Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сериозни нарушения". Какво знаем за масовите гробове, открити в две болници в Ивицата Газа


Работници преместват телата на убити палестинци от гроб, разкрит в болницата „Насър“, 21 април 2024 г.
Работници преместват телата на убити палестинци от гроб, разкрит в болницата „Насър“, 21 април 2024 г.

Местните власти в Ивицата Газа, контролирани от Хамас, тази седмица съобщиха за открити масови гробове в две болници. През последните месеци тези болници бяха нападнати от войски на Израел.

ООН и Европейският съюз (ЕС) призоваха за прозрачно и достоверно разследване на откритите гробове, предаде Асошиейтед прес в сряда.

Новината идва на фона на продължаващата от миналия октомври насам война между Израел и Хамас в Ивицата Газа. Според местните власти броят на загиналите палестинци след началото на израелската офанзива в Газа е над 34 хил. души.

Данните са на здравното министерство в Ивицата, което е контролирано от Хамас. Хамас е ислямистка паравоенна групировка, обявена от САЩ, ЕС и други страни за терористична.

На 7 октомври 2023 г. тя нападна Израел, уби 1200 души и отвлече други 240. Израел отговори, като започна пълномащабна война в Ивицата Газа, която предизвика хуманитарна криза.

Каква е информацията от Газа

Властите в Газа съобщиха в понеделник за стотици тела, открити в гроб в болницата „Насър“. Според съобщението на това място има поне три гроба.

В различните световни агенции се посочва различен брой на откритите тела. Според цитираната информация те са около 300.

„Насър“ е главната болница в град Хан Юнис. Според властите намереният гроб на това място е бил изграден, докато израелските сили са обсаждали болницата миналия месец. Откритите тела са на хора, убити по време на обсадата на болницата и при нахлуването на израелските войски, казват контролираните от Хамас институции.

Репортери на Ройтерс са видели в понеделник как работници изкопават трупове от земята в руините на болницата.

Съобщава се и за трупове, намерени в най-голямата болница в Ивицата Газа - „Ал Шифа“, след операция на израелските специални сили. Израел атакува болницата през ноември миналата година с аргумента, че под обекта има команден център на Хамас.

Ройтерс цитира доклад на властите в Газа, според който в „Ал Шифа“ са открити 30 тела. Някои от тях са на жени и възрастни хора.

Какво казва Израел

В отговор на информацията за масовите гробове израелските военни сили казаха, че на посочените места са ексхумирали тела, които палестинците са погребали по-рано.

Ексхумацията, добавя Израел, е била част от търсенето на останките на заложниците, които Хамас отвлече по време на нападението си срещу Тел Авив на 7 октомври миналата година.

Силите, които издирват израелски заложници, са прегледали телата, които преди това са били заровени от палестинци в близост до болницата „Насър“. След това са върнали телата, които не са принадлежали на заложници, на мястото, където са били заровени.

„Огледът беше извършен внимателно и изключително на местата, където разузнаването показваше възможно присъствие на заложници. Огледът беше извършен с уважение, като бе запазено достойнството на починалите“, пише в изявлението на Израел, цитирано от Ройтерс.

Израелските военни твърдят, че са убили или задържали стотици бойци на Хамас, които са се укривали в двете болници. Асошиейтед прес пише, че това са твърдения, които не могат да бъдат независимо проверени.

Как реагираха ООН и ЕС

Във вторник ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви, че е „ужасен“ от съобщенията за открити масови гробове около двете болници след напускането им от израелските сили.

Тюрк призова за независимо и прозрачно разследване на смъртните случаи, като заяви, че „предвид преобладаващия климат на безнаказаност, това трябва да включва международни следователи“.

„Болниците имат право на много специална защита съгласно международното хуманитарно право“, каза Тюрк и добави, че „умишленото убийство на цивилни, задържани и други лица, които са неспособни да се отбраняват, е военно престъпление“.

„Някои от [телата] са били с вързани ръце, което, показва сериозни нарушения на международното право“, каза Равина Шамдасани, говорителка на Тюрк.

Преместване на откритите тела в болницата „Насър“, 21 април 2024 г.
Преместване на откритите тела в болницата „Насър“, 21 април 2024 г.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза, че трябва независими следователи да имат достъп до местата, на които са открити гробовете. Дюжарик обърна внимание и на необходимостта повече журналисти да могат да работят безопасно в Газа, за да отразяват фактите.

Във вторник говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател нарече съобщенията за масови гробове в болниците „невероятно обезпокоителни“ каза, че американски служители са поискали информация от израелското правителство.

Кой може да разследва твърденията

Въпросът за това кой може или трябва да проведе разследването по информацията за масовите гробове остава под въпрос.

За да може ООН да проведе такова разследване, един от нейните основни органи трябва да го разреши, каза Дюжарик.

След посещението си в Израел и Западния бряг през декември миналата година главният прокурор на Международния наказателен съд в Хага Карим Хан каза, че разследването на евентуални престъпления, извършени от бойци на Хамас и израелските сили, „е приоритет за [неговата] служба“.

Какво представлява делото срещу Израел за геноцид
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Откриването на гробовете „е още една причина, поради която се нуждаем от прекратяване на огъня, от край на този конфликт, от по-голям достъп на хуманитарни работници, от по-голяма защита на болниците“ и от освобождаване на израелските заложници, каза Дюжарик в понеделник.

Израел твърди, че бойците на Хамас все още държат около 100 заложници и останките на повече от 30 други от отвлечените по време на нападението на Хамас.

В отговор на това нападение Израел започна въздушна и сухопътната офанзива в Газа, целяща да елиминира Хамас. По данни на местните власти тя е довела до смъртта на десетки хиляди цивилни.

Въпреки международните призиви за сдържаност, Израел съобщи, че ще разшири офанзивата в Ивицата. Плановете за това се отложиха, след като Иран открито атакува Израел в отговор на предполагаеми израелски удари срещу иранското консулство в Сирия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG