Сред загиналите има и една арменска гражданка, съобщи арменското външно министерство, цитирано от ТАСС.

По-рано отговорност за нападението пое "Ислямска държава-Хорасан". Два дни след нападението групировката публикува видеозапис на масовата стрелба.

Според руския президент Владимир Путин извършителите са бягали към Украйна, която според него е подготвяла "прозорец", който да им позволи за се скрият на украинска територия. Украинският президент Володимир Зеленски отрече Украйна да има общо с атентата.

Четиримата обвинени се явиха в съда със синини, петна от кръв и подути лица. Раджабализода, за когото се съобщава, че по време на ареста му е било отрязано ухото, имаше превръзка на дясната страна на главата. До момента няма официално потвърждение, че ухото му е било отрязано, а на представените в съда съдебномедицински снимки не се виждаше наранената страна на главата му.

Нападението е най-тежкият терористичен инцидент в Русия след обсадата на училището в Беслан през 2004 г., при която загинаха 333 души, много от които деца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG