Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Обичам всички да сме наравно". Джак Никълсън, който знае как да цени успеха


Джак Никълсън
Джак Никълсън

Той вече не се появява на екран, но остава един от най-големите актьори на 20 век. На 22 април звездата от "Сиянието" и "Полет над кукувиче гнездо" Джак Никълсън навърши 87 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Джак Никълсън, който в понеделник навърши 87 гоодини, пробива в киното бавно, но сигурно в средата на миналия век. След като настъпва първият му пробив, големите роли го заливат една след друга.

Днес Никълсън вече е носител на рекордните 12 номинации за наградите "Оскар".

Джак Никълсън, номиниран за най-добър актьор, пристига за връчването на наградите "Оскар" на 2 април 1974 г.
Джак Никълсън, номиниран за най-добър актьор, пристига за връчването на наградите "Оскар" на 2 април 1974 г.

Актьорът израства в Ню Джърси с майка си и баба си. Майка му Джун Никълсън е едва на 17, когато го ражда, и двете решават тя да се представя за негова сестра, а баба му - за негова майка. Джак научава истината много по-късно, след като вече е звезда.

Когато завършва гимназия, се премества в Калифорния. Започва кариерата си в киното през 1958 г., като през първите близо 10 години играе предимно в нискобюджетни филми и не успява да пробие в по-сериозни продукции.

Затова, когато по-късно става звезда, той се научава да цени успеха си. Не му харесва и когато присъствието му действа респектиращо на другите. "Не съм човек на силата. Обичам всички да сме наравно", казва той пред Гардиън.

Никълсън държи статуетката "Оскар", която получава за най-добър актьор за ролята си в "Полет над кукувиче гнездо", 29 март 1976 г.
Никълсън държи статуетката "Оскар", която получава за най-добър актьор за ролята си в "Полет над кукувиче гнездо", 29 март 1976 г.

Когато избира ролите си, той не се води непременно по това дали филмът ще е успешен, вместо това преценява дали той самият е подходящ за тях. Сред предложенията, които е отказвал, са главните роли в "Кръстникът" и "Великият Гетсби".

Един от идолите му в киното е Марлон Брандо, с когото живее в съседство в Лос Анджелис дълго време, а сред любимите му режисьори са Джон Форд, Акира Куросава и Орсън Уелс.

Първият му пробив е във филма „Волният ездач“ от 1969 г. Следват "Пет леки пиеси", "Плътското познание", "Думи за нежност", „Изпепелени сърца“, „От другата страна“ и други. Две от най-известните му участия са в култовите "Сиянието" и "Полет над кукувиче гнездо".

Също така е режисирал три филма - "Карай, каза той", "Пътуване на юг" и "Двамата Джейк". Никълсън не е обявявал официално края на кариерата си, въпреки че не е участвал във филми от над десетилетие.

Джак Никълсън аплодира Коби Брайънт от "Лос Анджелис Лейкърс", 23 май 2008 г.
Джак Никълсън аплодира Коби Брайънт от "Лос Анджелис Лейкърс", 23 май 2008 г.

В свободното си време Никълсън обича да ходи на концерти, на баскетболни мачове, а често и да си остава вкъщи. Той обожава калифорнийския баскетболен отбор Лейкърс до такава степен, че в някои случаи се е налагало снимачните екипи да съобразяват снимките с графика на мачовете на отбора.

Никълсън не успява да се задържи в дълготрайна връзка. Той има шест деца от пет жени, като само с една от тях е сключвал брак.

Актьорът е носител на три награди "Оскар" - за ролите с в "Полет над кукувиче гнездо", "Колкото е възможно по-хубаво" и "Думи за нежност", и има още девет номинации. Само двама други актьори мъже имат три награди "Оскар" - Даниъл Дей-Люис и Уолтър Бренан.

Никълсън е носител още на три награди БАФТА, шест награди "Златен глобус" и една "Грами". През 1994 г. е отличен за цялостен принос от Американския филмов институт.

Форум

XS
SM
MD
LG